Ο έρωτας βελτιώνει την υγεία

Αν νομίζετε ότι ο έρωτας το μόνο που κάνει είναι να μας φτιάχνει τη διάθεση, κάνετε λάθος. Οι ειδικοί λένε ότι ο έρωτας βελτιώνει την υγεία μας με έξι διαφορετικούς τρόπους.

1. Ευφορία λόγω ντοπαμίνης

Αυτός ο ενθουσιασμός που νιώθεις όταν περνάς χρόνο με το άτομο που αγαπάς (ή απλά το βλέπεις ή έστω ακούς το όνομά του!) είναι το εντελώς φυσιολογικό αποτέλεσμα του νευροδιαβιβαστή που λέγεται ντοπαμίνη.

Το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας βασίζεται σε αυτήν τη σημαντική χημική ουσία για να ενισχύσει ευχάριστες συμπεριφορές, όπως:

  • το να τρως
  • το να ακούς μουσική
  • το να κάνεις σεξ
  • το να βλέπεις ανθρώπους που αγαπάς

Απλά και μόνο η σκέψη του ατόμου που αγαπάς είναι αρκετή για να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, κάνοντας σας να αισθάνεστε ενθουσιασμό και έτοιμοι να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να είστε κοντά του.

Στη συνέχεια, όταν πράγματι είστε μαζί, ο εγκέφαλος σας “ανταμείβει” με περισσότερη ντοπαμίνη, την οποία βιώνετε ως έντονη ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο κύκλος παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του ζευγαρώματος και της τεκνοποίησης. Το να νιώθεις καλά όταν περνάς χρόνο με το άτομο που αγαπάς το κάνει πιο πιθανό να συνεχίσεις να το κάνεις.

2. Προσκόλληση και ασφάλεια λόγω ωκυτοκίνης

Η ντοπαμίνη δεν είναι η μόνη χημική ουσία που επηρεάζει τους ερωτευμένους. Τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται επίσης, ενισχύοντας τα συναισθήματα προσκόλλησης, ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιθανότατα αισθάνεστε άνετα και χαλαρά στην παρέα ενός/μιας συντρόφου, ειδικά όταν η αγάπη σας ξεπεράσει την πρώτη πρόωρη έξαψη. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να φαίνονται ακόμη πιο δυνατά μετά το άγγιγμα, το φιλί ή το σεξ. Αυτή είναι η ωκυτοκίνη που αυξάνεται στο σώμα. Έχει το παρατσούκλι “η ορμόνη της αγάπης” και όχι άδικα.

Αυτή η απελευθέρωση ωκυτοκίνης μπορεί να ενισχύσει το συναίσθημα δεσμού, εν μέρει επειδή μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον σας για άλλους πιθανούς συντρόφους. Εν ολίγοις, όσο καλύτερα σας κάνει να νιώθετε ο/η σύντροφός σας, τόσο πιο κοντά θα θέλετε να έρθετε.

3. Λιγότερο άγχος

Η αγάπη συνδέεται σταθερά με χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με την παραγωγή ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής σας. Έρευνα από το 2010 δείχνει επίσης ότι οι άγαμοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, από τα άτομα σε μόνιμες σχέσεις.

Η υποστήριξη και η συντροφιά κάποιου που αγαπάτε μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε πιο εύκολα τα δύσκολα γεγονότα της ζωής.

4. Βελτιωμένη σωματική απόδοση

Ο έρωτας, ιδιαίτερα όταν εξελίσσεται σε μια αφοσιωμένη σχέση αγάπης, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι:

  • μειωμένος κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  • προστασία από την υπέρταση
  • βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • ταχύτερη ανάρρωση από ασθένειες

5. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Η αγάπη μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Έρευνα του 2011 εξέτασε 95 επιμέρους μελέτες που συνέκριναν το ποσοστό θνησιμότητας για τους ελεύθερους ανθρώπους με το ποσοστό θνησιμότητας για άτομα που ήταν παντρεμένα ή συζούσαν με συντρόφους.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι άγαμοι άνθρωποι είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου: 24%, σύμφωνα με ορισμένες από τις μελέτες που εξέτασαν.

Μια μελέτη του 2012 σε 225 ενήλικες που έκαναν επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης (bypass) βρήκε επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αγάπη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερης διάρκειας ζωή. Οι παντρεμένοι την εποχή της επέμβασης είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθήσουν να ζουν 15 χρόνια αργότερα.

Η υψηλή συζυγική ικανοποίηση αύξησε περαιτέρω αυτό το ποσοστό: Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι ήταν πολύ ικανοποιημένοι στον γάμο τους είχαν 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθήσουν να ζουν σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι στον γάμο τους.

6. Ανακούφιση από τον πόνο

Μπορεί να έχετε κάποια προσωπική εμπειρία από τον τρόπο με τον οποίο ακόμα και η σκέψη του αγαπημένου σας προσώπου μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και ίσως ακόμη και να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα όταν είστε άρρωστοι.

Αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει μόνο στη φαντασία σας, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2010.

Αυτή η μελέτη εξέτασε 15 ενήλικες σε σχέσεις που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους 9 μήνες. Στο πλαίσιο ορισμένων απλών τεστ οι συμμετέχοντες ανέφεραν λιγότερο πόνο όταν κοιτούσαν μια φωτογραφία του/της συντρόφου τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν επίσης ότι και μόνο το να κοιτούν τη φωτογραφία ενεργοποίησε το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η ενεργοποίηση μπορεί να μειώσει την αντίληψή σας για τον πόνο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::