Ο μεγαλύτερος ανδρικός εφιάλτης και πώς να τον προλάβεις

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος ανδρικός εφιάλτης από τη στυτική δυσλειτουργία.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία να διατηρήσει ένα άνδρας επαρκώς μια στύση. Ένα πρόβλημα στύσης που συμβαίνει από καιρό σε καιρό δεν είναι απαραίτητα αιτία ανησυχίας αλλά εάν η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα συνεχές ζήτημα μπορεί να προκαλέσει άγχος, να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας και να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση σας. Τα προβλήματα αυτά μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης που χρειάζεται θεραπεία -συνήθως η στυτική δυσλειτουργία είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η σεξουαλική διέγερση στον άνδρα είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, τις ορμόνες, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκύψει από πρόβλημα σε οποιοδήποτε από αυτά. Επιπλέον, το άγχος μπορούν να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την κατάσταση.

Αίτια στυτικής δυσλειτουργίας

Με την ηλικία, η στύση μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διατηρηθεί και διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτό, όπως:

  • Ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Χαμηλή τεστοστερόνη
  • Κάπνισμα
  • Παραπανίσια κιλά και ειδικά εάν είστε πολύ παχύσαρκος.
  • Τραυματισμοί που μπορεί να βλάψουν τα νεύρα τα οποία ελέγχουν τη στύση ή τα αγγεία
  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Βαριά κατανάλωση αλκοόλ

Πώς αντιμετωπίζεται με φυσικό τρόπο;

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια αγωγή ανάλογα το βαθμό της στυτικής δυσλειτουργίας. Σε περίπτωση που η δυσλειτουργία οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, χρειάζεται να γίνει παραπομπή σε άλλο ειδικό ή φορέα ψυχικής υγείας. Η  φυσιολογική στύση μπορεί να διατηρηθεί και με φυσικό τρόπο, ενώ θα σας βοηθήσει σημαντικά αν κάνετε υγιεινές επιλογές στη ζωή σας.

1. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Πρέπει να δώσετε προσοχή στην αγγειακή σας υγεία ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο, η υψηλή χοληστερόλη και τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα αγγεία. Περιορίστε το αλάτι ή τα αλμυρά τρόφιμα για να μειώσετε τη αρτηριακή πίεση. Περιορίστε επίσης τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες για να ρίξετε το σάκχαρο του αίματος το οποίο βλάπτει τα αγγεία.

Σε μια αμερικανική μελέτη που ονομάστηκε Massachusetts Male Aging Study, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια -με λιγότερα κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα και επεξεργασμένους σπόρους- μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Ακόμη, η έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ένας τύπος αντιοξειδωτικών, μπορεί να βοηθήσει. Μια μελέτη του 2018 σε άνδρες ηλικίας 18-40 ετών έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τουλάχιστον 50 mg φλαβονοειδών την ημέρα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας [1].

2. Καταναλώστε περισσότερη L-αργινίνη

Η L-αργηνίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνει την επιτυχή στύση. Σε μια μελέτη, το 31% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία που λάμβαναν 5 γραμμάρια L-αργινίνης την ημέρα παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις.

Η L-αργινίνη είναι καλά ανεκτή και ασφαλής ως διατροφικό συμπλήρωμα. Μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η L-αργινίνη σε συνδυασμό με το φυτικό προϊόν πυκνογενόλη (πρόκειται για φλαβονοειδές εκχύλισμα από ένα είδος πεύκου), αποκατέστησε τη σεξουαλική ικανότητα στο 80% των συμμετεχόντων μετά από δύο μήνες και στο 92% μετά από τρεις μήνες. Το αποτέλεσμα αυτό χαρακτηρίστηκε ως σημαντική βελτίωση από τους ερευνητές.

3. Κόκκινο τζίνσενγκ και χυμός ροδιού

Το τζίνσενγκ πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου, οδηγώντας σε βελτιωμένη ροή του αίματος. Ο χυμός ροδιού είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης η οποία εμπλέκεται ως αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Μια ανασκόπηση εξέτασε επτά μελέτες οι οποίες χρησιμοποίησαν δόσεις τζίνσενγκ από 600 έως 1.000 mg τρεις φορές την ημέρα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν «ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του κόκκινου τζίνσενγκ στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας». Επίσης, αυτό το βότανο είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και τη ροή του αίματος, ιδιότητες που μπορεί να μειώσουν την στυτική δυσλειτουργία.

4. Ασκηθείτε αερόβια και με βάρη

Η άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για μια ισχυρή στύση. Βελτιώνει επίσης την αρτηριακή πίεση και αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου. Μπορεί ακόμη να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, Η παχυσαρκία αυξάνει τους κινδύνους για αγγειακές παθήσεις και διαβήτη, δύο κύριες αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας.

Επίσης, το υπερβολικό λίπος παρεμποδίζει ορμόνες που μπορεί να αποτελούν μέρος του προβλήματος. Κάθε άσκηση κάνει καλό, για παράδειγμα, το περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας κατά 41%, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing. Επίσης οι ασκήσεις με βάρη μπορούν να αυξήσουν τη τεστοστερόνη σας.

5. Κάντε ασκήσεις Kegel

Ιδιαίτερα μπορούν να σας βοηθήσουν οι ασκήσεις που ενισχύουν τους πυελικούς μυς αλλά ενδεχομένως πρέπει κάποιος να σας δείξει αυτές τις ασκήσεις. Η ενίσχυση αυτών των μυών αυξάνει τη διάρκεια μιας στύσης και μειώνει τη διαφυγή του αίματος από το πέος πιέζοντας μια βασική φλέβα.

Ο Δρ. Arnold Kegel δημιούργησε αρχικά τις ασκήσεις Kegel στα τέλη της δεκαετίας του 1940 για να βοηθήσει τις γυναίκες να ανακτήσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης μετά από ένα τοκετό. Έκτοτε, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες.

Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε τους αυτούς τους μυς. Μπορείτε να τους αναγνωρίσετε κατά την ούρηση. Απλώς σταματήστε να ουρείτε. Οι μύες που χρησιμοποιείτε για να συγκρατήσετε τα ούρα είναι οι πυελικοί μυς. Μόλις μάθετε να αναγνωρίζετε τους μυς αυτούς, μπορείτε να εξασκηθείτε κρατώντας τους για 5 έως 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τους αφήνετε. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτήν την απλή άσκηση τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα.

6. Αποφύγετε το κάπνισμα και περιορίστε το αλκοόλ

Το κάπνισμα βλάπτει όλα τα αγγεία του σώματος. Μια μελέτη ανέφερε ότι πάνω από το 50% των ανδρών έχουν κάποιο σημάδι στυτικής δυσλειτουργία μετά την ηλικία των 40 αλλά αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο στους καπνιστές.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινή και μακροχρόνια στυτική δυσλειτουργία, αν και δεν είναι σαφής ο τρόπος που ενεργεί. Ένας τρόπος μπορεί να είναι ότι καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου. Ωστόσο, η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην έχει αρνητικές συνέπειες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::