Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τον εμβολιασμό ενηλίκων

Ξανά στο προσκήνιο βρίσκεται ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήριος Τσιόδρας, με αφορμή τον εμβολιασμό των ενηλίκων κατά τη διάρκεια του 23ου συνεδρίου της Ε.Λ.Ε., επισημαίνοντας ότι «ο εμβολιασμός των ενηλίκων ξαναμπαίνει στο κάδρο».

«Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών αναμένεται να έχει γενικότερες συνέπειες για τη δημόσια Υγεία. Ως τραγικό παράδειγμα, μετά από πολλά χρόνια, στην Ευρώπη, καταγράφουμε, ξανά, επιδημίες από ιλαρά, διφθερίτιδα και κοκκύτη. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12 με 18 άτομα, που είναι ανεμβολίαστα. Οι άνθρωποι με ιλαρά κάνουν επιπλοκές σε ποσοστό 30%, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση», επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας.

Ιλαρά και κοκκύτης βρέθηκαν στο μικροσκόπιο κορυφαίων επιστημόνων, που συμμετέχουν στο 23ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα, δύο βρέφη έχουν χάσει τη ζωή τους, από κοκκύτη, ενώ από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί, συνολικά 34 κρούσματα της ασθένειας και 19 κρούσματα ιλαράς, τα περισσότερα σε Αττική και Κρήτη και με τους ασθενείς να είναι ηλικίας 40 έως 50 ετών.

«Αν κάποιος περάσει ιλαρά, ήπια, για μια πενταετία είναι ευπαθής σε πάρα πολλές άλλες λοιμώξεις. Η ιλαρά δεν είναι μια αθώα νόσος. Εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα» ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Μίχος, καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ (Α΄ Παιδιατρική Κλινική νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

«Επίσης, έχουμε κοκκύτη στην κοινότητα, με επίμονο βήχα σε όλες τις ηλικίες. Ακόμα και βρέφη, που περνάνε σχεδόν ασυμπτωματικά την ασθένεια αυτή, χωρίς νοσηλεία, στο νοσοκομείο, έχουν 30% πιθανότητες να κάνουν επιληψία, αργότερα» αναφέρει ο κ. Μίχος.

«Για τον κοκκύτη συνιστάται να εμβολιάζονται οι έγκυες, στο τρίτο τρίμηνο της κύησης», επισημαίνει η κ. Μαρία Χίνη, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επιστημονική υπεύθυνη διευθύντρια του Γ΄Παθολογικού Τμήματος – Μονάδας Λοιμώξεων στο «Κοργιαλένειο Μπενάκειο».

Η κ. Χίνη εξηγεί ότι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν, ανά 10ετία το εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας, κοκκύτη, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί κατά την παιδική ηλικία.

Σε ό,τι αφορά την ιλαρά, όποιος δεν γνωρίζει αν έχει εμβολιαστεί, πρέπει να κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Οι επιστήμονες παραπέμπουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμού των Ενηλίκων, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του υπουργείου Υγείας, ώστε να γνωρίζει κάθε πολίτης ποια εμβόλια πρέπει να κάνει, σε ποια ηλικία και με ποια συχνότητα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::