Μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως ο χυμός ντομάτας σκοτώνει τη σαλμονέλα, καθώς και άλλα βλαβερά βακτήρια που επηρεάζουν το πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα.
Η Salmonella Typhi, παθογόνο που συνήθως μεταδίδεται μέσω της τροφής προκαλεί συμπτώματα τυπικά τροφικής δηλητηρίασης.
Αντιμικροβιακά πεπτίδια διαταράσσουν τη βακτηριακή μεμβράνη που διατηρεί την ακεραιότητα των βακτηρίων.
Η ομάδα εντόπισε συγκεκριμένα πεπτίδια εντός των ντοματών (tdAMPs), που έδειξαν ισχυρή αντιμικροβιακή δραστηριότητα.
Δυο πεπτίδια, tdAMP-1 και tdAMP-2, φάνηκε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ακόμα και έναντι ανθεκτικών στελεχών της Typhi.
Ο μηχανισμός δράσης αφορά τη διαταραχή της βακτηριακής μεμβράνης οδηγώντας στον κυτταρικό θάνατο.
Επιπλέον, η έρευνα εξέτασε τις ευρύτερες εφαρμογές του ευρήματος εξετάζοντας την αποτελεσματικότητα του ντοματοχυμού και των tdAMPs έναντι άλλων παθογόνων, όπως τυφοειδή σαλμονέλα και E. coli στο ουροποιητικό σύστημα.
Τα αποτελέσματα ήταν υποσχόμενα δείχνοντας τη δυνατότητα προϊόντων ντομάτας ως φυσικό προσβάσιμο τρόπο καταπολέμησης διάφορων βακτηριακών λοιμώξεων.
Η νέα έρευνα έδειξε ότι η ντομάτα και ο χυμός της μπορούν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση από εντερικά βακτήρια όπως η Salmonella.
Τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση λοιμωδών νόσων με χρήση τροφών της καθημερινότητας. Η έρευνα ανοίγει το δρόμο για ανάπτυξη νεων φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Microbiology Spectrum.