Ποιοι δεν πρέπει να πλένουν το πρόσωπό τους κάθε πρωί

Είναι μια συνήθεια που γίνεται αυτόματα. Ωστόσο, το πλύσιμο του προσώπου το πρωί δεν είναι απαραίτητο, αφού μπορεί να κάνει σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο κακό, παρά καλό.

Είναι πραγματικά απαραίτητο να πλένετε το πρόσωπό σας το πρωί;

Όσον αφορά το πόσο συχνά κάποιος πρέπει να καθαρίζει το δέρμα του, δεν υπάρχει μια ενιαία συμβουλή που να ταιριάζει σε όλους. Αντίθετα, εξαρτάται από τον τύπο επιδερμίδας που έχει ο καθένας, σύμφωνα με την δερματολόγο δρ. Carolyn Stull, στο MDCS Dermatology.

Για μερικούς ανθρώπους (ιδιαίτερα εκείνους με επιρρεπή σε ακμή ή λιπαρή επιδερμίδα) το πλύσιμο του προσώπου δύο φορές την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετικό.

Το πρωινό πλύσιμο προσώπου “μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του υπερβολικού σμήγματος και των νεκρών κυττάρων του δέρματος, που μπορεί να φράξουν τους πόρους”, λέει η δρ. Stull. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα από προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως έλαια, κεριά, βούτυρα κ.α.

Ο καθαρισμός απ’ όλα αυτά το πρωί μειώνει την πιθανότητα φραγμένων πόρων και εξανθημάτων. Θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τη συσσώρευση κυττάρων του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει σε θαμπή ή ανθυγιεινή εμφάνιση, είπε η ίδια:

“Ο μεταβολισμός μας εξακολουθεί να παράγει σμήγμα [έλαιο] και να αποβάλλει τα κύτταρα του δέρματος στον ύπνο μας . Ακόμα κι αν πλένετε το πρόσωπό σας το βράδυ, πιθανότατα δεν αλλάζετε τις μαξιλαροθήκες σας κάθε βράδυ, οπότε θα συσσωρευτεί βρωμιά από τα κλινοσκεπάσματα και τα μαλλιά”.

Αν και ο καθαρισμός του προσώπου το πρωί μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος ορισμένων ανθρώπων, δεν είναι απαραίτητος για όλους.

Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα , η ροδόχρους ακμή και η ψωρίαση μπορεί να δουν ότι με τον καθαρισμό δύο φορές την ημέρα η επιδερμίδα τους ξηραίνεται πολύ, λέει η δρ. Stull:

“Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Η απογύμνωση του δέρματος από τα φυσικά λιπίδια που παράγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την λειτουργία του δερματικού φραγμού, καθιστώντας το δέρμα πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς”.

Το πολύ συχνό πλύσιμο του προσώπου μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει διαταραχή του μικροβιώματος του δέρματος και να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις.

Μάλιστα, για τους περισσότερους ανθρώπους, είπε, “αρκεί απλώς να καθαρίσετε το πρόσωπό σας πριν τον ύπνο”.

Χτίζοντας μια ρουτίνα υγιεινής περιποίησης δέρματος

Όταν δημιουργείτε μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Τύπος δέρματος: Προσδιορίστε τον τύπο του δέρματός σας για να επιλέξετε προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες σας. Οι τύποι ξηρού, λιπαρού, μικτού και ευαίσθητου δέρματος μπορεί να απαιτούν διαφορετικά προϊόντα και συστατικά.
  • Καθαρισμός: Προσδιορίστε εάν είναι ανάγκη να πλένετε το πρόσωπό σας το πρωί. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν ένα απαλό πρωινό καθαρισμό, ενώ άλλοι μπορεί να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις όπως μαντηλάκια ή νερό.
  • Αντηλιακό: Εφαρμόστε αντηλιακό πριν βγείτε από το σπίτι για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UV, να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Επιλέξτε αντηλιακά που προσφέρουν κάλυψη ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο.
  • Οροί και θεραπείες: Εξετάστε το ενδεχόμενο να εφαρμόσετε συγκεκριμένους ορούς ή θεραπείες όπως ορούς βιταμίνης C ή υαλουρονικό οξύ, που μπορεί να στοχεύσουν συγκεκριμένα προβλήματα του δέρματος, όπως λεπτές γραμμές, αποχρωματισμό και υπερμελάγχρωση.

Για πιο συγκεκριμένα προβλήματα του δέρματος ή εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τη δημιουργία μιας ρουτίνας περιποίησης δέρματος, είναι πάντα καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::