Ποιοι και γιατί δεν πρέπει να τρώνε γιαούρτι

Τα οφέλη που προσφέρει το γιαούρτι στον οργανισμό μας είναι άπειρα. Προκύπτει από τη ζύμωση του γάλακτος με ειδικά οξυγαλακτικά βακτήρια. Ωστόσο κάποιοι θα πρέπει να το αποφεύγουν, κυρίως αν έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το γιαούρτι

 • Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη
 • Άτομα με αλλεργία στο γάλα
 • Άτομα με διαβήτη
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Δυσανεξία στη λακτόζη

Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να καταναλώσουν πολλά είδη γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που διασπά τη λακτόζη στο γάλα και στο γιαούρτι. Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν πεπτικά προβλήματα, όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια. 

Επιπλέον, το γιαούρτι με προβιοτικά τείνει να περιέχει λιγότερη λακτόζη από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα προβιοτικά – τα λεγόμενα “καλά βακτήρια” – διασπούν ένα μέρος της λακτόζης κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη διαπιστώνουν ότι μπορούν να ανεχθούν το γιαούρτι όταν το καταναλώνουν με μέτρο.

Αλλεργία στο γάλα

Άτομα με αλλεργία στο γάλα είναι αλλεργικά στην καζεΐνη ή στον ορό γάλακτος, τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο γάλα. Το γιαούρτι περιέχει επίσης αυτές τις πρωτεΐνες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση όπως:

 • κνίδωση,
 • οίδημα και
 • δυσκολία στην αναπνοή (αναφυλαξία).

Άτομα με αλλεργία στο γάλα δεν μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι με ασφάλεια.

Άτομα με διαβήτη

Πολλοί τύποι και μάρκες γιαουρτιού περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ορισμένες από τις αποβουτυρωμένες ποικιλίες.

Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση που επηρεάζεται από τη ζάχαρη, όπως ο διαβήτης, θα χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση γιαουρτιού.

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Παρόλο που είναι σπάνιο, τα ζωντανά βακτήρια στο γιαούρτι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού που περιέχουν ζωντανά βακτήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προσοχή σε αυτούς τους συνδυασμούς με το γιαούρτι

Αντιβιοτικά (Τετρακυκλίνη)

Το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την ποσότητα τετρακυκλίνης που απορροφά το σώμα, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της. Για να αποφύγετε αυτήν την αλληλεπίδραση, καταναλώστε γιαούρτι δύο ώρες πριν ή τέσσερις ώρες μετά τη λήψη των αντιβιοτικών.

Σιπροφλοξασίνη (Cipro)

Η σιπροφλοξασίνη είναι ένα αντιβιοτικό. Το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την ποσότητα σιπροφλοξασίνης που απορροφά το σώμα, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της. Για να αποφύγετε αυτήν την αλληλεπίδραση, καταναλώστε γιαούρτι τουλάχιστον μία ώρα μετά τη σιπροφλοξασίνη.

Νιλοτινίμπη 

Το γιαούρτι μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της νιλοτινίμπης. Ωστόσο, δεν φαίνεται να αυξάνει τις παρενέργειες της νιλοτινίμπης.

Διαφορετικοί τύποι γιαουρτιού:

 • Άπαχο γιαούρτι: Περιέχει ελάχιστα λιπαρά.
 • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: Περιέχει λιγότερα λιπαρά από το πλήρες γιαούρτι.
 • Ελληνικό γιαούρτι: Περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερους υδατάνθρακες από άλλους τύπους γιαουρτιού.
 • Κεφίρ: Παρασκευάζεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και έχει ξινή γεύση.
 • Γιαούρτι χωρίς γάλα: Ιδανική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα.

Πιθανά οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία:

 • Βελτίωση της πέψης: Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
 • Ενίσχυση της καρδιακής υγείας: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
 • Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα προβιοτικά στο γιαούρτι μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συμπερασματικά, το γιαούρτι είναι μια τροφή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε την κατανάλωσή του εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση υγείας που σχετίζεται με δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::