Προβλήματα που δημιουργεί στον οργανισμό μας η… μουστάρδα!

Μπορεί να είναι πεντανόστιμο καρύκευμα και να συνοδεύει εξαιρετικά ορισμένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα παγκοσμίως, όμως οι ειδικοί λένε πως η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Σύμφωνα με ειδικούς υγείας, οι εγκυμονούσες πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση λάδι μουστάρδας και τους σπόρους μαύρης μουστάρδας, καθώς περιέχουν μερικές χημικές ενώσεις που είναι επιβλαβείς για τα έμβρυα. Παρακάτω θα βρεις και άλλες παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση της μουστάρδα.

Η μουστάρδα είναι αναγνωρισμένη ως ασφαλής, όταν καταναλώνεται σε ποσότητες που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείς την δημοφιλή σος για καλλυντικές ή φαρμακευτικές χρήσεις, θα πρέπει να είσαι προσεκτική.

1. Ερεθίζει το δέρμα σου

Η βάση δεδομένων Φυσικών Φαρμάκων σημειώνει ότι η εφαρμογή λευκής ή μαύρης μουστάρδας στο δέρμα για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φουσκάλες ή έλκη. Ως εκ τούτου, η ίδια πηγή σημειώνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μαύρης μουστάρδας από το στόμα μπορεί να βλάψει το λαιμό και να προκαλέσει παρενέργειες, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, διάρροια, υπνηλία, δυσκολίες στην αναπνοή, κώμα και θάνατο.

2. Προκαλεί αλλεργική αντίδραση

Τέλος, οι αλλεργίες στη μουστάρδα και στους σπόρους μουστάρδας δεν είναι ασυνήθιστες. Άλλες τροφές που προέρχονται από το φυτό μουστάρδας – συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των σπόρων και των λουλουδιών μουστάρδας, των φυτρωμένων σπόρων, του ελαίου και των τροφών που περιέχουν αυτές-  πιθανόν να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στη μουστάρδα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Εμφανίζονται γενικά λίγο μετά την κατανάλωση του προϊόντος και μπορεί να παρουσιαστούν με την μορφή εξανθήματος, μυρμήγκιασμα η φαγούρα στο στόμα. Επομένως, είναι δυνατή η δυσκολία στην αναπνοή.

3. Ενδέχεται να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά ή διαρροια

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, όπως αυτές απαντώνται συνήθως σε εκχυλίσματα μουστάρδας, μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος και σε διάρροια.

4. Μπορεί να σου ανεβάσει την πίεση

Η περιεκτικότητα της σε νάτριο είναι σχετικά χαμηλή και δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα αν καταναλωθεί με μέτρο, αλλά πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπόψιν σου ότι αποτελεί κρυφή πηγή αλατιού και να μην το παρακάνεις στην κατανάλωση της, ειδικά αν πρέπει να περιορίσεις την πρόσληψη του νατρίου.

5. Επηρεάζει τον θυρεοειδή σου

Οι άψητοι σπόροι και τα φύλλα μουστάρδας περιέχουν σημαντική ποσότητα βρογχοκηλογόνων. Αυτές είναι ενώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, βέβαια αυτό δεν θα προκαλέσει πρόβλημα σε άτομα με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς. Ωστόσο, εκείνοι με μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς θεωρητικά είναι καλύτερο να τα καταναλώνουν σε περιορισμένη ποσότητα ή να τους βράζουν πρώτα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::