Πόσο απαραίτητο είναι το μαγνήσιο για τον οργανισμό μας;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι βοηθά στο να μην παθαίνουμε κράμπες. Ωστόσο, φαίνεται πως περίπου το 15% – 50% των ενηλίκων έχουν έλλειψη.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις. Έχει τη ιδιότητα να σταθεροποιεί σημαντικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούνται για τις αντιδράσεις παραγωγής ΑΤΡ.  Το ATP απαιτείται καθολικά για την χρησιμοποίηση της γλυκόζης, τη σύνθεση του λίπους, των πρωτεϊνών, των νουκλεϊκών οξέων και των συνενζύμων, τη σύσπαση των μυών,  τη μεταφορά μεθυλομάδων αλλά και σε πολλές άλλες διαδικασίες.

Τι είναι το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό μας, που διατηρεί  σε κανονικά επίπεδα τον ρυθμό της καρδιάς, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, ενδυναμώνει τα οστά και ισορροπεί τις ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν παίρνεις καθημερινά μαγνήσιο;

Αν παίρνεις μαγνήσιο καθημερινά μάθε πώς αυτό θα επιδράσει στον οργανισμό σου.

1. Θα κοιμάσαι καλύτερα

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τη νύχτα; Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν μαγνήσιο για να κοιμηθούν. Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στον ύπνο σε ορισμένα άτομα ηρεμώντας το νευρικό σύστημα και ανακουφίζοντας το άγχος και την κατάθλιψη.

2. Θα μειωθούν οι κράμπες

Το μαγνήσιο έχει την ιδιότητα να μειώνει τις κράμπες στην κοιλιά που προκαλεί το ευερέθιστο έντερο και ταυτόχρονα προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους και τα πρηξίματα που προκαλεί. Επιπλέον συμβάλλει και στη μείωση των μυϊκών κραμπών.

3. Θα έχεις πιο γερά οστά

Δεν είναι μόνο το ασβέστιο και η βιταμίνη D υπεύθυνα για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, αλλά και το μαγνήσιο, χωρίς το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συμβάλλει στη διατήρηση υγιών οστών και μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

4. θα έχεις καλύτερη διάθεση

Το μαγνήσιο φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία και τη διάθεση του εγκεφάλου, ενώ τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Ανάλυση δεδομένων σε περισσότερους από 8.800 ανθρώπους διαπίστωσε ότι τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών με χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου, είχαν 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

5. Θα ρυθμίσει το σάκχαρό σου

Ένα καθημερινό συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να συμβάλλει στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Το μαγνήσιο βοηθά την ινσουλίνη,μ ορμόνη του σακχάρου στο αίμα, να κάνει σωστά τη δουλειά της.

6. Θα μειώσει τις ημικρανίες

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι υποφέρουν από ημικρανίες παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη μαγνησίου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η λήψη μαγνησίου μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της ημικρανίας.

7. Θα σε απαλλάξει από τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί συχνά σημάδι ότι πρέπει να αυξήσεις την πρόσληψη μαγνησίου, καθώς το συγκεκριμένο μέταλλο έχει καθαρτικό αποτέλεσμα όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις. Το μέταλλο αυτό βελτιώνει αυτό το πρόβλημα συγκρατώντας περισσότερο νερό στο έντερο και βελτιώνοντας τη μυϊκή λειτουργία.

Τι θα συμβεί αν πάρεις μεγάλη δόση μαγνησίου;

Η αρτηριακή σου πίεση θα πέσει, θα έχεις ναυτία, έμετο, εξάψεις, κατακράτηση ούρων, κακή διάθεση και υπνηλία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και ενδεχομένως καρδιακή ανακοπή.

Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλές μορφές π.χ υγρό, δισκία, ταμπλέτες κ.λπ., γι’ αυτό μίλησε πρώτα με τον γιατρό σου για να λάβεις αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες ώστε να γίνει σωστή απορρόφηση.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο:

  1. Ξηροί καρποί
  2. Μπανάνες
  3. Αβοκάντο
  4. Ψάρια
  5. Όσπρια
  6. Μαύρη σοκολάτα
  7. Σπόροι

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::