Πότε πρέπει να με ανησυχήσει ο πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη είναι κάτι που ταλαιπωρεί 8 στους 10 ανθρώπους αυτού του πλανήτη. Οι αιτίες είναι πολλές, ωστόσο κάποιες από αυτές είναι σοβαρές και θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας.

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους και, επίσης, ποικίλλει ευρέως. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να δείχνουν ότι ο πόνος στην πλάτη έχει μια πιο σοβαρή αιτία. Τέτοια συμπτώματα είναι ο πυρετός, τυχόν πρόσφατο τραύμα, η απώλεια βάρους, ιστορικό καρκίνου και νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα, αδυναμία ή ακράτεια (ακούσια απώλεια ούρων ή κοπράνων). Εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Ο πόνος στην πλάτη συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα που μπορεί να βοηθήσουν να εντοπίσετε την αιτία του. Για παράδειγμα:

Διάστρεμμα ή καταπόνηση της πλάτης – Ο πόνος στην πλάτη ξεκινά συνήθως μετά από έντονη προσπάθεια ή δραστηριότητα που απαιτεί συστροφή. Συχνά, οι μύες στην πλάτη, τους γλουτούς και τους μηρούς πονάνε και είναι δύσκαμπτοι. Η πλάτη μπορεί να έχει περιοχές που πονάνε όταν την αγγίζετε ή την πιέζετε.

Ινομυαλγία – Εκτός από τον πόνο στην πλάτη, ο πόνος και η δυσκαμψία εντοπίζεται συνήθως και σε άλλες περιοχές στον κορμό, τον αυχένα, τους ώμους, τα γόνατα και τους αγκώνες. Ο πόνος μπορεί να είναι είτε γενικός πόνος είτε επίμονος και η δυσκαμψία είναι συχνά χειρότερη το πρωί. Οι άνθρωποι συνήθως παραπονιούνται ότι αισθάνονται ασυνήθιστα κουρασμένοι, ιδίως ότι ξυπνούν κουρασμένοι, και ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία όπου πονούν με το άγγιγμα.

Εκφυλιστική αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης – Μαζί με τον πόνο στην πλάτη, υπάρχει δυσκαμψία και δυσκολία στην κάμψη, τα οποία εξελίσσονται συνήθως για πολλά χρόνια.

Φλεγμονώδης αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας και συναφών καταστάσεων – Σε αυτές τις διαταραχές, υπάρχει πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, μαζί με πρωινή δυσκαμψία στην πλάτη, στους γοφούς ή και στα δύο. Ο πόνος στην πλάτη σε αυτές τις καταστάσεις τείνει να βελτιώνεται με την άσκηση. Άλλα χαρακτηριστικά μπορεί να περιλαμβάνουν ψωρίαση, πόνο και ερυθρότητα στα μάτια ή διάρροια, ανάλογα με τη διαταραχή που προκαλεί τον πόνο στην πλάτη. Αυτή η ομάδα ασθενειών είναι μια σχετικά σπάνια αιτία πόνου στην πλάτη.

Οστεοπόρωση – Η κοινή αυτή πάθηση χαρακτηρίζεται από αποδυναμωμένα, εξασθενημένα οστά που σπάνε εύκολα. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Όταν οι σπόνδυλοι συμπιέζονται λόγω κατάγματος, η στάση του σώματος μπορεί να αλλάξει, συνοδευόμενη από πόνο στην πλάτη. Η οστεοπόρωση δεν είναι επώδυνη εκτός και αν σπάσει οστό.

Δισκοκήλη – Τα άτομα που παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα έχουν μερικές φορές έντονο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης. Εάν ένας δίσκος συμπιέζει ένα νεύρο, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο πόδι. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την κάμψη ή τη συστροφή.

Σπονδυλική στένωση – Ο πόνος, το μούδιασμα και η αδυναμία επηρεάζουν την πλάτη και τα πόδια. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν όταν στέκεστε όρθιοι ή περπατάτε, αλλά υποχωρούν όταν κάθεστε ή γέρνετε προς τα εμπρός.

Πυελονεφρίτιδα – Τα άτομα με λοίμωξη των νεφρών συνήθως αναπτύσσουν ξαφνικό, έντονο πόνο ακριβώς κάτω από τα πλευρά στην πλάτη που μπορεί να τον αισθάνεστε να κινείται κυκλικά και προς το κάτω μέρος της κοιλιάς ή μερικές φορές μέχρι τη βουβωνική χώρα. Μπορεί επίσης να υπάρχει υψηλός πυρετός, τρέμουλο, ρίγη, ναυτία και έμετος. Τα ούρα μπορεί να είναι θολά, χρωματισμένα με αίμα ή να μυρίζουν ασυνήθιστα έντονα ή δύσοσμα. Μπορεί να υπάρχουν πρόσθετα συμπτώματα που σχετίζονται με την ουροδόχο κύστη, όπως η ανάγκη για ούρηση πιο συχνά από το κανονικό ή πόνος ή δυσφορία κατά την ούρηση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::