Πότε το να ξεχνάμε είναι φυσιολογικό και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Είναι σύνηθες να ξεχνάμε καθημερινά απλά πράγματα όπως το πού έχουμε βάλει τα γυαλιά μας ή πού γράψαμε το τηλέφωνο που σημειώσαμε χθες. Αυτό είναι φυσιολογικό λένε οι επιστήμονες αφού το μυαλό μας κατά καιρούς χρειάζεται χώρο για να “αποθηκεύσει” νέες πληροφορίες. Παρόλα αυτά, ποιο επίπεδο λήθης θεωρείται φυσιολογικό;

O Δρ Alexander Easton, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Durham, με άρθρο του στο The Conversation παρουσιάζει τα στοιχεία που αποδεικνύουν πότε η μνήμη λειτουργεί ρολόι και πότε η εξασθένισή της θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος

Όπως εξηγεί αρχικά, όταν θυμόμαστε κάτι, ο εγκέφαλός μας πρέπει να το μάθει (κωδικοποίηση), να το κρατήσει ασφαλές (αποθήκευση) και να το ανακτήσει όταν χρειάζεται (ανάκτηση). Η λήθη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της διαδικασίας. Όταν οι αισθητηριακές πληροφορίες εισέρχονται για πρώτη φορά στον εγκέφαλο, δεν μπορούμε να τις επεξεργαστούμε όλες. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούμε την προσοχή μας για να φιλτράρουμε τις πληροφορίες, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε και να επεξεργαστούμε ό,τι είναι σημαντικό. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι όταν κωδικοποιούμε τις εμπειρίες μας, κωδικοποιούμε κυρίως τα πράγματα στα οποία δίνουμε προσοχή.
Μοιραστείτε την ανάρτηση::