Πώς θα καταλάβουμε αν έχουμε κολπίτιδα

Ο όρος κολπίτιδα είναι ένας πολύ γενικός όρος και αναφέρεται σε πολλές και διαφορετικές διαταραχές του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας.

Αυτή προκύπτει όταν διαταράσσεται η φυσική μικροχλωρίδα του κόλπου της γυναίκας. Ο γυναικείος κόλπος υπό φυσιολογικές συνθήκες αποικίζεται από πολλούς και διάφορους μικροοργανισμούς, όπως είναι οι γαλακτοβάκιλλοι. Αυτοί ακριβώς οι μικροοργανισμοί αποτελούν τη χλωρίδα του κόλπου και είναι απαραίτητοι, καθώς προστατεύουν την περιοχή, διατηρώντας το pH της στις φυσιολογικές τιμές. Παράλληλα, αναστέλλουν την ανάπτυξη άλλων, παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορεί να βλάψουν τον κόλπο. Μία κολπίτιδα, λοιπόν, αναπτύσσεται όταν στον κόλπο εμφανιστούν παθογόνοι μικροοργανισμοί, που διαταράσσουν τη χλωρίδα του.

Η κολπίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως είναι η φαγούρα, διάφορα υγρά ή και τσούξιμο. Μερικοί από τους παράγοντες, στους οποίους οφείλεται μία κολπίτιδα είναι διάφορα μικρόβια, όπως μύκητες, βακτήρια ή παράσιτα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η ατροφία του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση. Αν και δεν πρόκειται για μία εξαιρετικά ανησυχητική περίπτωση, ωστόσο αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, για να θεραπευτεί ευκολότερα και να μην οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα.

Τύποι κολπίτιδας

Η κολπίτιδα κατηγοριοποιείται σε διάφορους τύπους ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε. Έτσι, οι πιο συνήθεις τύποι κολπίτιδας είναι οι εξής:

Βακτηριακή κολπίτιδα

Προκύπτει από διάφορα βακτήρια και εμφανίζεται με άτυπες εκκρίσεις, δυσοσμία και τσούξιμο.

Μυκητιασική κολπίτιδα

Οφείλεται στην ανάπτυξη μυκήτων, κυρίως της οικογένειας Candida Albicans και παρουσιάζει ερεθισμό της περιοχής, κνησμό κι έκκριση παχύρρευστων υγρών.

Τριχομονιάση

Είναι η κολπίτιδα, που προκαλείται από τις τριχομονάδες, οι οποίες μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Συνοδεύεται από δυσφορία και κιτρινοπράσινα υγρά.

Χλαμύδια

Αποτελούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία προκαλούν φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου. Ένα πολύ μεγάλο μέρος γυναικών μολύνεται και δεν το ανακαλύπτει έγκαιρα γιατί δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν τις κολπίτιδες;

Γενικά, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης κάποιου είδους κολπίτιδας. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι οι εξής

  • Ορμονικές αλλαγές, όπως συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, κατά την οποία μειώνονται τα οιστρογόνα και ο κόλπος ατροφεί
  • Συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων
  • Μόλυνση από εξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Έντονη σεξουαλική δραστηριότητα
  • Φάρμακα, όπως είναι οι αντιβιώσεις ή τα στεροειδή
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Χρήση ακατάλληλων καθαριστικών ευαίσθητης περιοχής
  • Συνθετικά ή βρεγμένα εσώρουχα ή μαγιό για πολλές ώρες
  • Υπερβολικά στενά ρούχα

Τι συμπτώματα εμφανίζει μία κολπίτιδα;

Όπως προαναφέρθηκε, μία κολπίτιδα μπορεί να μη συνοδεύεται από συμπτώματα. Για αυτό είναι σημαντικό να μην αμελείται τον ετήσιο ή εξάμηνο γυναικολογικό σας έλεγχο. Παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές η κολπίτιδα προκαλεί μία σειρά από συμπτώματα, ανάλογα με τον τύπο της και την αιτία που την προκάλεσε. Τα κυριότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Έκκριση άτυπων κολπικών υγρών, με ασυνήθιστο χρώμα υφή. Μπορεί αυτά να είναι εξαιρετικά παχύρρευστα, κίτρινα, πράσινα, άσπρα ή γκρι.
  • Έντονη δυσοσμία
  • Αίσθημα δυσφορίας, ενόχλησης, φαγούρας ή και τσούξιμο (αίσθημα καύσου)
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • Παρουσία αίματος, που εκκρίνεται από τον κόλπο

Πρόληψη της κολπίτιδας

Για την πρόληψη της κολπίτιδας είναι εξαιρετικά σημαντική η τήρηση των κανόνων υγιεινής, αλλά και η αποφυγή ορισμένων παραγόντων κινδύνου. Προκειμένου, λοιπόν, μία γυναίκα να προφυλαχθεί από την εκδήλωση μίας κολπίτιδας μπορεί να ακολουθήσει ορισμένες βασικές πρακτικές, που μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

Δυνατό ανοσοποιητικό

Είναι το Α & το Ω. Ακόμη κι αν εισέλθει κάποιο μικρόβιο στον κόλπο της γυναίκας, με δυνατό ανοσοποιητικό ενδέχεται να μην προσβληθεί από τη λοίμωξη της κολπίτιδας.

Σωστός καθαρισμός της ευαίσθητης πειροχής

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται ειδικά καθαριστικά για τη γεννητική περιοχή της γυναίκας, τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να διατηρούν το pH της περιοχής στα επιθυμητά επίπεδα και να μη διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα της.

Κατά το ξέβγαλμα με νερό, αυτό είναι να καλό να έχει φορά από τον κόλπο και πίσω προς τον πρωκτό. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς στην περιοχή του πρωκτού βρίσκονται πολλά παθογόνα μικρόβια, τα οποία μπορεί να φανούν βλαβερά αν βρεθούν στο περιβάλλον του κόλπου.

Τις ημέρες της περιόδου δε, ο καθαρισμός της περιοχής πρέπει να είναι ακόμη πιο σχολαστικός και επιμελής. Η συχνή αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν είναι απαραίτητη, καθώς το αίμα της περιόδου, η υγρασία και η θερμότητα που δημιουργείται στην περιοχή λόγω της σερβιέτας αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και μικροοργανισμών.

Μην ξεχνάτε να έχετε καθαρά χέρια, πριν τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικά σκευάσματα, εκτός εάν σας το έχει συστήσει ο γιατρός σας. Τέτοια καθαριστικά διαταράσσουν το pH και την χλωρίδα της περιοχής με αποτέλεσμα να δίνουν χώρο στην ανάπτυξη άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

Σωστός ρουχισμός

Τα εσώρουχα και τα ρούχα που φοράμε παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης κολπίτιδας. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να επιλέγουμε άνετα και με σωστά υφάσματα εσώρουχα, όπως είναι τα βαμβακερά, καθώς αυτά επιτρέπουν την «αναπνοή» της περιοχής σε αντίθεση με άλλα συνθετικά, που ευνοούν την εμφάνιση υγρασίας της περιοχής. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται εξαιρετικά στενά παντελόνια για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Μην δανείζεστε εσώρουχα ή πετσέτες από άλλους, όσο καλά κι αν τους γνωρίζεστε και μην αμελείτε την καθημερινή αλλαγή εσώρουχου. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους υπάρχει ούτως ή άλλως ζέστη είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάζετε συχνά εσώρουχα.

Στην περίπτωση του μπάνιου στη θάλασσα και την πισίνα, είναι σημαντικό να αλλάζετε μαγιό αμέσως μετά την έξοδο από το νερό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένετε με βρεγμένα μαγιό και ρούχα για πολύ ώρα. Παράλληλα, αποφύγετε να ακουμπάτε σε επιφάνειες, χωρίς τη χρήση της καθαρής προσωπικής σας πετσέτας.

Προβιοτικά

Πάρτε προβιοτικά ειδικά αν λαμβάνεται φαρμακευτικές αγωγές, όπως είναι οι αντιβιώσεις. Σε περίπτωση, που μετά τη λήψη τους εντοπίσετε συμπτώματα κοινά με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, ώστε να σας καθοδηγήσει.

Υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά

Όπως προαναφέρθηκε, ένας από τους λόγους που οδηγούν στην εμφάνιση κολπίτιδας είναι οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι μικροοργανισμού και νοσήματα. Έτσι, είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού, προκειμένου να αποφύγετε τη μετάδοση τέτοιων μικροβίων και νοσημάτων.

Ποια είναι η θεραπεία για την κολπίτιδα;

Η θεραπεία της κολπίτιδας έγκειται στην εξουδετέρωση του παράγοντα – μικροβίου που την έχει προκαλέσει. Για αυτό και η αγωγή, που χορηγείται σε κάθε περίπτωση, ποικίλει ανάλογα με τον παθογόνο μικροοργανισμό, στον οποίο οφείλεται η κολπίτιδα. Οι θεραπείες συνήθως κυμαίνονται από 3 ημέρς έως και 2 εβδομάδες.
Τις περισσότερες φορές, χορηγούνται κολπικά υπόθετα, κολπικές κρέμες ή φαρμακευτικές αγωγής και συστήνεται η καλή υγιεινή της περιοχής. Σε περίπτωση, που η κολπίτιδα συνοδεύεται και από άλλα προβλήματα, όπως είναι κάποια δερματίτιδα ή η ατροφία του κόλπου, τότε η θεραπεία είναι πιο περίπλοκη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::