Καστορέλαιο για υγιή μαλλιά

Είναι ένα από τα χιλιάδες έλαια που μας χαρίζει η ελληνική φύση και χρησιμοποιείται για καλλυντικούς, αλλά και ιατρικούς σκοπούς. Το εξαιρετικό καστορέλαιο χρησιμοποιείται πολύ σε διάφορες μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής, αλλά είναι ευρέως γνωστό για τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρει στο δέρμα και τα μαλλιά!

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το καστορέλαιο, και πως μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα;

Το καστορέλαιο, ρητινέλαιο, κικινέλαιο ή ρετσινόλαδο είναι είδος φυτικού ελαίου που εξάγεται από το τροπικό φυτό Ρίκινος ο Κοινός (στα λατινικά Ricinus communis) και ανήκει στην οικογένεια των Ευφορβιδών (Euphorbiaceae). Είναι ένα ημιδιαφανές άοσμο υγρό με ελαφρά κίτρινη απόχρωση.

Τόσο το ίδιο το έλαιο, όσο και τα παράγωγά του, έχουν πολυάριθμες εφαρμογές στην παρασκευή σαπουνιών, καλλυντικών, αρωμάτων, φαρμακευτικών ειδών, αλλά και βιομηχανικών προϊόντων. Οι χρήσεις του καστορέλαιου όμως δε σταματούν εκεί! Το θαυματουργό αυτό έλαιο χρησιμοποιείται και ως πρόσθετο σε τρόφιμα.

Το καστορέλαιο περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, μειώνει την εμφάνιση των ουλών και συμβάλει στην επούλωση των εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο, ενώ περιέχει συστατικά που βοηθούν στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και στη βελτίωση της τριχοφυΐας.

Οι αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ενώσεις βοηθούν στη θεραπεία της ακμής και του μύκητα των νυχιών, ενώ εμποδίζουν την εμφάνιση πιτυρίδας. Μια από τις πιο γνωστές φαρμακευτικές χρήσεις του ελαίου είναι η χρήση του ενάντια στη δυσκοιλιότητα.
Τέλος περιέχει ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της ευαισθησίας του δέρματος και της φλεγμονής.

Πώς μπορεί το καστορέλαιο να βελτιώσει τα μαλλιά σου

Το καστορέλαιο πιστεύεται πως ενισχύει την υγεία και προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, των φρυδιών και των βλεφαρίδων.
Κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να βελτιώσει η χρήση του καστορέλαιου είναι:

Τριχόπτωση

Το καστορέλαιο μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση ή την αραίωση των μαλλιών ενισχύοντας τη ρίζα τους! Με την εφαρμογή στο τριχωτό της κεφαλής για μία ώρα πριν το λούσιμο, και το ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις, μπορεί να υπάρξει σημαντική βελτίωση σε περιπτώσεις περιστασιακής τριχόπτωσης.

Προσοχή: Στις περιπτώσεις τριχόπτωσης που το πρόβλημα πηγάζει από παθολογικά αίτια, κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή δερματολόγου για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ξηροδερμία

Χάρη στα πολύτιμα συστατικά του το καστορέλαιο, ενυδατώνει και θρέφει τόσο τα λέπια της τρίχας όσο και τις ρίζες της, διατηρώντας τα σωστά επίπεδα υγρασίας.

Λέπτυνση της τρίχας

Το καστορέλαιο συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στους θύλακες της τρίχας, γεγονός που ενισχύει τη γρήγορη ανάπτυξή τους! Ακόμη, χάρη στα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που περιέχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τη συνολική κατάσταση των μαλλιών!

Αφυδάτωση

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε μετατρέπει το καστορέλαιο σε ένα σούπερ, εξαιρετικά θρεπτικό προϊόν για τα ξηρά, εύθραυστα και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Παράλληλα, βελτιώνει την υγεία τους αφήνοντάς τα απαλά και λαμπερά.

Ψαλίδα

Η καθημερινή χρήση προϊόντων styling, η ελλιπής και μη ισορροπημένη διατροφή και η συχνή χρήση εργαλείων αδυνατίζουν την τρίχα – πόσο μάλλον τις άκρες των μαλλιών, οι οποίες είναι ακόμη πιο επιρρεπείς στο σπάσιμο. Η βιταμίνη Ε, τα αμινοξέα και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που περιέχει το καστορέλαιο, ενισχύουν την τρίχα, λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας από το σπάσιμο και τη ψαλίδα.

Καθαρισμός

Τα λιπίδια (τριγλυκερίδια) που στη σύνθεση του καστορέλαιου – όσο και αν μοιάζει λίγο παράδοξο αυτό, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και της βρωμιάς από το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής! Για αυτό και το μασάζ εκτός από τονωτική, έχει και καθαριστική δράση για το δέρμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γίνονται πολλές έρευνες για να υποστηριχθούν και επιστημονικά αυτές οι θεωρίες.

Καστορέλαιο για μαλλιά – χρήση

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το καστορέλαιο χρησιμοποιείται εκτενώς ως μαλακτικό για τα ξηράταλαιπωρημένα μαλλιά – και όχι μόνο! Η τακτική εφαρμογή του καστορέλαιου μειώνει την πιθανότητα σπασίματος τους και ενισχύει τη συνολική υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Ως μαλακτικό, το καστορέλαιο μειώνει την τριβήξεμπερδεύει τα μαλλιά, και εξουδετερώνει το αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο της τρίχας.

Λιπαίνει την επιδερμίδα – τα λιπαρά οξέα θεωρούνται θρεπτικά συστατικά των τριχοθυλακίων- και η εφαρμογή του στο τριχωτό της κεφαλής βοηθά στην θρέψη του ξηρούερεθισμένου δέρματος.

Η αραίωσή του μπορεί να προωθήσει την καλύτερη απορρόφηση του καστορέλαιου από το δέρμα. Αυτό μπορεί να γίνει αναμειγνύοντάς το με άλλα έλαια βάσεις, όπως το ελαιόλαδο ή το έλαιο καρύδας. Η συνιστώμενη αναλογία είναι 1:1, δηλαδή η ποσότητα του καστορέλαιου πρέπει να είναι ίδια με το λάδι με το οποίο αναμειγνύεται.

Ένας προτεινόμενος τρόπος χρήσης είναι η εφαρμογή του σε νωπά μαλλιά από τις ρίζες ως τις άκρες κάνοντας απαλό μασάζ με την άκρη των δαχτύλων! Ιδανικά, μπορείς να ζεστάνεις ελαφρώς το έλαιο πριν τη χρήση του. Εναλλακτικά, μπορεί να εφαρμοστεί στις άκρες των (στεγνών) μαλλιών για την προστασία από την ξηρότητα και την ψαλίδα.

Επειδή το καστορέλαιο είναι ένα αρκετά παχύρρευστο έλαιο, μπορεί να αποδειχθεί λίγο δύσκολο να αφαιρεθεί από τα μαλλιά. Αλλά για αυτό το πρόβλημα υπάρχει λύση! Με τη χρήση μιας μάσκας ή ενός conditioner μισή ώρα πριν το λούσιμο, η αφαίρεση του καστορέλαιου θα γίνει εύκολη υπόθεση. Είναι σημαντικό το σαμπουάν που θα επιλέξεις να είναι κατάλληλο για τον τύπο μαλλιών σου και να ενισχύει τα αποτελέσματα από τη χρήση του ελαίου.

Πόσο συχνά να βάζω καστορέλαιο στα μαλλιά;

Η εφαρμογή του καστορέλαιου μπορεί να διαφέρει ανάλογα την περίπτωση, όπως και τα επιθυμητά αποτελέσματα! Από καθημερινή χρήση, μέχρι περιστασιακή χρήση, το θαυματουργό αυτό έλαιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μαλλιών και της επιδερμίδας μας. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι το δέρμα να απορροφήσει πλήρως το έλαιο, για αυτό και συχνά προτείνεται η χρήση του να γίνεται κατά τη διάρκεια την νύχτας.

Καστορέλαιο όλο το βράδυ

Για να πετύχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τη χρήση του καστορέλαιου στα μαλλιά, προτείνεται η εφαρμογή του πριν τον νυχτερινό ύπνο. Αν θες να επωφεληθείς στο μέγιστο από τις ευεργετικές ιδιότητες του καστορέλαιου, ένταξέ το στη νυχτερινή σου ρουτίνα! Για να μη μεταφερθεί το έλαιο από τα μαλλιά στο μαξιλάρι σου, κάλυψε το κεφάλι σου με μια πετσέτα ή οποιοδήποτε καθαρό, βαμβακερό πανί!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::