Πώς θα πληρώνονται οι γιατροί για τα απογευματινά χειρουργεία

Την ανακοίνωση πως οι διοικητές των νοσοκομείων που θα παρουσιάζουν μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία, θα απομακρύνονται έκανε το πρωί ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε πως “εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα στις κλινικές του ΕΣΥ υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις, εάν μπορούν και θέλουν να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία επ΄αμοιβή. Η βασική προϋπόθεση για να μπορεί μία κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία είναι η παραγωγή των πρωινών χειρουργείων να παραμένει στον μέσο όρο που ήταν και πριν”.

Για τον τρόπο που θα γίνεται η πληρωμή στα απογευματινά χειρουργεία ανέφερε τα ακόλουθα:

“Ο ασθενής θα πληρώνει την συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το 100% της αμοιβής που δημιουργείται από το 30% του ασθενούς και από το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όσοι συμμετέχουν στη χειρουργική ομάδα“.

Σχετικά με την ενιαία λίστα χειρουργείων, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως “η εντολή που έχω δώσει είναι όχι μόνο να ξέρουμε εμείς πόσα είναι τα εν αναμονή χειρουργεία στη χώρα, αλλά να τα κάνουμε δημοσίως γνωστά ανά νοσοκομείο και ανά κλινική. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθεί την εξέλιξη στην κλινική που περιμένει να χειρουργηθεί και αν βλέπει να του παίρνουν τη σειρά να μπορεί να ρωτάει τον λόγο”.

Διοικητές

Όπως είπε, ένας από τους στόχους που πρέπει οι διοικητές να εφαρμόζουν, αλλιώς χάνουν τη θέση τους, είναι να μη δημιουργούνται μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία τους.

“Άρα, λοιπόν, αν βλέπω ότι στο τάδε νοσοκομείο οι αναμονές είναι 6 μήνες, ενώ στο διπλανό νοσοκομείο στην ίδια πόλη είναι 3, αυτός είναι λόγος για να αποπέμψουμε τη διοίκηση”, σημείωσε.

Για το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων, τόνισε πως επιχειρείται η λύση του προβλήματος, το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό: ‘Εχει μεγάλη όξυνση τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η όξυνση δυναμώνει και τη δική μας πίεση. Πολύ εύκολα μπορεί πια να βρει κάποιος δουλειά σε μια άλλη χώρα στην Ευρώπη ή στον ιδιωτικό τομέα με πολλαπλάσια χρήματα”, κατέληξε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::