Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ορμόνες τις ευτυχίας;

Όλοι γνωρίζουν ότι οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Οι ορμόνες της καλής διάθεσης ή ορμόνες της ευτυχίας όπως λέγονται επηρεάζουν τη διάθεσή μας και μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Οι 4 ορμόνες της ευτυχίας είναι:

1. Ντοπαμίνη

Είναι μια ορμόνη που λειτουργεί ως μέρος του “συστήματος ανταμοιβής” του εγκεφάλου. Όταν κάνετε κάτι ευχάριστο, ο εγκέφαλος απελευθερώνει μια σημαντική ποσότητα ντοπαμίνης, προκαλώντας συναισθήματα ευχαρίστησης και σας κάνει να αναζητάτε περισσότερη απ’ αυτήν την εμπειρία. Όταν το σώμα έχει τη σωστή ποσότητα ντοπαμίνης, σας βοηθά να παραμείνετε σε εγρήγορση, χαρούμενοι, ενεργητικοί και με κίνητρο. Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης σχετίζονται με απώλεια μνήμης, εναλλαγές της διάθεσης, χαμηλή σεξουαλική ορμή και προβλήματα ύπνου.

2. Σεροτονίνη

Είναι μια ορμόνη που λειτουργεί ως φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης. Η σεροτονίνη σχετίζεται επίσης με άλλες λειτουργίες όπως η ρύθμιση του ύπνου, η πείνα, η πέψη, η επούλωση πληγών, η υγεία των οστών, η πήξη του αίματος και η σεξουαλική επιθυμία.

3. Ωκυτοκίνη

Είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον υποθάλαμο στον εγκέφαλο και αποθηκεύεται στην οπίσθια υπόφυση προτού απελευθερωθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο αναπαραγωγικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του τοκετού και της γαλουχίας. Βοηθά επίσης στην ανθρώπινη συμπεριφορά, επηρεάζοντας τα συναισθήματα εμπιστοσύνης, αγάπης και δεσμών γονέα-βρέφους.

4. Ενδορφίνες

Είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το σώμα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, στην μείωση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους. Απλές δραστηριότητες όπως η άσκηση, ο βελονισμός, ο διαλογισμός και η μουσική μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των ενδορφινών στο σώμα.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε φυσικά τις ορμόνες της ευτυχίας:

1. Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής ενδορφινών. Η τακτική άσκηση σχετίζεται με βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, διάθεση και ύπνο και χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και ήπιας κατάθλιψης. Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη συνιστά την μέτρια αερόβια άσκηση για την πρόληψη και τη θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης.

2. Ηλιακό φως

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο ηλιακό φως συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στο αίμα και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Το 2016, μια μελέτη παρατήρησε μια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης ψυχικής δυσφορίας κατά τη διάρκεια των εποχών με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και της βελτιωμένης ψυχικής ευεξίας σε ημέρες με άφθονη ηλιοφάνεια.

3. Μουσική και διαλογισμός

Η ακρόαση αγαπημένης μουσικής και ο διαλογισμός σχετίζεται με βελτιωμένη διάθεση, μειωμένο άγχος και καλύτερη ψυχική ευεξία. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2019 διαπίστωσε ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

4. Διατροφή

Τρόφιμα όπως η μαύρη σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα ντοματίνια και ο σολομός, μαζί με επιλογές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το kimchi και το ξινολάχανο, μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση ορμονών της ευτυχίας. Η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών και η κατανάλωση γιαουρτιού, φασολιών, αυγών, άπαχου κρέατος και αμυγδάλων σχετίζεται με καλύτερα επίπεδα ντοπαμίνης. Τρόφιμα όπως τυρί, κοτόπουλο, ασπράδια αυγών, ψάρι, γάλα και φιστίκια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που παράγει μελατονίνη και σεροτονίνη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::