Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια συνηθισμένη γενετική, κληρονομική διαταραχή των ωοθηκών κατά την οποία οι ωοθήκες είναι μεγαλύτερες από το μέσο όρο και γενικότερα έχουν διαφορετική εικόνα, ενώ επηρεάζεται και ο τρόπος που αυτές λειτουργούν.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, υπάρχουν δύο διαφορετικές διαταραχές πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτές είναι οι απλές πολυκυστικές ωοθήκες και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Οι απλές πολυκυστικές ωοθήκες συνοδεύονται από αύξηση των ανδρογόνων κι ενδέχεται να συνυπάρχουν με διαταραχή κύκλου. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνοδεύεται από περισσότερα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων της αραιής έμμηνου ρύσης ή και της έλλειψής της, υπογονιμότητας, ακμής, υπετρίχωσης και αυξημένο σωματικό βάρος.
Πρόκειται για μία πολύ συνηθισμένη πάθηση για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με διάφορες ορμονικές δυσλειτουργίες. Άλλες διαταραχές που μπορεί να ακολουθούν τις πολυκυστικές ωοθήκες, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση κ.α. Για αυτό είναι σημαντικό οι πολυκυστικές ωοθήκες να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να αποφεύγονται οι δυσλειτουργίες, που τις συνοδεύουν, αλλά και τα ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
Πόσο συχνές είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες;
Οι πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν πλέον την πιο συχνή ορμονολογική διαταραχή των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας με ποσοστό από 4 έως 12%.
Γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν αραιομηνόρροια, αμηνόρροια ή υπογονιμότητα, είναι παχύσαρκες και πάσχουν από διαβήτη είναι πιθανότερο να έχουν πολυκυστικές ωοθήκες.
Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα εξής:
- Αραιή έμμηνος ρύση
- Έμμηνος ρύση χωρίς ωορρηξία)
- Υπογονιμότητα
- Αυξημένος κίνδυνος αποβολής
- Αυξημένη τριχοφυΐα ή δασυτριχισμός
- Ακμή
- Αλωπεκία
- Αύξηση βάρους
- Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο
- Αρτηριακή υπέρταση
- Τριχόπτωση
Ποια είναι η θεραπεία για τις πολυκυστικές ωοθήκες
Οι πολυκυστικές ωοθήκες δε θεραπεύονται και η αντιμετώπισή τους δεν είναι οριστική, αλλά συμπτωματική. Η θεραπεία, δηλαδή, στοχεύει στην ύφεση των εκάστοτε συμπτωμάτων, που έχουν εμφανιστεί, αλλά και στη ρύθμιση του κύκλου της περιόδου.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για τις γυναίκες που παρουσιάζουν πολυκυστικές ωοθήκες. Συνίσταται λοιπόν η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση, προκειμένου να περιοριστεί το σωματικό βάρος, εφόσον αυτό είναι παραπανίσιο. Έχει παρατηρηθεί ότι το αυξημένο σωματικό βάρος εντείνει τα συμπτώματα.
Η φαρμακευτική αγωγή δίδεται σε περιπτώσεις, όπου πρέπει να αντιμετωπιστούν συμπτώματα, όπως είναι η αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια, η τριχοφυΐα, η ακμή, η υπογονιμότητα κ.α. Η θεραπεία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Μετά από τον ολοκληρωμένο έλεγχο ο γιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη αγωγή. Τα φάρμακα μπορούν να περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά, προγεστερόνη, μετφορμίνη και άλλα.
Μπορώ να μείνω έγκυος με πολυκυστικές ωοθήκες;
Οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες σαφώς μπορούν να μείνουν έγκυος, όπως και κάθε άλλη γυναίκα. Ενδέχεται να υπάρξει μία παραπάνω καθυστέρηση, ειδικά αν μία γυναίκα επιθυμεί να κάνει προγραμματισμένα παιδί. Όμως, πλέον, τα πάντα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αγωγή και το σωστό γιατρό.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Oι πολυκυστικές ωοθήκες δεν είναι μία κατάσταση, η οποία θα έπρεπε να είναι ανησυχητική. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το παρακολουθείς ανάλογα με τις συστάσεις του γυναικολόγου σου. Αν πάλι η περίοδός σου ξεπερνά συχνά τις 35 ημέρες, αν παρατηρείς έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στην κοιλιά και έντονη ακμή, τότε ενδέχεται να υπάρχει κάποια επιπλοκή, που χρειάζεται ρύθμιση, για αυτό καλό είναι να απευθυνθείς στο γιατρό σου.