Συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΣΑμεΑ είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Βελτίωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ζήτησε το Δ.Σ. της ΕΣΑμεΑ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και τα μέλη της αντιπροσωπείας τόνισαν ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί ένα αναβαθμισμένο και ποιοτικά εκσυγχρονισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προς όφελος όλων των πολιτών και αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, προτείνει τον σχεδιασμό πολιτικών για την υγεία και δημιουργία των απαραίτητων θεσμών και υποδομών για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, στην αιχμή των ιατροτεχνολογικών εξελίξεων, με ταυτόχρονη ορθολογική διαχείριση των πόρων που απαιτούνται, μέσω των οποίων τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για την αύξηση  της λειτουργικότητας και αυτονομίας τους.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η ΕΣΑμεΑ κρίνει αναγκαία τη συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης σε όλες τις δημόσιες πολιτικές για την υγεία, για τη διασφάλιση άσκησης του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και της καθολικής πρόσβασης των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε αποτελεσματικές παροχές υγείας, μέσω του εθνικού συστήματος υγείας, δημόσιου χαρακτήρα, σε ισότιμη κάλυψη αναγκών με τους υπόλοιπους πολίτες.

Μεταξύ άλλων η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί τη συμμετοχή της και των οργανώσεων μελών της σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία. Ζητά επίσης την ενίσχυση και την προσβασιμότητα του ΕΣΥ, την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν στον ΕΟΠΠΥ, την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε δομές υγείας, σειρά θεμάτων που αφορούν στις μεταμοσχεύσεις και στην αιμοδοσία, με εμπεριστατωμένες προτάσεις. Παράλληλα ο κ. Βαρδακαστάνης και τα μέλη της αντιπροσωπείας παρουσίασαν τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος της χώρας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή  ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Αποκατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός τόνισε ότι θα λυθεί το ζήτημα της εκπροσώπησης του αναπηρικού κινήματος στους φορείς της Υγείας ενώ για τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για όλα τα υπόλοιπα θέματα θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από το υπουργείο με τη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ που θα τα εξετάσει.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::