Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Η ασθένεια που διχάζει τους επιστήμονες

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει βαθιά τη ζωή των ασθενών, είναι ιδιαίτερα σοβαρή, χρόνια και πολύπλοκη λένε οι ειδικοί.

Η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύπλοκη ασθένεια, της οποίας τα αίτια δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Για μερικούς ανθρώπους, η παραπάνω κατάσταση μπορεί να προκληθεί ξαφνικά από ιογενή λοίμωξητοξική έκθεσηαναισθητικό ή φάρμακαανοσοποίησηγαστρεντερίτιδα ή τραύμα. Σε άλλα άτομα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να αναπτυχθεί αργά και σταδιακά για μήνες ή χρόνια.

Δεν υπάρχει κανένα τεστ που να μπορεί να επιβεβαιώνει τη διάγνωση του. Μπορεί να χρειαστείς μια ποικιλία ιατρικών εξετάσεων για να αποκλείσεις άλλα προβλήματα υγείας που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η θεραπεία για την πάθηση επικεντρώνεται κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα του ME/CFS μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνεται από μέρα σε μέρα. Εκτός από την κόπωση, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξαιρετική εξάντληση μετά από σωματική ή πνευματική άσκηση
  • Προβλήματα με τη μνήμη ή τις δεξιότητες της σκέψης
  • Ζάλη που επιδεινώνεται με τη μετακίνηση από την ξαπλωμένη ή την καθιστή θέση στην όρθια θέση
  • Πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις

Ποιοι ιοί προκαλούν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Οι επιστήμονες εντόπισαν το DNA ενός ρετροϊού στο αίμα ασθενών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη προκάλεσε την αναζήτηση σύνδεσης μεταξύ του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης με την πιθανότητα ότι ο ιός μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνισή του.

Οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μεταξύ άλλων οι  HHV-6, HTLV, Epstein-Barr, ιλαράς, coxsackie B, παρβοϊός και cytomegalovirus (CMV).

  1. ΗΗV-6: Υπάρχουν αρκετές αναφορές που επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση μεταξύ της μόλυνσης από τον ανθρώπινο ιό έρπητα 6 και της νόσου CFS.
  2. Epstein- Barr: Ο ιός Epstein-Barr (EBV) είναι μέλος της οικογένειας των ερπητοϊών και ένας από τους πιο κοινούς ανθρώπινους ιούς. Έχει συνδεθεί από καιρό με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS), με ορισμένους ερευνητές να λένε ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ενώ άλλοι λένε ότι δεν εμπλέκεται καθόλου με αυτήν την ασθένεια.Όσοι πιστεύουν ότι είναι συνδεδεμένος συχνά μιλούν για επανενεργοποίηση. Όλοι οι ιοί του έρπητα παραμένουν στο σύστημα για πάντα, αλλά γενικά παραμένουν αδρανείς τις περισσότερες φορές.
  3.  Ιλαράς: Είναι ελάχιστα τα ευρήματα όσον αφορά την σύνδεση της ιλαράς με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.  Υπάρχουν ορισμένες αναφορές για CFS που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό, αλλά λίγες προοπτικές και αναδρομικές μελέτες απέτυχαν να βρουν μια τέτοια συσχέτιση.
  4. Παρβοϊός Β19:  Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) παραμένει μια πρόκλησ για την επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με διάφορες παθογενετικές υποθέσεις, σε ασθενείς με ευαίσθητο γενετικό υπόβαθρο, μια επίμονη αντιγονική/μολυσματική διέγερση μπορεί να πυροδοτήσει μια χρόνια ανοσολογική ενεργοποίηση και ανοδική ρύθμιση των προφλεγμονωδών κυτοκινών που οδηγεί στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια λοίμωξη από παρβοϊό B19 (B19V) μπορεί να εμπλέκεται στην παθογένεσή του.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::