Τί δώρο κάνουμε στον οργανισμό μας όταν κοιμόμαστε γυμνοί

Ένα παράδοξο γεγονός επισημαίνουν οι ειδικοί σχετικά με τον ύπνο. Υποστηρίζουν πως το να κοιμόμαστε γυμνοί μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Ας δούμε πώς ακριβώς γίνεται αυτό:

Ταχύτερος ύπνος

Η θερμοκρασία του σώματός σας είναι κλειδί για την ποιότητα του ύπνου σας. Συγκεκριμένα αποτελεί μέρος του κιρκάδιου ρυθμού του ανθρώπινου σώματος, με άλλα λόγια του βιολογικού ρυθμού που λειτουργεί ως ένα καλοκουρδισμένο «ρολόι» του σώματος για τον ύπνο.

Η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος ειδοποιεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο ότι είναι ώρα να κοιμηθείτε. Επομένως, το να κοιμάστε γυμνοί επιτρέπει στην θερμοκρασία του σώματός σας να πέσει φυσικά, με αποτέλεσμα να κοιμηθείτε πιο εύκολα και γρήγορα.

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Η ψύξη του σώματος δεν βοηθά μόνο να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά βελτιώνει και τη συνολική ποιότητα του ύπνου. Η ιδανική θερμοκρασία για να το πετύχετε αυτό κυμαίνεται μεταξύ 15 και 19°C. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία του δωματίου όπου κοιμάστε είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επίτευξη ποιοτικού ύπνου.

Αν το δωμάτιο είναι πολύ κρύο ή πολύ ζεστό, κινδυνεύετε να επηρεάσετε το στάδιο REM (Rapid Eye Movement) του ύπνου σας, ένα σημαντικό στάδιο κατά το οποίο ο εγκέφαλος και το σώμα ανανεώνονται. Με την απουσία ρούχων εξασφαλίζετε να παραμείνετε δροσεροί κάτω από τα σκεπάσματα.

Υγιές δέρμα

Μια και ο ύπνος χωρίς ρούχα βελτιώνει την συνολική ποιότητα του ύπνου, βοηθά και στην υγεία του δέρματος σας. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη εξέτασε το κατά πόσο ο κακός ύπνος περιόριζε την ικανότητα του δέρματος να επουλωθεί. Η μελέτη χώρισε τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Η πρώτη λάμβανε επαρκή ύπνο, η δεύτερη στερούνταν ώρες ύπνου, ενώ η τελευταία ομάδα επίσης στερούνταν ώρες ύπνου όμως παράλληλα λάμβανε συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να ο οργανισμός να καταφέρνει να παράγει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή λειτουργία του.

Αυτό που διαπίστωσαν οι μελετητές ήταν ότι η ομάδα που κοιμόταν καλά ανάρρωνε γρηγορότερα από τις άλλες δύο ομάδες, ενώ η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής της τρίτης ομάδας δεν φαίνεται να επηρέασε σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού να επουλώνεται ταχύτερα. Η συγκεκριμένη μελέτη απέδειξε ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να ανακάμψει και να παραμείνει υγιές. Kαι ο χωρίς ρούχα ύπνος βοηθάει ακόμα περισσότερο.

Μείωση του άγχους

Άλλος ένας λόγος που μπορεί να σας κάνει να επανεξετάσετε την ρουτίνα του ύπνου σας αφορά την μείωση του άγχους. Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη.

Πιο συγκεκριμένα, διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο κακός ύπνος συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη. Το αυξημένο άγχος μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ωστόσο η βελτίωση του ύπνου σας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να το κατευνάσετε.

Διατήρηση υγειούς σωματικού βάρους

Σύμφωνα με μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 21.000 άτομα για τρία χρόνια, υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και της αύξησης του σωματικού βάρους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που λάμβαναν λιγότερο από πέντε ώρες ύπνου κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν επιπλέον βάρος.

Επομένως, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την σιλουέτα σας. Ταυτόχρονα, η ψύξη του σώματος σας κατά την διάρκεια του ύπνου, μέσω της απουσίας ρούχων, ενεργοποιεί το σώμα σας να κάψει θερμίδες προκειμένου να ρυθμίσει την θερμοκρασία του.

Μείωση καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά η έλλειψη ποιοτικού ύπνου. Μια μελέτη του 2010 συγκέντρωσε δεδομένα από 1.455 άτομα σε διάρκεια έξι χρόνων και διαπίστωσε ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μικρής διάρκειας ύπνου και αυξημένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2, ο οποίος με την σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Υγεία του κόλπου

Ο ύπνος χωρίς ρούχα μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά στην υγεία του κόλπου των γυναικών καθώς στην αποφυγή μυκητιάσεων. Τα στενά εσώρουχα από μη βαμβακερά υλικά μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες μόλυνσης του κόλπου, να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις, μέσω της κατακράτησης επιπλέων υγρασίας. Ανεξάρτητα από το τι φοράτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο γυμνός ύπνος είναι ένας εύκολος τρόπος να επιτρέψετε στον κόλπο να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας και να παραμείνει υγιής.

Αύξηση της γονιμότητας

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που μπορούν να επωφεληθούν από το να κοιμούνται γυμνές. Μια πρόσφατη μελέτη σε 656 άντρες υπέδειξε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της χρήσης στενών εσωρούχων και χαμηλότερου αριθμού σπερματοζωαρίων.

Οι άνδρες που ανέφεραν ότι φορούσαν μποξεράκια είχαν υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων από εκείνους που φορούσαν στενά εσώρουχα. Ο γυμνός ύπνος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρούνται οι όρχεις δροσεροί και σε βέλτιστη θερμοκρασία για την υγεία του σπέρματος.

Αύξηση της αυτοπεποίθησης

Ο γυμνός ύπνος είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το να περνάτε χρόνο γυμνοί βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της συνολικής εικόνας του σώματος, κάτι που είναι σίγουρα μια νίκη όταν πρόκειται για την βελτίωση της ψυχική υγείας.

Βελτίωση των συντροφικών σχέσεων

Πέρα από το σεξ, το οποίο αποτελεί σπουδαίο μέρος των συντροφικών σχέσεων, ο γυμνός ύπνος με τον σύντροφο σας μπορεί να είναι εξίσου υπέροχος και να βελτιώσει την μεταξύ σας σχέση. Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη ανακάλυψε ότι η άμεση επαφή του δέρματος μεταξύ ενηλίκων διεγείρει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ισχυρών δεσμών μεταξύ των συντρόφων. Ακόμα καλύτερα; Το άγγιγμα του συντρόφου σας είναι επίσης εξαιρετικό για την υγεία σας – όχι μόνο για τη σχέση σας – και ο γυμνός ύπνος είναι ένας φανταστικός τρόπος για να αποκομίσετε και τα δύο οφέλη.

Ακόμη και αν ο τελείως γυμνός ύπνος δεν είναι κάτι που αισθάνεστε άνετα να δοκιμάσετε, μπορείτε να αφαιρέσετε σταδιακά τα layers ρούχων που φοράτε όταν κοιμάστε, ώστε να απολαύσετε τα συγκεκριμένα οφέλη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::