Τί είναι η σαρκοπενία και πώς αντιμετωπίζεται;

Η σαρκοπενία συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν αντιμετωπίζεται. Από τη στιγμή της γέννησής μας μέχρι περίπου τα 30 οι μύες μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Από εκεί και πέρα αρχίζουμε να χάνουμε μυϊκή μάζα, αλλά και λειτουργία. Αιτία είναι η σαρκοπενία και σχετίζεται με την ηλικία.

Τα άτομα που δεν ασκούνται ή που κάνουν καθιστική ζωή μπορούν να χάσουν από 3% μέχρι και 5% της μυϊκής τους μάζας κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών. Ακόμα κι αν γυμνάζεστε, η απώλεια μυϊκής μάζας είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει κανένα τεστ ή συγκεκριμένο επίπεδο μυϊκής μάζας που θα διαγνώσει τη σαρκοπενία. Οποιαδήποτε απώλεια μυών έχει σημασία γιατί μειώνει τη δύναμη και την κινητικότητά σας.

Συμπτώματα και αιτίες

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και απώλεια αντοχής, που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική δραστηριότητα. Η μειωμένη δραστηριότητα συρρικνώνει ακόμα περισσότερο την μυϊκή σας μάζα.

Αν και η σαρκοπενία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που είναι ανενεργά, το γεγονός ότι εμφανίζεται και σε άτομα που παραμένουν σωματικά δραστήρια υποδηλώνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στην ανάπτυξή της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτοί περιλαμβάνουν:

*Μείωση των νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την αποστολή σημάτων από τον εγκέφαλο στους μύες για την έναρξη της κίνησης

*Χαμηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της αυξητικής ορμόνης και της τεστοστερόνης

*Μείωση της ικανότητας μετατροπής της πρωτεΐνης σε ενέργεια

*Δεν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες ή πρωτεΐνη κάθε μέρα για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα

Αντιμετώπιση

Η κύρια αντιμετώπιση για την σαρκοπενία είναι η άσκηση, συγκεκριμένα η προπόνηση με αντιστάσεις και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή χρησιμοποιώντας βάρη ή ζώνες αντίστασης. Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει το νευρομυϊκό σας σύστημα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ικανότητα ενός ηλικιωμένου να μετατρέπει την πρωτεΐνη σε ενέργεια σε μόλις δύο εβδομάδες.

Ο σωστός αριθμός, η ένταση και η συχνότητα της άσκησης με αντίσταση είναι σημαντικά για να έχετε το μέγιστο όφελος με τον μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού. Θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο φυσιοθεραπευτή ή προπονητή για να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Δεν ενδείκνυται φαρμακευτική αγωγή για την σαρκοπενία, αν και ορισμένες βρίσκονται υπό εξέταση. Και πάλι, όμως, θα λειτουργούσαν μαζί με την άσκηση και όχι ως αντικαταστάτης της άσκησης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::