Τί είναι η χονδροϊτίνη και πώς βοηθά τις αρθρώσεις μας

Η χονδροϊτίνη είναι μια ουσία που υπάρχει ούτως ή άλλως στον οργανισμό μας και βοηθά στη διατήρηση της πυκνότητας του χόνδρου και αυξάνει την ελαστικότητά του, συμβάλλοντας έτσι στην καλή υγεία του.

Η ουσία αυτή, ενώ υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας, δεν μπορεί να ληφθεί μέσω της διατροφής και ο μόνος τρόπος για την κατανάλωσή της είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Η επιστημονική της ονομασία είναι chondroitin sulphate αλλά μπορεί να τη συναντήσετε και ως CSA, CDS και CSC.

Η χονδροϊτίνη σε συνδυασμό με τη γλυκοζαμίνη μπορεί σταδιακά να μειώσει τον πόνο που νιώθουν οι πάσχοντες και τη δυσφορία που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα. Τα μεγαλύτερα οφέλη από τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων διατροφής εντοπίζονται στους πόνους του γόνατου και του ισχίου.

Τι είναι η γλυκοζαμίνη;

Τη γλυκοζαμίνη, ένα αμινοσάκχαρο, τη συνθέτει ο οργανισμός μας μόνος του και δεν μπορούμε να τη λάβουμε μέσω διατροφικών πηγών. Όταν, με την πάροδο του χρόνου ή σε άλλες παθολογικές καταστάσεις, ο οργανισμός αδυνατεί να την παράγει επαρκώς συνίσταται η λήψη συμπληρωμάτων που την περιέχουν.

Η ήπια αντιφλεγμονώδης δράση της δύναται να προστατέψει μακροπρόθεσμα από διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και την οστεοαρθρίτιδα.

Γιατί χρησιμοποιείται η χονδροϊτίνη;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η χονδροϊτίνη χρησιμοποιείται για την καλή υγεία των αρθρώσεων, αλλά πιο συγκεκριμένα:

  • Για τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις του γονάτου και του ισχίου σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα
  • Την ενίσχυση της ελαστικότητας του χόνδρου
  • Την μείωση λήψης παυσίπονων

Οι επιστημονικές έρευνες σχετικά με τη δράση των δύο αυτών ουσίων συνεχίζονται, μιας και τα έως τώρα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Ενώ όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση της γλυκοζαμίνης και της χονδροϊτίνης, υπάρχουν κάποιες που αμφισβητούν το μέγεθος της επιρροής που έχουν στις περιπτώσεις τις οστεοαρθρίτιδας.

Αρκετοί χρήστες των συμπληρωμάτων πάντως έχουν δηλώσει πως είδαν σταδιακά αποτελέσματα στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας.

Δοσολογία

Επειδή η λήψη της χονδροϊτίνης γίνεται μόνο μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής οφείλετε πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία. Συνήθως η ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 1000mg – 1200mg, η οποία είναι μοιρασμένη σε δόσεις που λαμβάνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα μαζί με το φαγητό.

Προσέχετε πάντα τις συνδυαστικές ουσίες που περιέχει ένα συμπλήρωμα, όπως για παράδειγμα το μαγγάνιο. Επειδή είναι εύκολο να λάβουμε την ημερήσια ποσότητα μαγγανίου που χρειαζόμαστε μέσω της τροφής μας, η επιπλέον λήψη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Διαβάζετε προσεκτικά τις ουσίες που περιλαμβάνουν οι φόρμουλες που χρησιμοποιείτε και ζητήστε συμβουλή από έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσετε ακριβώς ποιο σκεύασμα χρειάζεστε, ώστε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα από συμπληρωματικά συστατικά ενός συμπληρώματος.

Παρενέργειες

Η χρήση χονδροϊτίνης και γλυκοζαμίνης φαίνεται να είναι απόλυτα ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους και οι παρενέργειες είναι σπάνιες.

Στις σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί ως τώρα περιλαμβάνονται:

  • Πονοκέφαλος
  • Εξανθήματα
  • Διάρροια
  • Αέρια
  • Αλλαγές διάθεσης
  • Κνίδωση

Αν εμφανίσετε κάτι από τα παραπάνω κατά τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως άσθμα ή παθήσεις του προστάτη, πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του θεράποντος γιατρού τους πριν προχωρήσουν στη λήψη χονδροϊτίνης ή γλυκοζαμίνης. Επίσης, έχει αναφερθεί υπερευαισθησία στις παραπάνω ουσίες από άτομα που έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή.

Οι πηγές χονδροϊτίνης και γλυκοζαμίνης συνήθως είναι ζωικής προέλευσης, οπότε δεν ενδείκνυνται για χρήση από χορτοφάγους ή vegan.

Τέλος είναι καλό να μη συνδυάζετε τη χρήση χονδροϊτίνης και γλυκοζαμίνης με το saw palmetto, το σκόρδο ή το ginkgo biloba, όπως και να αποφεύγεται εντελώς η χρήση τους από έγκυες, θηλάζουσες, παιδιά και άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικές αγωγές, εκτός κι αν το εγκρίνει ο θεράπων γιατρός.

Μην κάνετε κατάχρηση και συνδυασμούς συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς να έχετε ζητήσει συμβουλή από κάποιον επαγγελματία υγείας και μην αντικαθιστάτε με συμπληρώματα έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει σωστή διατροφή και άσκηση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::