Τί είναι η «ωκεάνια» διατροφή που ρίχνει κοιλίτσα και χοληστερόλη

Είναι παγκοσμίως αποδεκτό πως η μεσογειακή διατροφή είναι το κορυφαίο διατροφικό πρότυπο και αναγνωρίζεται ως η επιτομή της υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, αναδεικνύει μια ανερχόμενη δίαιτα, που φαίνεται να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του μεσογειακού προτύπου, προσφέροντας σημαντική μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, που αποτελεί πρόδρομο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Ερευνητές από την Ισπανία στρατολόγησαν περισσότερες από 200 οικογένειες, αναθέτοντας περίπου στις μισές να ακολουθήσουν τη δίαιτα του Ατλαντικού. Πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο, εμπνευσμένο από τις μαγειρικές παραδόσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δίνει έμφαση σε πιάτα όπως τα μαγειρευτά, τα ψητά και τα βραστά φαγητά, ενώ αποφεύγει το υπερβολικό τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε λίπη. Ενθαρρύνει επίσης την κατανάλωση τοπικών, εποχιακών συστατικών.

Η μελέτη αξιολόγησε 231 οικογένειες από ένα κέντρο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην αγροτική Ισπανία μεταξύ 2014 και 2015. Συμμετείχαν 518 ενήλικες ηλικίας 18- 85 ετών, με το 60% να είναι γυναίκες. Περίπου 450 συμμετέχοντες δεν είχαν μεταβολικό σύνδρομο, ενώ 117 είχαν ήδη το σύνδρομο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων 270 (121 οικογένειες) ακολούθησαν τη δίαιτα του Ατλαντικού και 248 (110 οικογένειες) παρέμειναν στις συνήθεις διατροφικές τους επιλογές. Τα άτομα που υιοθέτησαν τη δίαιτα του Ατλαντικού παρακολούθησαν επίσης τρεις συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης και έλαβαν ένα μάθημα μαγειρικής, ένα βιβλίο συνταγών και καλάθια με τρόφιμα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::