Τί είναι το slow running και γιατί κερδίζει συνεχώς οπαδούς

Αν θέλεις να αθληθείς αλλά δεν μπορείς να τρέξεις όσα χιλιόμετρα βλέπεις να τρέχουν οι γύρω σου, μην αγχώνεσαι. Μπορείς να γίνεις οπαδός του slow running. Στο slow running τίποτα από τον ρυθμό και τον χρόνο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει μόνο το να τρέξεις, όπως και όσο γρήγορα μπορείς. Πώς επηρεάζει, όμως, αυτό την προπόνηση και τις επιδόσεις σου;

Τι είναι ακριβώς το slow running;

Είναι αργό τρέξιμο ή, αλλιώς, χαλαρό τρέξιμο, σύμφωνα με τον δικό σου ρυθμό. Ο ρυθμός είναι διαφορετικός για το κάθε άτομο, καθώς ο δικός σου αργός ρυθμός ίσως είναι ο γρήγορος κάποιου άλλου. Το αργό τρέξιμο δεν έχει καθορισμένο ρυθμό, μπορείς να τρέχεις στο βασικό σου ρυθμό ή ακόμη και πιο αργά. Ο Martinus Evans που «κρύβεται» πίσω από το εν λόγω κίνημα και τη δημιουργία του συλλόγου Slow AF Run Club, εμπνεύστηκε από τους δρομείς και τους περιπατητές που βρίσκονται πίσω-πίσω. Η αποστολή του είναι να διαφοροποιήσει το τρέξιμο επιτρέποντας σε περισσότερους δρομείς να τρέξουν και να περπατήσουν, έχοντας ως σκοπό να αλλάξει το άθλημα του τρεξίματος.

Ο ίδιος ξεκίνησε να τρέχει 11 χρόνια πριν, όταν ο γιατρός τού είπε πως είναι πολύ παχύς και θα έπρεπε είτε να πεθάνει είτε να χάσει βάρος. Έτσι ο Evans ξεκίνησε να τρέχει και έχει πλέον ολοκληρώσει πάνω από 100 μαραθωνίους, προτρέποντας τους πάντες να βρουν τον αργό τους ρυθμό, να μάθουν να απολαμβάνουν το τρέξιμο και να μην ανησυχούν για τις επιδόσεις τους.

Όμως, το slow running μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη από αυτά που φαντάζεσαι.

Τα οφέλη του slow running

Το αργό τρέξιμο αλλάζει την εμπειρία του τρεξίματος και ενισχύει την απόλαυση του, καθώς δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Το αργό τρέξιμο είναι πιο συμπεριληπτικό, επιτρέποντας σε ανθρώπους που δεν ταιριάζουν στο παραδοσιακό καλούπι του πολύ αδύνατου, γυμνασμένου δρομέα να συμμετέχουν στο τρέξιμο. Έχει όμως και άλλα οφέλη.

Αυξάνει την ευχαρίστηση

Όταν δεν έχεις να κοιτάς συνεχώς τον ρυθμό σου, να υπολογίζεις χρόνο και αποστάσεις, μπορείς επιτέλους να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το τρέξιμο. Να απολαύσεις τα πράγματα, τους ανθρώπους, το περιβάλλον γύρω σου, τον αέρα που αναπνέεις, τους ήχους που ακούς.

Μειώνει το άγχος

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του τρεξίματος είναι το γεγονός ότι ανακουφίζει από το άγχος και απελευθερώνει ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Ωστόσο, πολλοί δρομείς, έχοντας το άγχος της απόδοσης και του καλού χρόνου απομακρύνονται από αυτά τα οφέλη. Όταν, όμως, δεν σε απασχολεί καθόλου η απόδοση σου, το άγχος δεν μπαίνει ανάμεσα σε σένα και τις ενδορφίνες.

Προάγει την καλύτερη υγεία

Το αργό τρέξιμο προσφέρει εξαιρετικά καρδιαγγειακά οφέλη και μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος και να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Βελτιώνει την απόδοση σου

Το τρέξιμο σε χαλαρό ρυθμό δίνει στο σώμα σου χρόνο να ανακάμψει από τις πιο έντονες προπονήσεις. Αν δεν είσαι επαγγελματίας δρομέας, το αργό τρέξιμο θα πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης σου, με τις ημέρες που προπονείσαι χαλαρά να αποτελούν τη βάση της προπόνησης σου. Το τρέξιμο σε χαλαρό ρυθμό βοηθά στη βελτίωση της αντοχής σου. Εάν προπονείσαι για έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων, όπως έναν ημιμαραθώνιο ή μαραθώνιο, θα πρέπει να τρέχεις σε αργό ρυθμό για τα εβδομαδιαία μακρινά σου τρεξίματα. Αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι σε θέση να τρέξεις περισσότερο και να αυξήσεις την αντοχή σου.

Πώς θα τρέχεις αργά

Για να μπορέσεις να τρέχεις αργά πρέπει να παρατηρήσεις το σώμα σου. Να προσπαθείς περίπου στο 40-50% των δυνατοτήτων σου. Κι αν προπονείσαι με βάσει τους παλμούς, οι παλμοί σου πρέπει να είναι στο 65-70% των μέγιστων καρδιακών παλμών σου ή να διατηρείς έναν ρυθμό κατά τον οποίο μπορείς να κάνεις μια συζήτηση. Όσον αφορά στην απόσταση, προσπάθησε σταδιακά να προσθέτεις χιλιόμετρα στις αποστάσεις σου, περίπου 10% παραπάνω σε κάθε τρέξιμο σου, ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

Αν σου φαίνεται λιγάκι βαρετό το αργό τρέξιμο, δοκίμασε να τρέξεις με κάποιο άλλο άτομο, ώστε να περνάει η ώρα πιο ευχάριστα, αλλά και να έχεις χρόνο για μεγαλύτερη σύνδεση με τους δικούς σου ανθρώπους. Επίσης, μια όμορφη και ενδιαφέρουσα διαδρομή θα αποπροσανατολίσει το μυαλό σου από το τρέξιμο!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::