Τα υποκατάστατα τεστοστερόνης δεν… βοηθούν και πολύ λένε οι ειδικοί

Τα υποκατάστατα τεστοστερόνης τελικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν… βοηθούν και τόσο όσο νομίζαμε τους άνδρες με σεξουαλική δυσλειτουργία. Τουλάχιστον, όμως, δεν υπάρχει αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση μελέτης του ανεξάρτητου διεθνούς δικτύου “Cochrane” για την αξιολόγηση ιατρικών παρεμβάσεων.

“Μικρό έως καθόλου όφελος από τη θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης σε άνδρες με σεξουαλική δυσλειτουργία” ήταν ο τίτλος της πρόσφατης παρουσίασης της νέας έκθεσης “Cochrane” από τον εμπειρογνώμονα της Γερμανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας με έδρα το Μπόχουμ, Helmut Schatz .

Συνολικά, τα υποκατάστατα της τεστοστερόνης είναι απίθανο να έχουν οποιαδήποτε επίδραση, είτε θετική είτε αρνητική. Ο Γερμανός ενδοκρινολόγος αναφέρει: “Βραχυπρόθεσμα (περίοδος μικρότερη του ενός έτους- σημ.), η χορήγηση τεστοστερόνης δεν είχε καμία ή ελάχιστη επίδραση στη στυτική λειτουργία, στη σεξουαλική ποιότητα ζωής και στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα (καρδιαγγειακή θνησιμότητα- σημ.), με λίγες παρενέργειες”. Ακόμη και μακροπρόθεσμα – με διάρκεια θεραπείας μεγαλύτερη του ενός έτους – η επίδραση είναι ασαφής. Υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην εμφανίζονται τουλάχιστον πρόσθετοι κίνδυνοι για την υγεία σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο Schatz επικαλέστηκε μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο “New England Journal of Medicine” στις ιατρικές ενημερώσεις της γερμανικής εξειδικευμένης εταιρείας. Στην περίπτωση της υποκατάστασης με τεστοστερόνη, επισημάνθηκε επανειλημμένα η πιθανότητα αυξημένων καρδιαγγειακών περιστατικών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::