Τελικά πόσο μας παχαίνει ο γάμος;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ή θα έχετε παρατηρήσει οι ίδιοι πως οι άνθρωποι που παντρεύονται σταδιακά παχαίνουν. Και όντως αυτό ισχύει. Όμως, ποιοι παχαίνουν περισσότερο; Οι άντρες ή οι γυναίκες;

Σύμφωνα με μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, οι άνδρες ξεκινούν να αυξάνουν το βάρος τους μέσα σε πέντε χρόνια από την ημέρα που θα δεθούν με τα δεσμά του γάμου, επειδή καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και ασκούνται λιγότερο. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο γάμος «συνδέθηκε με σημαντική επίδραση» στις βαθμολογίες του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), με ένα επιπλέον 5,2% των παντρεμένων ανδρών να είναι υπέρβαροι και τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται κατά 2,5%. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο μοτίβο μεταξύ των γυναικών.

«Το φαινόμενο αυτό έχει τεκμηριωθεί από πολυάριθμες μελέτες κοόρτης που διεξήχθησαν σε ανεπτυγμένες δυτικές χώρες. Οι άνδρες συχνά ασκούνται λιγότερο και τρώνε περισσότερο μετά την τέλεση του μυστηρίου, και αυτό οδηγεί σε υψηλότερο ΔΜΣ. Οι άνδρες αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο παχυσαρκίας καθώς μεγαλώνουν, οπότε μετά το γάμο, είναι σημαντικό να μην “αφεθούν”, διατηρώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και μια συστηματική ρουτίνα άσκησης» εξηγεί ο Δρ Shiwen Quan, από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Economics & Human Biology, διαπίστωσε ότι οι βαθμολογίες του ΔΜΣ των ανδρών συνεχίζουν να αυξάνονται μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τον γάμο, ακολουθούμενες από μια περίοδο σταθεροποίησης. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους υπογραμμίζει τη σημασία της προώθησης της φυσικής κατάστασης και της διαχείρισης της υγείας εντός των οικογενειών. Πρότειναν μάλιστα ότι οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να απευθύνονται στους νεόνυμφους με διατροφικές συμβουλές.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::