Την αντικατάσταση του κανονισμού για τη χρήση φυτοφαρμάκων προτείνει η Φον Ντερ Λάιεν

Την πρόθεσή της να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο κανονισμό SUR για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ανακοίνωσε σήμερα στην Ευρωβουλή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ευρωβουλευτές είχαν απορρίψει τον Νοέμβριο τη σχεδιαζόμενη μείωση κατά 50% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ έως το 2030.

Η Κομισιόν είχε προτείνει τον κανονισμό SUR με στόχο τη μείωση των κινδύνων από τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. “Αλλά η πρόταση έχει προκαλέσει πόλωση”, δήλωσε η von der Leyen.

Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είχε σημειωθεί πρόοδος ούτε στο Συμβούλιο: “Θα προτείνω επομένως στους συναδέλφους μου στην Επιτροπή να αποσύρουν την πρόταση”. Ωστόσο, το θέμα δεν έχει φύγει από το τραπέζι: η Επιτροπή θα υποβάλει μια πιο ώριμη πρόταση μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Όπως και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής ζήτησε να διεξαχθεί κοινός διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς της γεωργίας.

“Πρόκειται για την υπέρβαση της πόλωσης της συζήτησης”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Οι αγρότες χρειάζονται ελκυστικά οικονομικά κίνητρα για μέτρα διατήρησης της φύσης.

“Μόνο αν επιτύχουμε από κοινού τους στόχους μας για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, οι αγρότες θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα προς το ζην.

Ο τομέας της γεωργίας και των τροφίμων χρειάζεται βιώσιμες προοπτικές.”

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::