Τι να φάμε για να βλέπουμε καλύτερα

Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι έρευνες που έχουν καταφέρει να συσχετίσουν την καλή όραση με τη σωστή διατροφή, μέσω της πρόσληψης ορισμένων απαραίτητων για τα μάτια μας συστατικών. Η λουτεΐνη, η βιταμίνη Α, το β-καροτένιο, τα ω3 λιπαρά οξέα, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη D είναι μερικά από τα συστατικά που έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη υγεία των ματιών και καλή όραση.

Τι να φάμε για να βλέπουμε καλύτερα

Λουτεΐνη

Η λουτεΐνη αποτελεί ένα συστατικό του οφθαλμού και όπως προκύπτει από πληθώρα μελετών, η πρόσληψή της μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για αλλοίωση της δομής και της λειτουργικότητας των οφθαλμών.

Καλές πηγές λουτεΐνης στη διατροφή μας αποτελούν:

  • Ο κρόκος του αυγού
  • Το λάχανο
  • Τα σπαράγγια
  • Το πορτοκάλι και τα εσπεριδοειδή
  • Το σπανάκι
  • Το καρότο
  • Η πορτοκαλί πιπεριά
  • Οι αγκινάρες

Βιταμίνη Α

Η έλλειψή της οδηγεί συχνά σε ξήρανση του επιπεφυκότος του ματιού ή ξηροφθαλμία, σε κακή προσαρμογή στο σκοτάδι ή νυκταλωπία, ενώ έλλειψη βιταμίνης Α μακράς διαρκείας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.

Κύριες πηγές βιταμίνης Α είναι:

  • Τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά
  • Το ψάρι, ο τόνος, οι σαρδέλες και η ρέγκα
  • Το μουρουνέλαιο
  • Τα ιχθυέλαια
  • Το συκώτι
  • Ο κρόκος αυγού

Β-καροτένιο

Αποτελεί ένα προστατευτικό συστατικό για τα μάτια μας και πρέπει να φροντίζουμε να μη μας λείπει.

Πού εντοπίζεται:

  • Σε βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μπρόκολο
  • Σε πορτοκαλοκίτρινα φρούτα, όπως βερίκοκο, μάνγκο και μανταρίνια
  • Σε πορτοκαλοκίτρινα λαχανικά, όπως καρότο και γλυκοπατάτα

Ω3 λιπαρά

Ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη της ακεραιότητας της όρασης στα νεογνά.

Πηγές Ω3 λιπαρών στη διατροφή μας είναι:

  • Τα ιχθυέλαια
  • Τα ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, κολιός)
  • Τα καρύδια
  • Τα σαλιγκάρια
  • Τα λαχανικά, όπως η αντράκλα (γλιστρίδα)

Φυλλικό οξύ

Ανεπάρκειά του μπορεί ορισμένες φορές να καταλήξει σε οπτική νευροπάθεια.

Βρίσκεται κυρίως:

  • Στο μοσχαρίσιο συκώτι
  • Στο σπανάκι
  • Στις φακές
  • Στα φασόλια
  • Στα σπαράγγια
  • Στον αρακά
  • Στο μπρόκολο

Βιταμίνη D

Διαταραχές όρασης παρατηρούνται και μετά από έλλειψη βιταμίνης D, καθώς αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη συμμετέχει στον μηχανισμό της όρασης.

Κύριες πηγές της είναι:

Προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το γάλα, το αβγό, το βούτυρο, οι μαργαρίνες, τα ψάρια, ενώ συντίθεται και στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::