Το αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Σε μια αναπάντεχη ανακοίνωση προέβη το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχετικά με το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού.  Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που γνωρίζουν οι περισσότερες γυναίκες.

“Το 21% των γυναικών 14 ευρωπαϊκών χωρών έχουν συνείδηση της σύνδεσης ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό. Η συνειδητοποίηση είναι ακόμη πιο μικρή στους άνδρες: μόνο το 10% γνωρίζουν αυτή τη σύνδεση”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση του ο ΠΟΥ-Ευρώπη που περιλαμβάνει 53 χώρες και εκτείνεται μέχρι την κεντρική Ασία.

Αλκοόλ και καρκίνος του μαστού

Στη Γηραιά Ήπειρο, 600.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού καταγράφηκαν το 2022.

“Για τις γυναίκες στην Ευρώπη, ο καρκίνος του μαστού είναι ο κύριος καρκίνος που προκαλείται από το αλκοόλ, αποτελώντας το 66% όλων των περιπτώσεων καρκίνου που αποδίδονται στο αλκοόλ”, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το αλκοόλ επηρεάζει κυρίως τα επίπεδα των οιστρογόνων που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη πολλών καρκίνων του μαστού.

Ακόμα και μια σχετικά μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

“Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του στήθους που αποδίδονται στο αλκοόλ στην Ευρώπη δεν οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και περίπου το ένα τρίτο των νέων περιπτώσεων τον χρόνο οφείλονται σε κατανάλωση που ισοδυναμεί με δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα”, αναφέρει.

Έχει σημασία ως εκ τούτου να αλλάξουν οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες δεν έχουν μεταβληθεί από το 2010, με νέες δημόσιες πολιτικές, κάλεσε ο οργανισμός.

Προκειμένου να προληφθούν οι παράγοντες κινδύνου καρκίνου, “ο ΠΟΥ-Ευρώπη ζητεί με επιμονή από τις χώρες να τοποθετούν σαφείς προειδοποιήσεις για τα αλκοολούχα προϊόντα όπως κάνουν ήδη για τα καπνικά προϊόντα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού Χανς Κλούγκε.

Η περιοχή “παρουσιάζει τα πιο υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο (1 στους 10 θανάτους συνδέεται με το αλκοόλ), η μείωση ή ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ από εμάς είναι ένα εξαιρετικό σημείο αφετηρίας προκειμένου να μειώσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα και να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία”, πρόσθεσε.

Με 2,3 εκατομμύρια περιπτώσεων στον κόσμο το 2022, ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η έκθεση την οποία παρουσιάζει το ευρωπαϊκό τμήμα του αφορά τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::