Το μαρούλι είναι πιο αποτελεσματικό από το στοματικό διάλυμα για την υγεία των δοντιών

Κι αν νομίζατε πως το συχνό βούρτσισμα και η χρήση στοματικού διαλύματος είναι τα μόνα που μπορούν να κρατήσουν υγιή τα δόντια και τη στοματική σας κοιλότητα, κάνετε λάθος. Οι επιστήμονες λένε πως υπάρχει κι άλλος τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων του στόματος.

Οι ασθένειες των ούλων και της στοματικής κοιλότητας αποτελούν ένα κοινό φαινόμενο. Κύριες αιτίες αυτών των παθήσεων είναι το ανεπαρκές βούρτσισμα, η ελλιπής χρήση οδοντικού νήματος, το κάπνισμα, η ξηροστομία, αλλά και η κατανάλωση σακχαρούχων και όξινων τροφών. Αυτές οι συνήθειες έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλάκας, ενός κολλώδους στρώματος βακτηρίων στην επιφάνεια των δοντιών και των ούλων. Η πλάκα προκαλεί διάφορες παθήσεις, όπως τερηδόνα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αντιβιοτικά. Πρόκειται, ωστόσο, για θεραπευτικές λύσεις που συνοδεύονται από παρενέργειες, όπως ξηροστομία, ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα, πολλά στοματικά διαλύματα περιέχουν χλωρεξιδίνη, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι απομακρύνει αδιακρίτως τόσο τα καλά, όσο και τα κακά βακτήρια και αυξάνει την οξύτητα του στόματος, ενισχύοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων. Ορισμένα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι η χλωρεξιδίνη μπορεί να συμβάλει στην αντιμικροβιακή αντοχή, ένα παγκόσμιο πρόβλημα για την υγεία, που προβλέπεται να προκαλέσει 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2050.

Το ιδανικό, λοιπόν, θα ήταν να βρεθεί μια λύση, που θα διασφαλίζει την υγεία της στοματικής κοιλότητας, χωρίς να προκαλεί δυσάρεστες επιπτώσεις. Η λύση αυτή υπάρχει και είναι απολύτως φυσική, υποστηρίζει τώρα μια ομάδα ειδικών σε σχετικό άρθρο στο The Coversation. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν η Mia Cousins Burleigh, Λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Ζωής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας και η Siobhan Paula Moran, υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα, το νιτρικό άλας, που περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φαίνεται να κρύβει σημαντικά οφέλη για τη στοματική υγεία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φυσική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία των ασθενειών της στοματικής κοιλότητας.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, γι’ αυτό και αποτελεί κοινό μυστικό ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτή την κατηγορία τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη. Τα πολλαπλά οφέλη των φυλλωδών λαχανικών για την υγεία οφείλονται, εν μέρει, στο γεγονός ότι είναι γεμάτα νιτρικά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::