Το ροχαλητό μπορεί να “δείχνει” σοβαρά προβλήματα υγείας

Μπορεί για τους περισσότερους απλά να είναι ενοχλητικό, όμως οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι προάγγελος σοβαρών προβλημάτων υγείας, αφού συνδυάζεται με άπνοιες και ενδέχεται να σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που προκαλείται από τον κραδασμό των μαλακών ιστών του φάρυγγα και κυρίως της σταφυλής κατά τη δίοδο του αέρα στη διάρκεια του ύπνου.

Kατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ροχαλίζουμε, γιατί ο μυϊκός τόνος κρατάει τα μαλακά μόρια του φάρυγγα σε μια σταθερή κατάσταση, ενώ κατά τον ύπνο η χαλάρωση των μυών του φάρυγγα είναι υπεύθυνη για την ταλάντωση και τον κραδασμό κυρίως της σταφυλής.

Ποια είναι τα συχνότερα ανατομικά εμπόδια που προκαλούν στένωση του ανώτερου αναπνευστικού σωλήνα και συνεπώς και ροχαλητό;

 • η σκολίωση του διαφράγματος και οι υπερτροφικές κόγχες
 • τα κρεατάκια στον ρινοφάρυγγα
 • οι υπερτροφικές αμυγδαλές
 • η υπερτροφική σταφυλή
 • οι στενές καμάρες στην υπερώα

Ποιες συνήθειες και τρόποι ζωής ευνοούν το ροχαλητό;

Οι άνδρες ροχαλίζουν πιο συχνά από τις γυναίκες, λόγω διαφορετικής κατανομής του λίπους, το οποίο συσσωρεύεται στο λαιμό. Επίσης, οι ηλικιωμένοι ροχαλίζουν συχνότερα, διότι ο μυϊκός τόνος των ιστών του φάρυγγα χαλαρώνει με την ηλικία. Ακόμα, τα παχύσαρκα άτομα με κοντό και παχύ λαιμό έχουν μεγαλύτερη τάση να ροχαλίζουν.

Ακόμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, λόγω της χαλάρωσης που προκαλούν στους ιστούς του φάρυγγα, προδιαθέτουν για ροχαλητό, όπως και η ύπτια θέση ύπνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ροχαλητού;

Συνήθως υπάρχουν ανήσυχος ύπνος, πρωινοί πονοκέφαλοι, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης το πρωί, υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και διαταραχές της συγκέντρωσης.

Πώς μπορεί να προληφθεί το ροχαλητό;

Το ροχαλητό μπορεί να προληφθεί όταν από τη στιγμή που εμφανιστεί γίνει προσεκτική εξέταση, ανεύρεση και αντιμετώπιση των αιτιών του στο ΩΡΛ Ιατρείο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η απώλεια βάρους στους παχύσαρκους.

Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, υπνωτικών ουσιών και η διακοπή του καπνίσματος είναι, επίσης, σωστά μέτρα.

Άλλοι τρόποι πρόληψης είναι η καθημερινή αεροβική άσκηση, η σωστή στάση στον ύπνο και η αποφυγή των μεγάλων και βαριών γευμάτων πριν από την κατάκλιση το βράδυ.

Πότε είναι επικίνδυνο το ροχαλητό; Τι είναι η υπνική άπνοια;

Το ροχαλητό, πέρα από την κούραση που προκαλεί, λόγω της κακής ποιότητας του ύπνου, συνήθως δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή του πάσχοντος.

Εάν, όμως, το ροχαλητό συνοδεύεται από επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής και της οξυγόνωσης στη διάρκεια του ύπνου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ανήκει στο Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, το οποίο έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς και είναι απειλητικό ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, καθώς συνδυάζεται με καρδιακές επιπλοκές, υπέρταση και αρρυθμίες.

Ποια ανησυχητικά σημάδια ή συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε στον άνθρωπό μας;

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε το σύντροφο μας να πετάγεται απότομα στον ύπνο, προσπαθώντας να πάρει αέρα, πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Άλλα ανησυχητικά συμπτώματα σχετιζόμενα με άπνοια είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η νυκτερινή ενούρηση, η μειωμένη libido, μείωση του οξυγόνου του αίματος, καθώς και αρρυθμίες ή υπέρταση.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται εάν ο σύντροφός μας παρουσιάσει ασυνήθιστη υπνηλία μετά το φαγητό ή κινδυνεύει να τον πάρει ο ύπνος πάνω στο τιμόνι. Αυτά είναι σημάδια που θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν, ώστε να σκεφτούμε την πιθανότητα να πάσχει από υπνική άπνοια. Η Μελέτη ύπνου είναι μια εξειδικευμένη εξέταση που καταγράφει τα επεισόδια της άπνοιας.

Τι είναι οι Υπέρηχοι και πώς θεραπεύουν το ροχαλητό και την άπνοια;

Οι Υπέρηχοι είναι η πιο προηγμένη χειρουργική συσκευή, για θεραπεία ροχαλητού. Πρόκειται για μία γεννήτρια που παράγει ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων 46000 Hz που μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του Υπερήχου, το οποίο και διορθώνει το ανατομικό εμπόδιο που προκαλεί στένωση στη δίοδο του αέρα και ροχαλητό.

Έτσι, ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί το ροχαλητό, οι Υπέρηχοι μπορούν να παρέμβουν μέσα στη μύτη στο ρινικό διάφραγμα και στις υπερτροφικές κόγχες ή μέσα στο φάρυγγα στη σταφυλή, στην υπερώα και στις αμυγδαλές, διορθώνοντας το ανατομικό εμπόδιο στη ροή του αέρα, γεγονός που αποτελεί το πιο καθοριστικό βήμα για θεραπεία ροχαλητού.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των υπερήχων;

 • Χάρη στις ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων, υπάρχει τέλεια αποστείρωση, περιορίζοντας έτσι τις μετεγχειρητικές φλεγμονές.
 • Δεν προκαλούν αιμορραγία, διότι καυτηριάζουν όλα τα μικρά αγγεία.
 • Λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία λειτουργούν, μειώνουν κατά πολύ τον χειρουργικό χρόνο.
 • Χάρη στην υψηλή τεχνολογία τους, δεν χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του διαφράγματος νυστέρι ή καλέμι κι έτσι αποφεύγονται τα πρηξίματα και οι μελανιές στο πρόσωπο και στη μύτη.
 • Λόγω χαμηλής θερμοκρασία με την οποία δουλεύουν οι υπέρηχοι, δεν προκαλούνται εγκαύματα στους γειτονικούς ιστούς.
 • Γενικά, έχουμε πολύ μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και αποθεραπείας του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να πάει στο σπίτι του μετά από λίγες ώρες. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει με μια μικρής διάρκειας γενική αναισθησία ή μέθη.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::