Τροφικές αλλεργίες: Γιατί είναι απειλητικές για την καρδιά

Η ευαισθησία σε κοινά αλλεργιογόνα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φιστίκια, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο αυξημένος κίνδυνος είναι συγκρίσιμος με εκείνον που προκαλείται από το κάπνισμα, τον διαβήτη και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν χιλιάδες ενήλικες σε βάθος χρόνου και βρήκαν ότι όσοι ανέπτυσσαν αντισώματα IgE ως αντίδραση σε γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτός ο κίνδυνος παρέμενε υψηλός ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Η ισχυρότερη σύνδεση αφορούσε το αγελαδινό γάλα, ενώ σημαντική ήταν η σύνδεση και σε όσους κατανάλωναν τακτικά φιστίκια και γαρίδες.

«Αν και αυτές οι αποκρίσεις μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρές για να προκαλέσουν οξείες αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, μπορεί ωστόσο να προκαλέσουν φλεγμονή και με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, καθώς περίπου το 15% των ενηλίκων παράγει αντισώματα IgE ως απόκριση στο αγελαδινό γάλα, τα φιστίκια και άλλες τροφές.

Ενώ τα αντισώματα αυτά προκαλούν σε ορισμένους ανθρώπους σοβαρές τροφικές αλλεργίες, πολλοί ενήλικες που τα παράγουν δεν έχουν εμφανή τροφική αλλεργία.

Η έρευνα διαπίστωσε μάλιστα ότι η ισχυρότερη σχέση με τον θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια, αφορούσε άτομα που είχαν τα αντισώματα αλλά συνέχιζαν να καταναλώνουν τακτικά τις ένοχες τροφές, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχαν σοβαρή τροφική αλλεργία.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα αντισώματα των τροφίμων προκαλούν τον αυξημένο κίνδυνο, καθώς είναι πιθανό να παίζουν ρόλο και άλλοι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Είναι επίσης πιθανό η καρδιαγγειακή νόσος να αυξάνει τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες, αν και τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν το αντίθετο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω μελετών για την καλύτερη κατανόηση των συνεπειών του ευρήματός τους, πριν προχωρήσουν σε συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν ή διαχειρίζονται τις τροφικές αλλεργίες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::