Φρούτα και λαχανικά εποχής – Τί τρώμε τον Φεβρουάριο

Το ιδανικό για τον οργανισμό μας είναι να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να καταναλώνουμε κάθε εποχή;

Ας δούμε ποια είναι τα 7 φρούτα και λαχανικά του Φεβρουαρίου:

  • Εσπεριδοειδή
  • Ιταλική λαχανίδα (lacinato kale)
  • Μπρόκολο
  • Γλυκοπατάτες
  • Λαχανίδες
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Κουνουπίδι

Εσπεριδοειδή: Τα βιταμινούχα φρούτα του Φεβρουαρίου

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά μήπως ξεχνάμε κάτι; Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας τους. Μανταρίνια, κλημεντίνες, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια και η λίστα δεν έχει τέλος. Για τα πιο γλυκά και φρέσκα εσπεριδοειδή, επισκεφθείτε τη λαϊκή αγορά ή το μανάβικο της γειτονιάς σας.

Συμβουλή: Όταν διαλέγετε μανταρίνια, προτιμήστε αυτά που είναι μαλακά και λίγο φουσκωμένα στις άκρες – αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σκληρά και στεγνά στο εσωτερικό.

Λαχανίδα: Ο βασιλιάς των λαχανικών το χειμώνα

Με τους χοντρούς μίσχους και τα ανθεκτικά φύλλα της, η λαχανίδα ευδοκιμεί τον χειμώνα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λαχανίδας, όμως οι καλύτερες για την εποχή είναι η lacinato και η σγουρή πράσινη ή μωβ λαχανίδα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σούπες, μαγειρευτά, ακόμα και σε smoothies και χυμούς. Επιπλέον, η λαχανίδα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, Κ και μαγγάνιο.

Μπρόκολο: Ο βασιλιάς των λαχανικών

Το μπρόκολο, για μένα, είναι το καλύτερο λαχανικό! Είτε στον ατμό, ψητό, είτε σοταρισμένο, μπορείτε εύκολα να καταναλώσετε ένα ολόκληρο κεφάλι. Υπάρχουν μάλιστα πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως το baby μπρόκολο (broccolini) και το μπρόκολο ράπα (αγαπημένο στην Ιταλία). Όταν αγοράζετε μπρόκολο, ψάξτε για συμπαγή κεφάλια με έντονο πράσινο χρώμα. Και μην ξεχνάτε, όταν το κόβετε, μην πετάξετε τα κοτσάνιαΕίναι γεμάτα βιταμίνες και μπορούν να πολτοποιηθούν στο μπλέντερ για να φτιάξετε πολτό ή να δώσετε όγκο σε σούπες και μαγειρευτά.

Αναρωτιέστε ίσως αν υπάρχει κάτι δημιουργικό να φτιάξω με μπρόκολο; Η τέλεια ιδέα για σνακ, μεσημεριανό, ή ακόμα και βραδινό είναι το ψητό μπρόκολο. Για να φτιάξετε ψητό μπρόκολο, απλά κόψτε τα κεφάλια σε μπουκετάκια, ανακατέψτε τα με ελαιόλαδο και τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και ψήστε τα στο φούρνο στους 190°C μέχρι να γίνουν τραγανά. Θα έχετε τα πιο λαχταριστά ψητά μπουκετάκια μπρόκολου.

Γλυκοπατάτες: Το superfood της εποχής

Οι γλυκοπατάτες είναι σχεδόν υπερτροφή. Έχουν λίγες θερμίδες, χορταίνουν και είναι γεμάτες κάλιο και βιταμίνη Α. Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως η ανοιχτόχρωμη “Hannah”, οι ιαπωνικές με μωβ φλούδα και λευκή σάρκα, και οι μωβ με σκούρο χρώμα σε όλο τους το μήκος.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Πρωταθλητές γεύσης και υγείας

Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό γεμάτο βιταμίνες και γεύση, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι η ιδανική επιλογή.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α. Επιπλέον, αυτά τα μικρά σε μέγεθος λαχανικά, μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους: τηγανητά, ψητά ή στον ατμό.

Ξεπεράστε την προκατάληψη

Ίσως γνωρίζετε κάποιον που… “μισεί” τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γονίδιο TAS2R38, που τα κάνει να τους φαίνονται πιο πικρά. Όμως, για τους υπόλοιπους, είναι μια απολαυστική και θρεπτική επιλογή!

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα και υγιεινά λαχανικά. Είναι επίσης ένα από τα πιο ευέλικτα λαχανικά. Μπορεί να γίνει σάλτσα, πουρές, ακόμα και smoothies. Ναι, smoothies! Μην το απορρίψετε πριν το δοκιμάσετε!

Η κρούστα κουνουπιδιού είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας, ενώ παράλληλα μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη!

Αυτά είναι λοιπόν τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στη διατροφή σας τον Φεβρουάριο. Ενσωματώστε τα στις συνταγές σας και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::