Ένα είδος ρυζιού ανακουφίζει από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ίσως από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις, αφού συνοδεύεται από κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Πολλοί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους μέσω της λεγόμενης δίαιτας χαμηλών FODMAP (FODMAP = ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), η οποία περιορίζει στο ελάχιστο τους ζυμώσιμους υδατάνθρακες που είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα.

Το λευκό ρύζι θεωρείται ένας από τους χαμηλότερους κόκκους FODMAP. Είναι εύπεπτο και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα.

Πώς το ρύζι βοηθά στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το ρύζι, ειδικά το λευκό ρύζι, συνιστάται συχνά για άτομα με IBS λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε FODMAP.

Μια ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χαμηλών FODMAP είναι αποτελεσματική για τη διαχείριση των συμπτωμάτων IBS. Η δίαιτα λειτουργεί μειώνοντας το “οσμωτικό φορτίο” (την ποσότητα των ουσιών που αντλούν νερό στα έντερα) και τα αέρια στο έντερο, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία δεν έχουν διερευνηθεί διεξοδικά ακόμα.

Επιπλέον, το λευκό ρύζι είναι εύκολο στην πέψη, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Αποτελεί ήπια πηγή υδατανθράκων, κάτι που βοηθάει να ηρεμήσει το στομάχι και παρέχει μια ήπια πηγή ενέργειας χωρίς να ερεθίζει το πεπτικό σύστημα.

Μπορεί το λευκό ρύζι να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια έξαρση του συνδρόμου;

Το λευκό ρύζι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα IBS, αλλά δεν θεωρείται απαραίτητα ως προληπτικό μέτρο για τις εξάρσεις.

Η διαχείριση του IBS εστιάζει συνήθως στον εντοπισμό και την αποφυγή των τροφών που το πυροδοτούν, στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και στη διαχείριση του στρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα την μείωση των συμπτωμάτων.

Μελέτες δείχνουν ότι άλλες παρεμβάσεις όπως ο βελονισμός, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η υπνοθεραπεία, ο διαλογισμός και η γιόγκα ήταν εξίσου αποτελεσματικές με μια δίαιτα χαμηλών FODMAP στην μείωση των συμπτωμάτων του IBS.

Συνολικά, η θεραπεία του IBS πρέπει να περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση, ενσωματώνοντας ιατρική θεραπεία, αλλαγές στον τρόπο ζωής, διατροφικές προσαρμογές και συμπεριφορική θεραπεία.

Ποιος τύπος ρυζιού είναι καλύτερος για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το λευκό ρύζι θεωρείται η καλύτερη επιλογή για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, κάτι που το καθιστά πιο εύκολο στην πέψη και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα.

Ωστόσο, το λευκό ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από όσους έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη.

Μια μεγάλη μελέτη ατόμων από 21 χώρες διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση λευκού ρυζιού (450 γραμμάρια ή 3 φλιτζάνια την ημέρα) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ιδιαίτερα στη Νότια Ασία. Ωστόσο, άλλες περιοχές έδειξαν μια όχι τόσο σημαντική συσχέτιση, υποδηλώνοντας ότι τα ευρήματα μπορεί να είναι πιο εφαρμόσιμα σε ορισμένους πληθυσμούς.

Για όσους ανησυχούν για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, άλλες ποικιλίες ρυζιού, όπως το καστανό ρύζι και το ρύζι μπασμάτι, είναι επίσης χαμηλά σε FODMAP και μπορεί να είναι κατάλληλα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τελικά, είναι σημαντικό να “ακούτε” το σώμα σας και να επιλέξετε τον τύπο ρυζιού που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι άλλα δημητριακά μπορείτε να φάτε

Υπάρχουν αρκετοί κόκκοι χαμηλών FODMAP που είναι γενικά καλά ανεκτοί από άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως:

  • κινόα
  • βρώμη (χωρίς γλουτένη)
  • κεχρί
  • σίκαλης
  • πολέντα
  • καλαμποκάλευρο

Μοιραστείτε την ανάρτηση::