Η κλιματική αλλαγή θα “ξυπνήσει” παλιές ασθένειες λένε οι επιστήμονες

Στην προειδοποίηση ότι παλιές ασθένειες όπως η πανώλη, θα μπορούσαν να “ξυπνήσουν” και πάλι λόγω της κλιματικής αλλαγής προέβησαν επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από την Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη εκτιμούν σε πρόσφατη μελέτη ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μολυσματικών ασθενειών που προκαλούνται από ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.

Αυτές περιλαμβάνουν ενδεικτικά ασθένειες που μεταδίδονται από κρότωνες (τσιμπούρια) ή από άλλα μολυσμένα είδη αρθρόποδων, όπως η ελονοσία, καθώς και νέες μυκητιάσεις.

Παράλληλα, παλαιότερες ασθένειες όπως η βουβωνική πανώλη θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί σε πολιτείες όπως το Νέο Μεξικό.

Αναλυτικά οι ασθένειες που προβληματίζουν τους επιστήμονες

Οι συγγραφείς της μελέτης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με ασθένειες που μεταδίδονται, όπως είπαμε, από φορείς (κουνούπια, τσιμπούρια, ψύλλοι), όπως: δάγκειος πυρετός, πυρετός Ζika, ελονοσία, οι οποίες είναι πιο συνήθεις στις αναπτυσσόμενες χώρες και εξαιρετικά σπάνιες στις ανεπτυγμένες.

Όπως οι ίδιοι εξηγούν, όταν οι χειμώνες γίνονται πιο σύντομοι και ζεστοί, τα κουνούπια και άλλοι πιθανοί μολυσματικοί οργανισμοί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης και επομένως πρόκλησης νόσων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::