Έρχεται εμβόλιο για ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα χλαμύδια, φαίνεται πως “βρήκαν τον δάσκαλό τους”, αφού επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά της χλαμυδιακής λοίμωξης.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, δείχνουν επιπλέον πως πρόκειται για εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό. «Είναι απελπιστικά αναγκαίο» δήλωσε στο NBC News ο David Harvey, εκτελεστικός διευθυντής του αμερικανικού Συνασπισμού των Διοικητών Τμημάτων για ΣΜΝ (National Coalition of STD Directors – NCSD), προσθέτοντας ότι στην Αμερική, σήμερα, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ΣΜΝ από τη δεκαετία του 1950.

Στη νέα δοκιμή φάσης 1, που «έτρεξε» από το 2020 έως το 2022, συμμετείχαν δύο ισάριθμες ομάδες υγιών ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία τα 26 έτη. Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες δοσολογίες του εμβολίου και χορήγησαν τυχαία (τυφλά) στους συμμετέχοντες το εμβόλιο ή εικονικό φάρμακο (placebo) σε τρεις διαφορετικές ημέρες για μια περίοδο σχεδόν τεσσάρων μηνών.

Εκτός από ενέσιμη μορφή, το εμβόλιο χορηγήθηκε και υπό μορφή οφθαλμικής σταγόνας. «Ήμουν πολύ ευχάριστα έκπληκτος, επειδή είναι πραγματικά δύσκολο να προκληθεί ανοσία στο μάτι», δήλωσε ο Dietrich στο NBC News.
Μοιραστείτε την ανάρτηση::