Η αναιμία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός μας παράγει μειωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να παρουσιάσει αναιμία είναι πολλοί και παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συνήθως, η αναιμία αντιμετωπίζεται με υγιεινή διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Τύποι αναιμίας
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αναιμίας που έχουν διαφορετικές αιτίες. Αυτές είναι οι εξής:
Σιδηροπενική αναιμία
Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή αναιμίας, η οποία προκύπτει από την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Εμφανίζεται συχνά στις εγκύους, όταν υπάρχει απώλεια αίματος, όπως είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα έλκη και άλλες περιπτώσεις.
Αιμολυτική αναιμία
Αυτή η μορφή αναιμίας προκύπτει όταν τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται γρηγορότερα από την ταχύτητα με την οποία παράγονται. Οφείλεται σε διάφορα νοσήματα του αιμοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορεί να είναι επίκτητα ή κληρονομικά.
Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Αποτελεί μία κληρονομική μορφή αναιμίας, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή ανήκει στην αιμολυτική αναιμία. Οφείλεται σε ελαττωματική λειτουργία της αιμοσφαιρίνης, η οποία στην παραγωγή ευάλωτων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία πεθαίνουν πρόωρα.
Αναιμία λόγω ανεπάρκειας βιταμινών
Η σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων απαιτεί από κοινού σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12. Όταν κάποια από αυτές τις βιταμίνες παρουσιάζει ανεπάρκεια στον οργανισμό, τότε μπορεί να προκύψουν μειωμένα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αναιμία που οφείλεται σε φλεγμονή
Κάποιες φλεγμονώδεις παθήσεις μπορεί να εμποδίζουν την σωστή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μεταξύ άλλων, αυτά τα νοσήματα μπορεί να είναι AIDS, καρκίνος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νεφροπάθειες, η νόσος το Crohn κ.α.
Απλαστική αναιμία
Η απλαστική αναιμία προκαλείται όταν δεν παράγονται αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στον οργανισμό. Αιτίες αυτής της μορφής αναιμίας μπορεί να αποτελέσουν διάφορες λοιμώξεις, κάποια φάρμακα, αυτοάνοσα νοσήματα και τοξικές ουσίες.
Αναιμία λόγω διαταραχών του μυελού των οστών
Η λευχαιμία και η μυελοΐνωση είναι δύο παθήσεις του μυελού των οστών μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση αναιμίας, αφού παρεμβαίνουν στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.
Τι προκαλεί την αναιμια;
Όπως προαναφέρθηκε η αναιμία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
- Έλλειψη σιδήρου
- Έλλειψη βιταμινών
- Λοιμώξεις ή φλεγμονές
- Διάφορα νοσήματα
- Αιμμοραγία
- Έντονη έμμηνος ρύση
- Κληρονομικότητα
Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας;
Τα συμπτώματα της αναιμίας ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητά της. Μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα έως και διάφορα πιο σοβαρά. Τα πιο συνηθισμένα πάντως είναι η κόπωση, ο ακανόνιστος παλμός, ο πόνος στο στήθος, η ωχρότητα, δύσπνοια, ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα ή και τα παγωμένα άκρα. Σοβαρότεροι τύποι αναιμίας μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμίες, έντονες ζαλάδες και δίψα, εφίδρωση, κράμπες και δυσκολία στην αναπνοή. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι τα σκουρόχρωμα κόπρανα, η εμφάνιση αίματος στα ούρα ή στα κόπρανα. Τέλος, αίσθημα καύσου ή μούδιασμα στα χέρια είναι ένα σύμπτωμα αναιμίας που μπορεί να συνδέεται με την έλλειψη βιταμίνης Β12.
Τρόποι Αντιμετώπισης
Η θεραπεία εκλογής της αναιμίας κρίνεται ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί, αλλά και με την ένταση και το είδος των συμπτωμάτων. Τις περισσότερες φορές, η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής ανάλογα με το στοιχείο που βρίσκεται σε έλλειψη στον οργανισμό είναι αρκετά για να ισορροπήσει το ζήτημα.
Σε πιο κρίσιμες καταστάσεις, μπορεί να κριθεί αναγκαία η μετάγγιση αίματος, προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αναιμια και Διατροφη
Η σωστή διατροφή, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι άκρως σημαντική στην αντιμετώπιση της αναιμίας. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο συνδυαστικά με τρόφιμα με βιταμίνη C, είναι πολύ σημαντικά για την πρόσληψη και την απορρόφησή του από τον οργανισμό.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι οι εξής:
- Συκώτι, κόκκινο κρέας και πουλερικά
- Αυγά
- Θαλασσινά
- Ξηροί καρποί
- Φασόλια και αρακά
- Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι)
- Αποξηραμένα φρούτα
- Τα δημητριακά, το ψωμί και τα μακαρόνια με πρόσθετο σίδηρο