Έχει ή φανατικούς υποστηρικτές ή ορκισμένους εχθρούς. Ωστόσο, το μπρόκολο είναι ένα πραγματικό θαύμα για τον οργανισμό μας. Υπάρχουν ωστόσο και άνθρωποι για τους οποίους το μπρόκολο πρέπει να είναι μια καθημερινή συνήθεια. Αυτοί που λαμβάνουν πολλά φάρμακα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η άθροιση των φαρμάκων στον οργανισμό και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση τοξινών στα κύτταρα και πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins βρήκαν ότι το μπρόκολο είναι πλούσιο σε μια ουσία που λέγεται σουλφοραφάνη, η οποία μετά την ενεργοποίησή της από το ένζυμο μυροσινάση, αυξάνει τη δράση γονιδίων του οργανισμού για να ακολουθήσει η παραγωγή αντιοξειδωτικών και αποτοξινωτικών ενζύμων.
Η παρουσία σουλφοραφάνης στον οργανισμό έχει θαυματουργά αποτελέσματα. Μέσα στα κύτταρα συνδέεται με έναν υποδοχέα (Keap1) και απελευθερώνεται ο παράγοντας nrf2. Αυτός πηγαίνει στον πυρήνα του κυττάρου και προσδένεται σε έναν άλλο υποδοχέα (ARE), ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη μεταγραφή των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση. Η διαδικασία αυτή(φάση ΙΙ) λαμβάνει χώρα στο συκώτι και κατά τη διάρκειά της μια ουσία δεσμεύεται στις τοξίνες κάνοντάς τες λιγότερο δραστικές ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται η απέκκρισή τους από τον οργανισμό.
Η αποτοξίνωση
Η αποτοξίνωση είναι κάτι που ο οργανισμός χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Είναι σαν τα σκουπίδια σε μια πόλη που πρέπει να μαζεύονται καθημερινά. Οι τοξίνες προέρχονται από τις άχρηστες ουσίες του κυτταρικού μεταβολισμού, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την κακή διατροφή, τις ασθένειες, τα φάρμακα, το αλκοόλ, το κάπνισμα. Τα συμπτώματα που προέρχονται από τη μειωμένη απέκκριση αυτών των τοξινών είναι μάλλον άτυπα, με την εύκολη κόπωση, την αδιαθεσία και την καταβολή των δυνάμεων να προεξάρχουν.