Πώς δημιουργούνται οι ραγάδες και πως θα τις εξαφανίσετε

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η εικόνα ενός αψεγάδιαστου σώματος είναι πάντα το ζητούμενο. Το συχνότερο ψεγάδι που ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες, εκτός από την κυτταρίτιδα, είναι οι ραγάδες. Οι ραγάδες είναι μικρές ουλές που συνήθως κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην εφηβική ηλικία και συνεχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορες περιόδους της ενήλικης ζωής, θυμίζοντάς μας σημαντικές μεταβατικές περιόδους στην εικόνα του σώματος μας.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ουλές, έτσι και οι ραγάδες είναι μόνιμες. Με τα σωστά προϊόντα περιποίησης, όμως, μπορούμε να βελτιώσουμε θεαματικά την όψη και την υφή τους σε σημείο που θα είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Πότε εμφανίζονται ραγάδες

Οι ραγάδες δημιουργούνται όταν το δέρμα διατάσσεται απότομα σε μικρό χρονικό διάστημα. Όταν οι ιστοί στη μεσαία στιβάδα του δέρματος τεντώνονται υπερβολικά, η ελαστικότητά τους χάνεται με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή να σκίζονται. Παράλληλα, “σπάνε” η ελαστίνη και το κολλαγόνο του δέρματος.

Ο κύριος ρόλος της ελαστίνης είναι να επιτρέπει στο δέρμα να τεντώνεται ενώ του κολλαγόνου να του παρέχει πυκνότητα, δύναμη και υποστήριξη. Έτσι, το δέρμα κατά την επούλωσή του, μην έχοντας τα παραπάνω απαραίτητα συστατικά εμφανίζει ραβδοειδής ουλές ερυθρού ή μελανού χρώματος.

Σε αυτό το στάδιο η αντιμετώπισή τους είναι πιο αποτελεσματική και μπορεί να είναι οριστική. Με το πέρασμα των χρόνων, οι ραγάδες ξεθωριάζουν και αποκτούν ένα ασημί– λευκό χρώμα. Σε αυτό το στάδιο έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην επιδερμίδα.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ραγάδων. Αυτές είναι:

  • Παιδιά στην εφηβεία: Η απότομη ανάπτυξη και η αύξηση του ύψους των παιδιών στην εφηβεία, σε συνδυασμό με την ποιότητα του δέρματος, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ραγάδων.
  • Γυναίκες στην εγκυμοσύνη: Η απότομη αύξηση βάρους, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς και οι ορμονικές διακυμάνσεις αυτής της περιόδου αποτελούν το λόγο που περίπου το 90% των εγκύων εμφανίζουν ραγάδες εγκυμοσύνης.
  • Αθλητές: Συνήθως αθλητές που προπονούνται με άρση βαρών τείνουν να εμφανίζουν ραγάδες λόγω της ταχείας αύξησης της μυϊκής μάζας.
  • Ασθενείς με ορμονικές διαταραχές: Παθήσεις του θυρεοειδους, ο σακχαρώδης διαβήτης και το σύνδρομο Cushing είναι κάποιες από τις παθήσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση ραγάδων.
  • Ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή: Η χρόνια τοπική χρήση κορτιζονούχων κρεμών, αλλά και η λήψη κορτιζόνης από το στόμα μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και οδηγούν στην εμφάνιση ραγάδων.

Για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης ραγάδων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η πρόληψη. Η περιποίηση με ενυδατικές κρέμες και έλαια σώματος είναι το μυστικό για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Επίσης, είναι πολύ σημαντική η επαρκής κατανάλωση νερού αλλά και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας. Αυτό θα βοηθήσει και στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στη διατήρηση του σε ένα σταθερό σημείο, μιας και οι απότομες αυξομειώσεις είναι ο κυριότερος λόγος που δημιουργούνται οι ραγάδες.

Τέλος, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη C θα βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου στον οργανισμό, ώστε να διατηρείται η συνοχή και η ελαστικότητα του δέρματος.

Ποια σημεία του σώματος επηρεάζουν

Οι ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά έχουν την τάση να δημιουργούνται στα σημεία που συσσωρεύεται λίπος. Συνηθέστερα εντοπίζονται στα εξής σημεία:

  • Κοιλιά
  • Στήθος
  • Πλαϊνά μέσης
  • Μηροί
  • Γλουτοί
  • Γοφοί
  • Γάμπες
  • Μπράτσα

Τρόποι αντιμετώπισης

Εφόσων οι ραγάδες κάνουν την εμφάνισή τους, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούν να γίνουν λιγότερο ορατές. Οι τρόποι αντιμετώπισης ποικίλουν και περιλαμβάνουν χρήση καλλυντικών ή φυσικών προϊόντων και αισθητικές επεμβάσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο αποτελεσματικές.

Αρχικά, όσα αναφέραμε παραπάνω για την πρόληψη θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής μιας και είναι τα σημαντικότερα βήματα για την απόκτηση και διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας. Εν συνεχεία, τα παρακάτω tips θα ολοκληρώσουν τη ρουτίνα περιποίησης κατά των ραγάδων και θα σας χαρίσουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Απολέπιση: Κάνοντας απολέπιση στην περιοχή των ραγάδων βοηθάτε στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην προετοιμασία της επιδερμίδας για την απορρόφηση του προϊόντος κατά των ραγάδων που θα ακολουθήσει.

Εφαρμογή κρέμας ή ελαίου κατά των ραγάδων: Επιλέξτε ανάμεσα σε ειδικές κρέμες ή έλαια που βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος, αναδομούν και θρέφουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα τη μείωση της όψης των ραγάδων.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να εστιάσουμε σε τρία βότανα που κάνουν θαύματα στην αντιμετώπιση των ραγάδων.

Καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες ενάντια σε δερματικές παθήσεις. Λόγω της επουλωτικής της δράσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην επούλωση πληγών και ραγάδων και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων. Επίσης, διαθέτει ενυδατική δράση και μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου.

Μαύρη Ορχιδέα

Η μαύρη ορχιδέα προσφέρει πολλά οφέλη στο δέρμα, για αυτό είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά καλλυντικής χρήσης. Το εκχύλισμά της συμβάλλει στην κυτταρική ανανέωση και θρέψη του δέρματος, ενώ παράλληλα χαρίζει ομοιόμορφο τόνοσύσφιξη και επανόρθωση. Επίσης, προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και διεγείρει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Όλα τα παραπάνω την καθιστούν ιδανική επιλογή για την καταπολέμηση ρυτίδων και ραγάδων.

Βάλσαμο

Το βάλσαμο, γνωστό και ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα στις δερματικές παθήσεις. Έχει, μεταξύ άλλων, επουλωτική δράση και αναπλάθει τους δερματικούς ιστούς, ενώ ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος.

Δεν είναι τυχαίο πως είναι βασικό συστατικό στις περισσότερες φυτικές κρέμες για την καταπολέμηση των ραγάδων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του στη μορφή ελαίου, με εξαιρετικά αποτελέσματα κατά των ραγάδων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::