Μείωση του άγχους και μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα του ανθρώπινου οργανισμού που το βρίσκουμε σε μεγάλη συγκέντρωση τόσο στα οστά, όσο και στους ιστούς και τα όργανα. Η απορρόφηση του μαγνησίου γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο, και είναι αρκετά σημαντικό για την ενίσχυση πολλών καθημερινών λειτουργιών του σώματος.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που διατροφικά είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία και την υγεία του οργανισμού, καθώς συμμετέχει σε πάνω από 300 βιοχημικές διεργασίες του σώματος!

Ο οργανισμός μας δεν έχει τη δυνατότητα να συνθέσει μόνος του μαγνήσιο, και για αυτό η επαρκής πρόσληψή του καθημερινά μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη και όποτε αυτό χρειάζεται, μπορεί να ληφθεί και μέσω συμπληρωμάτων μαγνησίου. Υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι λήψης μαγνησίου για όσους δεν αντέχουν την κατάποση χαπιών, όπως το spray μαγνησίου και τα άλατα μαγνησίου για μπάνιο.

Κάποιες από τις τροφές που είναι πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί – όπως οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, κ.α., το καστανό ρύζι, τα όσπρια, οι μπανάνες, τα σύκα, τα μήλα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το αβοκάντο αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Καλές πηγές μαγνησίου είναι και διάφορα βότανα και μπαχαρικά, όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το λεμονόχορτο, η τσουκνίδα, το κακάο, το πιπέρι καγιέν κ.α.

Μαγνήσιο και άγχος

Εκτός από τα πολυάριθμα οφέλη που έχει το μαγνήσιο για τον άνθρωπο, φαίνεται πως συνδέεται και με τη διατήρηση της ηρεμίας – αλλά και της σωματικής χαλάρωσης! Νέες μελέτες παρουσιάζουν πως το έντονο στρες που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει έλλειψη μαγνησίου – γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις.

Πολύ συχνά, τα άτομα που εργάζονται σε έντονους ρυθμούς – ή σε περιβάλλοντα με έντονο θόρυβο, παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου! Η έλλειψη αυτού του τόσο σημαντικού μετάλλου, εκτός από προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, μπορεί να εντείνει ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα του στρες και της κόπωσης δημιουργώντας έναν κύκλο άγχους.

Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου- είτε μέσα από τη διατροφή, είτε μέσα από συμπληρώματα διατροφής, βοηθά στη μυοχαλάρωση και αυξάνει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στο άγχος και στα συμπτώματα που αυτό προκαλεί, ειδικά τον πονοκέφαλο, την ευερεθιστότητα και το αίσθημα μυϊκής έντασης.

Πως το μαγνήσιο επιδρά στη διαχείριση του άγχους

Το μαγνήσιο έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τις ορμόνες που ευθύνονται για την εκδήλωση του άγχους, όπως είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Σύμφωνα με έρευνες, αυτή η ιδιότητα του μαγνησίου πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο ο εγκέφαλος – όσο και το νευρικό σύστημα χρειάζονται επαρκή ποσότητα του μετάλλου.

Τα μαγνήσιο, όπως διαπιστώνουν οι έρευνες, επηρεάζει ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της υπόφυσης και των επινεφριδίων. Η υπόφυση και τα επινεφρίδια είναι αδένες υπεύθυνοι για την ανταπόκρισή μας στο άγχος. Ο παραπάνω μηχανισμός έχει ως αποτέλεσμα το μαγνήσιο να συμβάλλει θετικά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας θα αντιδράσει σε ένα στρεσογόνο ερέθισμα!

Εκτός από το γεγονός ότι ωφελεί στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του στρες και του άγχους, το μαγνήσιο έχει συνδεθεί και με τη βελτίωση των συμπτωμάτων των διαταραχών ύπνου και για αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά συμπληρώματα κατά του στρες και της αυπνίας.

Μαγνήσιο για τον ύπνο και την ενέργεια

Η διαδικασία του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των φυσιολογικών αναγκών του οργανισμού, τη γνωστική λειτουργία και τη γενικότερη ψυχολογία του ατόμου. Παρά το γεγονός ότι κοιμόμαστε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας, το 50% των ανθρώπων δυσκολεύεται να κοιμηθεί χωρίς περισπασμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας και να έχει έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. Τα συμπληρώματα μαγνησίου αποτελούν από τις πρώτες επιλογές για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Στη αγορά υπάρχουν διαφορετικές μορφές μαγνησίου που διαφέρουν τόσο στη βιοδιαθεσιμότητα, όσο και στη δραστικότητά τους. Καλύτερη δράση για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και τη βελτίωση του ύπνου είναι η χηλική μορφή (το γαλακτικό, το γλυκινικό, το ασπαρτικό, το μαλικό και το αργιλικό μαγνήσιο ανήκουν στη κατηγορία του χηλικού μαγνησίου),αλλά και το κιτρικό μαγνήσιο – μιας και είναι αυτές με τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, και άρα τα μεγαλύτερα οφέλη κατά της αυπνίας.

Μαγνήσιο για τη σταθεροποίηση της διάθεσης

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι γνωστό πως συμβάλλουν στη ψυχική υγεία και την ευεξία το ατόμου, αλλά κάποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά στη διατήρηση της καλής ψυχολογίας –αλλά και της σταθεροποίησης της διάθεσης. Το μαγνήσιο είναι ένα από αυτά!

Σύμφωνα με μελέτες, το μαγνήσιο κρίθηκε ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και σε άλλες παθήσεις, όπως είναι:

  • Ο πονοκέφαλος
  • Το άγχος
  • Η ευερεθιστότητα
  • Η αϋπνία
  • Η επιλόχεια κατάθλιψη
  • Η κατάχρηση αλκοόλ και καπνού, αλλά και
  • η υπερευαισθησία στο ασβέστιο.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι η μεγαλύτερη αιτία για την εμφάνιση της κατάθλιψης αλλά και διαταραχών της διάθεσης.

Συμπληρώματα μαγνησίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι περίπου το 75% των ανθρώπων δεν λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο! Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον, αλλά και πολλές διαδικασίες επεξεργασίας τροφίμων έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πρόσληψη του μαγνησίου από τη διατροφή μας. Επίσης, και άλλοι παράγοντες όπως τα αντιόξινα, τα διουρητικά, η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν επίσης να μειώσουν την απορρόφηση του μαγνησίου από τον οργανισμό μας.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι καθημερινές ανάγκες σε μαγνήσιο να μην μπορούν καλυφθούν εξολοκλήρου μέσα από τη διατροφή, και να χρειάζεται η λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, ιδίως στην περίπτωση εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης.

Πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε για τα συμπληρώματα διατροφής είναι ότι η κατανάλωση των συμπληρωμάτων μαγνησίου πρέπει να γίνεται αρκετές ώρες πριν ή μετά τη λήψη οποιουδήποτε άλλου συμπληρώματος. Το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει το πόσο καλά απορροφά το σώμα μας, άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου κυμαίνεται από 200-420 mg για τους ενήλικες, και από 80-200 mg για τα παιδιά και τους εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες συστήνεται να λαμβάνουν περίπου 300 mg την ημέρα ενώ οι ενήλικες άντρες γύρω στα 350-400 mg. Στα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγεται μεγαλύτερη λήψη από τη συνιστώμενη εκτός εάν υπάρχει σχετική οδηγία από το γιατρό.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::