Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα μας το καλοκαίρι

Το καλοκαιράκι πλησιάζει κι εκτός από τη διάθεσή μας αλλάζει και το δέρμα μας, αφού είναι το πρώτο που έρχεται σ’ επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.

Ποιες είναι λοιπόν οι αλλαγές που υφίσταται η «ασπίδα» μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες?

Ο ήλιος και η βιταμίνη D

Το καλοκαίρι μας προσφέρεται απλόχερα η βιταμίνη D. Παραδόξως και κάτω από τον υπέρλαμπρο ελληνικό ήλιο, πολλοί από εμάς έχουν έλλειψη της βιταμίνης αυτής, η οποία συμβάλλει ενεργά σε μία πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού. Ένα από τα σημαντικότερα προτερήματά της όμως, είναι η συνεισφορά της στο δέρμα. Μια μορφή της βιταμίνης έχει προστατευτική δράση για το δέρμα, καθώς επιβραδύνει τον κυτταρικό θάνατο.

Αρκετές μελέτες επιπλέον έχουν τεκμηριώσει το γεγονός πως η βιταμίνη αυτή προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί η UVB ακτινοβολία. Όπως γίνεται φανερό η ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο, η οποία θα σας χαρίσει τη βιταμίνη D, θα κάνει το δέρμα σας να λάμπει και δείχνει πιο υγιές.

Απαλλαγή από σπυράκια και μαύρα στίγματα

Μία ακόμη θετική αλλαγή που θα παρατηρήσετε μετά την έλευση του καλοκαιριού, είναι η μείωση των ενοχλητικών σπυριών και μαύρων στιγμάτων. Ένα ακόμη παράδοξο σχετικά με την υπεριώδη ακτινοβολία που βρίσκεται στα… «ντουζένια» της το καλοκαίρι είναι ότι αυτή φαίνεται να σκοτώνει μικροοργανισμούς και να «καθαρίζει» ουσιαστικά το δέρμα. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες επαναφέρει την παραγωγή του σμήγματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα? Καθαρό δέρμα, απαλλαγμένο από σπυράκια και μαύρα στίγματα. Παρόλα αυτά, μην μπερδευτείτε! Η έκθεση στον ήλιο πρέπει πάντα να γίνεται μετά τη χρήση αντηλιακού.

Το πολυπόθητο… μαύρισμα

Για πολλούς το καλύτερο μέρος του καλοκαιριού είναι το μαυρισμένο δέρμα. Οι ακτίνες του ηλίου διεισδύουν στην επιδερμίδα και διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης. Η μελανίνη είναι η φυσική προστασία του δέρματος ενάντια στο έγκαυμα. Να θυμάστε πάντα! Το ελεγχόμενο μαύρισμα είναι και το πιο όμορφο.

Το θαλασσινό νεράκι…

… Eίναι ένα πλούσιο συστατικό που μοιάζει κατά πολύ με το πλάσμα του αίματος. Χάρη στα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που «κρύβονται» στο θαλασσινό νερό, αυτό έχει πολλές, μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα. Το αλάτι που περιλαμβάνεται στο νερό της θάλασσας του προσδίδει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, το μεγάλο εχθρό των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος. Ταυτόχρονα, η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο προάγει την αντιοξείδωση και παράλληλα εμποδίζει την κατακράτηση υγρών.

Αποτέλεσμα?Αποτοξινώνει τα κύτταρα του δέρματός σας και το αφήνει απαλό, σφριγηλό, υγιές και νεανικό.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το θαλασσινό νερό είναι «φάρμακο» για εκείνους που έχουν ακμή. Το ασβέστιο που υπάρχει στο θαλασσινό νερό θα φροντίσει για τον καθαρισμό των φραγμένων πόρων. Θα διατηρήσει το δέρμα σας καθαρό και θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων.

Αφυδάτωση

Παρά τις θετικές αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα μας κατά το καλοκαιράκι, δε θα έπρεπε να αμελήσουμε να αναφέρουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες είναι γεγονός. Η αφυδάτωση, είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς του δέρματος που ελλοχεύουν το καλοκαίρι. Η αφυδάτωση φανερώνεται στο δέρμα μας με αυτήν τη γνωστή, αλλά όχι αγαπημένη ξηρή και «χαρακωμένη» όψη.

Ξηρότητα

Όπως όλα τα νομίσματα, που έχουν δύο όψεις, έτσι και το θαλασσινό νερό μπορεί να «συμπεριφερθεί» επιθετικά στο δέρμα μας, παρά τα ποικίλα οφέλη του. Τα άλατα του θαλασσινού νερού μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα του δέρματος κι αυτό γιατί όταν είναι αραιωμένα σε νερό είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν από το δέρμα με το απλό σαπούνι. Έτσι, επικάθονται στο δέρμα και απορροφούν από αυτό την υγρασία του, με αποτέλεσμα την ξηρότητα και τον «πληγωμένο» επιδερμικό φραγμό.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::