Κυρίως επηρεάζει τα μάτια και την όρασή μας. Όμως, το μπλε φως των οθονών έχει επιπτώσεις και στην γενικότερη υγεία μας. Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι η χρόνια κόπωση, η αϋπνία, η θολή όραση, οι πονοκέφαλοι, η ξηροφθαλμία και διάφορες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια μας δεν μπορούν να φιλτράρουν πλήρως το μπλε φως.
Παρόλα αυτά, το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες είναι μικρό σε ποσοστό. Αυτό που επιδεινώνει τους κινδύνους του μπλε φωτός είναι η αύξηση του χρόνου, που αφιερώνουμε μπροστά από οθόνες, αλλά και η μείωση της απόστασης από την οθόνη λόγω της εκτεταμένης χρήσης των κινητών. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι, που συνδέονται με μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Πώς επηρεάζει το μπλε φως το σώμα μας;
Μπλε φως & εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Το μπλε φως διαπερνά το μάτι και φτάνει έως τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η παρατεταμένη έκθεση ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και να οδηγήσει σε αλλαγές που αντιπαραβάλλονται με αυτές της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, πρόκειται για μία υπόθεση, που χρήζει περαιτέρω έρευνας.
Μπλε φως & οπτικό στρες
To οπτικό στρες είναι στην ουσία η κόπωση των ματιών, η οποία επέρχεται από την πολύωρη και κοντινή εστίαση σε οθόνες ή σε κείμενα. Για την ακρίβεια, όταν διαβάζουμε ή κοιτάμε από κοντά μία οθόνη, ενεργοποιούνται 2 μηχανισμοί όρασης. Ο ένας είναι η σύγκλιση και ο άλλος η προσαρμογή. Όταν αυτοί οι δύο μηχανισμοί δε «δουλεύουν» σωστά, παρατηρείται η θολή ή η διπλή όραση. Αποτέλεσμα είναι η κούραση, ο πονοκέφαλος και η έκκριση δακρύων, η φαγούρα ή το τσούξιμο στην περιοχή των ματιών.
Μπλε φως & βλάβη στους υποδοχείς του φωτός
Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη και χρόνια έκθεση στο μπλε φως ενδέχεται να επηρεάσει ή και να βλάψει τους φωτοϋποδοχείς του ματιού. Πρόκειται για τα κύτταρα, που ανταποκρίνονται στο φως.
Μπλε φως κι ελεύθερες ρίζες
Το μπλε φως έχει ενοχοποιηθεί για την ενεργοποίηση παραγωγής ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες με τη σειρά τους είναι υπεύθυνες για οξειδωτικές βλάβες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μόνιμα προβλήματα.
Μπλε φως και ψηφιακή γήρανση
Η ψηφιακή γήρανση είναι ένας νέος όρος, που αναφέρεται στις επιπτώσεις του μπλε φωτός των οθονών στην υγεία της επιδερμίδας μας. Λόγω της διεισδυτικότητάς του στο δέρμα, το μπλε φως σχετίζεται με την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, οξείδωσης και συμβάλλει στην εμφάνιση ρυτίδων και πανάδων.
Πώς επηρεάζει το μπλε φως τον ύπνο μας;
Το μπλε φως ρυθμίζει και συμβάλλει στην ισορροπία του κύκλου του ύπνου και του κιρκάδιου ρυθμού. Το πρωινό φως του ήλιου είναι πλούσιο σε μπλε αποχρώσεις, ώστε να εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης και να μας κρατά ξύπνιους και σε εγρήγορση. Με την πάροδο της ημέρας όμως το μπλε φως μειώνεται και τη θέση του παίρνει το κόκκινο φως, που προετοιμάζει τον οργανισμό για ύπνο. Όταν κάποιος, λοιπόν, εκτίθεται σε μπλε φως τις βραδινές ώρες, ενδέχεται να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα με τον ύπνο του, καθώς ο οργανισμός «μπερδεύεται».