Πώς οι ορμόνες αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας στις γυναίκες

Σύμφωνα με μελέτη οι γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τους άντρες. Η διαφορά αυτή εμφανίζεται στην εφηβεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Αν και η σχέση αυτή έχει διαπιστωθεί εδώ και πολύ καιρό, παραμένει ένας απογοητευτικά ανεπαρκώς ερευνημένος τομέας. Ωστόσο, μια μελέτη του 2023 παρείχε νέα στοιχεία για τη σχέση αυτή, διαπιστώνοντας ότι οι γυναίκες ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Συγκεντρώνοντας δεδομένα από από πέντε μελέτες σχετικά με την αυτοκτονία και τον εμμηνορροϊκό κύκλο, οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου 425 γυναικών που έχασαν τη ζωή τους λόγω αυτοκτονίας, ηλικίας από 11 έως 50 ετών. Όπως διαπίστωσαν, οι αυτοκτονίες ήταν πιο συχνές στην εκκριτική φάση του κύκλου αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% των θανάτων – από την ωορρηξία μέχρι την επόμενη εμμηνορρυσία, ακολουθούμενη από την ωοθυλακική φάση -29% των θανάτων (από την πρώτη μέρα του κύκλου μέχρι την ωορρυξία). Η λιγότερο συχνή φάση για θάνατο από αυτοκτονία ήταν η εμμηνορρυσιακή φάση (περίπου 18% των θανάτων).

Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια ορισμένων φάσεων του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ενώ είναι πιθανό να οφείλεται στην πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ορμονικές διακυμάνσεις και το πόσο ευαίσθητο είναι ένα άτομο σε αυτές τις αλλαγές μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::