Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση του προστάτη

Ο προστάτης αφορά μόνο τους άντρες, αφού μόνο αυτοί τον διαθέτουν. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν τί ακριβώς είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης, λοιπόν, είναι ένας μικρός αδένας, ο οποίος συναντάται μόνο στο ανδρικό σώμα. Η προέλευση του ονόματός του εντοπίζεται περίπου τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν ο Ηρόφιλος, που ήταν Έλληνας γιατρός, παρατήρησε ότι βρίσκεται μπροστά από την ουρήθρα. Αφού, λοιπόν, «προΐσταται» της ουροδόχου κύστης, ονομάστηκε «προστάτης».

Ο προστάτης είναι ένα μικρός αδένας, με μέγεθος περίπου ενός καρυδιού ή κάστανου, κι έχει βάρος κατά προσέγγιση 15 γραμμαρίων. Ωστόσο, το μέγεθος αυτό μεταβάλλεται και -για την ακρίβεια- αυξάνεται κατά την πάροδο του χρόνου, φτάνοντας κατά την τρίτη ηλικία, ακόμη και σε μέγεθος λεμονιού.

Η λειτουργία του προστάτη

Ο προστάτης είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο για το ανδρικό σώμα. Από τη μία ο προστάτης παράγει ένα πολύ σημαντικό υγρό, το οποίο αναμειγνύεται με το σπέρμα. Το θρέφει και φροντίζει για τη ζωτικότητα των σπερματοζωάριων. Από την άλλη, χάρη στους μυς του βοηθά στην εκσπερμάτωση. Έτσι, συμβάλλει στην υγροποίηση του σπέρματος και στη γονιμοποίηση.

Οι παθήσεις του προστάτη

Τι είναι η προστατίτιδα

Πρόκειται για μία φλεγμονή του προστάτη, η οποία μάλιστα είναι μία από τις συνηθέστερες παθήσεις των ανδρών 50 και άνω. Υπάρχουν διάφορες μορφές προστατίτιδας, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της. Η προστατίτιδα προκαλείται από βακτήρια & μικροοργανισμούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της προστατίτιδας

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της προστατίτιδας. Τα συνηθέστερα είναι :

  • Πυρετός
  • Ρίγος ή/και αδυναμία
  • Συχνοουρία ή δυσουρία
  • Αίσθημα πίεσης στο περίνεο
  • Πόνος στους όρχεις
  • Νυκτουρία
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Πρόωση ή/και επίπονη εκσπερμάτωση
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης

Ποια είναι τα αίτια της προστατίτιδας

Η προστατίτιδα είναι το αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων και αιτιών. Σε περίπτωση οξείας βακτηριακής προστατίτιδας αποτελεί συνέπεια της δράσης κοινών στελεχών βακτήριων. Η μόλυνση λαμβάνει χώρα αν βακτήρια από τα ούρα καταλήξουν στον αδένα του προστάτη. Αν δε χορηγηθεί θεραπεία ή αν η θεραπεία δεν εξουδετερώσει τα βακτήρια, τότε ενδέχεται να προκύψει επιδείνωση της κατάστασης και αυτή να γίνει ανθεκτική σε θεραπεία. Εκτός από συγκεκριμένα βακτήρια από τα ούρα, η προστατίτδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευρολογικής βλάβης του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Πως θα απαλλαγώ από την προστατίτιδα

Η θεραπεία και αντιμετώπιση της προστατίτιδας θα εξαρτηθεί από την αιτία που την προκάλεσε, αλλά και από τη γενικότερη κατάσταση. Οι θεραπείες εκλογής της προστατίτιδας είναι οι εξής:

Αντιβίωση

H χορήγηση αντιβίωσης είναι η πιο κοινή χορηγούμενη θεραπεία για την προστατίτιδα. Η αντιβίωση που θα επιλεχθεί εξαρτάται από το στέλεχος του βακτηρίου.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Σε διάφορες περιπτώσεις ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και τέτοιου είδους φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ)

Πρόκειται για τη διόγκωση του αδένα του προστάτη η οποία επέρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Από τα 40 έτη και μετά, λοιπόν, το μέγεθος του προστάτη διογκώνεται. Αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση, η οποία αφορά έως και 9 στους 10 άνδρες, ανάλογα με την ηλικία. Δε συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη.

Αυτή η διόγκωση του προστάτη ασκεί πίεση στην ουρήθρα αλλά και στην ουροδόχο κύστη. Για αυτό σχετίζεται με γενικότερες διαταραχές της ούρησης.

Τα συμπτώματα της ΚΥΠ κατηγοριοποιούνται σε αυτά που σχετίζονται με την αποθήκευση και την αποβολή των ούρων. Για αυτό, τα συμπτώματα ποικίλουν μεταξύ:

  • Συχνοουρίας ή/και νυκτουρίας
  • Αίσθησης επιτακτικής ούρησης
  • Ακράτειας
  • Μείωσης ροής των ούρων
  • Δυσκολίας ούρησης
  • Διακοπτόμενης ούρησης
  • Αίσθησης ατελούς κένωσης
  • Πλήρους αδυναμίας ούρησης

Καρκίνος του προστάτη

Αποτελεί ένα κυρίαρχο ζήτημα για την ανδρική υγεία, καθώς αποτελεί το συχνότερο καρκίνο του άνδρα. Δυστυχώς, αυτός ο τύπος καρκίνου δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα, για αυτό πολλές φορές μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, λόγω αργοπορημένης διάγνωσης. Όμως, με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, η νόσος μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον προστάτη

  1. Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη συνιστάται να ξεκινάει από τα 50 και μετά, αν δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του προστάτη, ή από τα 40 και μετά, όταν υπάρχουν περιστατικά καρκίνου του προστάτη στην οικογένεια.
  2. Ο καρκίνος του προστάτη παρατηρείται συχνότερα σε άνδρες με συγκεκριμένα προφίλ. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, έχουν μία καθιστική καθημερινότητα, υποφέρουν από προβλήματα στύσης ή έχουν κληρονομικό ιστορικό.
  3. Η ανάπτυξη του προστάτη εξαρτάται από την ανδρική ορμόνη της τεστοστερόνης. Έτσι, άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη δεν κινδυνεύουν το ίδιο από καρκίνο του προστάτη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::