Το γεγονός ότι η πιτυρίδα απασχολεί παγκοσμίως εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ατόμων, συχνά αντιμετωπίζεται ως πάθηση. Τα καλά νέα είναι ότι η πιτυρίδα δεν επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής. Ακόμα και σε συνθήκες χρόνιας εμφάνισης πιτυρίδας, δεν υπάρχουν ενδείξεις είτε τριχόπτωσης, είτε άλλης πάθησης. Σαφώς και οι πιτυριδικές καταστάσεις είναι μια δυσάρεστη συνθήκη και πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν την ψυχολογία των «ασθενών», αλλά δεν αποτελούν πηγή σοβαρότερων προβλημάτων.
Τι είναι η πιτυρίδα;
Τι είναι όμως τελικά αυτό το «ξεφλούδισμα» του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής; Το δέρμα μας και ιδιαίτερα η εξωτερική στοιβάδα του, ανανεώνεται συνεχώς με τη γνωστή σε όλους μας απολέπιση. Αυτό σημαίνει πως νεκρά κύτταρα κατά τη διάρκεια της ημέρας απομακρύνονται από το δέρμα μας. Κάθε μέρα, ώριμα κύτταρα αποσπώνται από το δέρμα. Είναι μικροσκοπικά κύτταρα που πέφτουν από το δέρμα το ένα μετά το άλλο και κανονικά δεν τα βλέπουμε.
Σε πολλές περιπτώσεις, εξαιτίας αρκετών παραγόντων, αυτή η διαδικασία γίνεται με τόσο έντονο ρυθμό, αλλά και με μεγάλη ταχύτητα, όπου τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται και είναι ορατά και με γυμνό μάτι. Κατά συνέπεια, αυτές οι φολίδες (ή λέπια) αποσπώνται από το τριχωτό της κεφαλής και είναι ορατές. Απαντώντας στο ερώτημα λοιπόν, η πιτυρίδα είναι μια ορατή εκδήλωση της υπερβολικής απολέπισης του τριχωτού. Παρότι, εμφανίζεται αυτή η ενοχλητική και συνάμα αντιαισθητική εικόνα, η πιτυρίδα δεν αποτελεί μεταδοτικό ή σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Γιατί έχω πιτυρίδα;
Η πιτυρίδα είναι «γνωστή» για την έντονη φαγούρα αλλά και φυσικά για το ξεφλούδισμα του δέρματος που προκαλεί τις λευκές αντιαισθητικές νιφάδες. Σε μερικές περιπτώσεις, δημιουργείται και ερυθρότητα στο δέρμα αλλά αυτό συνήθως προκύπτει από τη φαγούρα στην περιοχή. Στην ουσία όμως, τι προκαλεί την πιτυρίδα;
Τα βασικά αίτια του προβλήματος είναι τα εξής:
- Ξηροδερμία: Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και η έντονη ακτινοβολία του ήλιου το καλοκαίρι, συμβάλλουν σημαντικά στην αφυδάτωση και την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής. Για αυτό το λόγο, η απλή και συνηθισμένη ξηροδερμία είναι βασική υπεύθυνη για την εμφάνιση πιτυρίδας, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν ταλαιπωρούνται σταθερά από τις έντονες λευκές φολίδες.
- Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση με βασικά χαρακτηριστικά τη λιπαρή και ερυθρή επιδερμίδα, καλυμμένη από κιτρινωπές ή λευκές φολίδες σε διάφορα σημεία του σώματος. Συνήθως εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, την περιοχή πίσω από τα αυτιά, το οστό του στέρνου, τη βουβωνική χώρα και πιο σπάνια στις μασχάλες.
- Ψωρίαση: Η ψωρίαση δεν είναι σύνηθες να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής και συχνά την βλέπουμε στον κορμό, τα γόνατα και τις αρθρώσεις. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που εμφανίζεται και στο κεφάλι, όπου τότε, οι φολίδες είναι γκρι και λίγο πιο έντονες.
- Κακή υγιεινή: Η συσσώρευση λιπαρών ουσιών και δερματικών κυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής, δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον για την πιτυρίδα. Κατά συνέπεια, η τακτική και σωστή φροντίδα των μαλλιών προλαμβάνει τις περισσότερες φορές την εμφάνιση πιτυρίδας.
- Διατροφή: Όπως αναφέραμε η λιπαρή επιδερμίδα, βοηθά στην εμφάνιση πιτυρίδας. Η κατανάλωση λιπαρών, συνδέεται με την υπερέκκριση σμήγματος γενικά και ειδικά στο τριχωτό της κεφαλής. Η λιπαρότητα δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την έξαρση της πιτυρίδας.
- Άγχος και στρες: Το άγχος και το στρες είναι υπεύθυνα για την εξέλιξη και ανάπτυξη πολλών δερματικών παθήσεων. Η εμφάνιση πιτυρίδας σχετίζεται και συνδέεται άμεσα με το έντονο στρες στην καθημερινότητα.
- Έκζεμα: Σε πολλές περιπτώσεις αν κάποιος εμφανίσει έκζεμα σε κάποιο σημείο του σώματος του, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πρόβλημα πιτυρίδας στο τριχωτό της κεφαλής.
Πως φεύγει η πιτυρίδα;
Η πιτυρίδα με τη χρήση του κατάλληλου αντιπιτυριδικού σαμπουάν υποχωρεί σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να γίνει σωστή επιλογή σαμπουάν, για αυτό δοκιμάστε διαφορετικά σαμπουάν μέχρι να βρείτε ποιο καλύπτει τις ανάγκες σας. Σε έντονες περιπτώσεις, προτείνεται η χρήση φαρμακευτικού σαμπουάν για καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση πιτυρίδας;
Η πιτυρίδα δεν στοχοποιεί συγκεκριμένες συγκεκριμένους ανθρώπους για να εκδηλωθεί. Ο καθένας μπορεί να ταλαιπωρηθεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του. Όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να σας κάνουν πιο ευάλωτους.
Παράγοντες εμφάνισης πιτυρίδας:
- Ηλικία: Η ηλικία που «αρέσει» στην πιτυρίδα να εκδηλώνεται είναι από τα 18 έτη και φτάνει μέχρι την μέση ηλικία ενός ανθρώπου.
- Φύλο: Οι άντρες λόγω των μεγαλύτερων σμηγματογόνων αδένων, είναι πιθανότερο να έχουν πιτυρίδα από τις γυναίκες.
- Ασθένειες: Ασθένειες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα ή επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, αυξάνουν τον κίνδυνο πιτυρίδας.
Ποια είναι τα καλύτερα σαμπουάν για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας;
Τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν βοηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό είτε στην πρόληψη είτε στην μείωση της πιτυρίδας στο τριχωτό της κεφαλής. Τα συστατικά που περιέχουν:
- Κετοκοναζόλη
- Θειούχο σελήνιο
- Έλαιο τεϊόδεντρου
- Πυριθειόνη ψευδαργύρου
- Πίσσα άνθρακα
- Σαλικυλικό οξύ
Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας
Όπως συμβαίνει σε πολλές παθήσεις, η πρόληψη είναι καλύτερη θεραπεία. Έτσι και στην πιτυρίδα, μπορούμε είτε να προλάβουμε την εμφάνισή της είτε να μειώσουμε τις πιθανότητες να εκδηλωθεί έντονα κάποια στιγμή.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας:
- Υγιεινή: Η καθημερινή φροντίδα της περιοχής και η καλή υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής βοηθά σε μεγάλο βαθμό την αποφυγή εμφάνισης πιτυρίδας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε το ξύσιμο σε περιπτώσεις κνησμού και μειώστε τις πιθανότητες μόλυνσης με σχολαστικό καθαρισμό.
- Σωστή επιλογή σαμπουάν: Η σωστή επιλογή σαμπουάν θα καθαρίσει την περιοχή από το σμήγμα και θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα. Ειδικά σε περιπτώσεις που κάνετε έντονη χρήση προϊόντων styling, ένα καλό σαμπουάν θα καθαρίσει σε βάθος το τριχωτό της κεφαλής.
- Χτένισμα και μασάζ: Το μασάζ κατά το λούσιμο και το χτένισμα των μαλλιών, βοηθά σημαντικά τόσο στην καλή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή όσο και την “αναπνοή” της τρίχας. Οι 2 αυτές απλές κινήσεις βοηθούν στην πρόληψη κατά της πιτυρίδας.
- Μείωση άγχους: Το άγχος συμβάλλει σημαντικά σε δερματικούς ερεθισμούς. Έτσι, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος ή ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή, πάντα σε συνδυασμό με καλή υγιεινή τις περιόδους που είστε ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι.
Πότε χρειάζεται να επισκεφθώ γιατρό;
Αν η χρήση αντιπιτυριδικού σαμπουάν, για ένα μεγάλο διάστημα δεν βοηθήσει και η πιτυρίδα συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό. Ίσως η εμφάνιση πιτυρίδας με μεγάλη διάρκεια οφείλεται σε κάποιο θέμα υγείας, όπου και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιατρικές μεθόδους.