1 στους 5 απειλείται με καρκίνο λέει ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον καρκίνο

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις διαγνώσεις διαφόρων μορφών καρκίνου στο μέλλον λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου αυξάνεται παγκοσμίως. 20 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις καρκίνου έγιναν το 2022 και ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 77% σε 35 εκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2050, ανέφερε την Πέμπτη ο IARC.

Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους θα αναπτύξει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ένας στους 9 άνδρες και 1 στις 12 γυναίκες πεθαίνουν από αυτόν. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι σήμερα, 4 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον IARC, 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο το 2022. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη μορφή, ακολουθούμενη από τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Στους άνδρες, ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν η συχνότερη μορφή, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η IARC ανέλυσε δεδομένα από 185 χώρες.

Ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνώστηκε σε 2,5 εκατομμύρια άτομα το 2022. Αυτό σντιστοιχούσε στο 12,4% του συνόλου των καταγεγραμμένων περιπτώσεων καρκίνου. Ο καρκίνος του μαστού διαγνώστηκε σε 2,3 εκατομμύρια γυναίκες, που αντιστοιχεί στο 11,6% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγνώστηκε σε 1,9 εκατομμύρια άτομα (9,6%). Ακολουθούσαν σε συχνότητα, ο καρκίνος του προστάτη και του στομάχου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν επίσης υπεύθυνος για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο, ανερχόμενος συνολικά στα 1,8 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IARC, αυτό αντιστοιχεί στο 18,7% του συνόλου των ατόμων που πέθαναν από καρκίνο το 2022. 900.000 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο του παχέος εντέρου (9,3%) και 670.000 από καρκίνο του μαστού (6,9%).

Σύμφωνα με τον IARC, ο αριθμός των ανθρώπων που θα είναι ακόμη εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου θα είναι 53,5 εκατομμύρια το 2022.

Το 2020, ο αριθμός αυτός ήταν 50,6 εκατομμύρια σύμφωνα με την τότε έκθεση της IARC – αλλά και εδώ, ο Οργανισμός θεωρεί ότι οι άμεσες συγκρίσεις είναι δύσκολες λόγω της συνεχούς βελτίωσης των μεθόδων συλλογής δεδομένων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::