10 βιταμίνες & στοιχεία για ενέργεια και τόνωση για να διώξετε την κούραση

Οι καθημερινές υποχρεώσεις και το άγχος της σύγχρονης ζωής προκαλούν συχνά κάποιες περιόδους κατά τις οποίες αισθανόμαστε όχι μόνο σωματική όσο περισσότερο ψυχική κούραση.

Δες εδώ, λοιπόν, ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, που θα διώξουν την κούρασή σου και θα σε γεμίσουν ενέργεια.

  1. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην υγεία του οργανισμού. Για την υγεία του δέρματος, του στομάχου, του ουροποιητικού, της στοματικής κοιλότητας και των πνευμόνων. Τέλος, η βιταμίνη Α -αν και άγνωστο στους περισσότερους- συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Και όπως είναι γνωστό, υγιές ανοσοποιητικό σημαίνει ενέργεια και ευρωστία. Βρες την στα αυγά και στο σπανάκι.

  1. Σύμπλεγμα Β

Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες των βιταμινών του συμπλέγματος B είναι η τόνωση του μεταβολισμού και η αποτελεσματική επεξεργασία των τροφίμων.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αποτελεσματικότερη άντληση όλων των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές και περισσότερη ενέργεια. Αυξημένη αντοχή, μεγαλύτερη απόδοση & ευεξία είναι μερικά μόνο από τα οφέλη των βιταμινών αυτών. Θα τις βρεις στο κρέας, τις φακές και τις πατάτες.

  1. Βιταμίνη C

Δεν υπάρχει κανείς που να μην ξέρει την πιο διάσημη βιταμίνη υπέρ του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση των ιών και των λοιμώξεων. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η βιταμίνη C συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση του σιδήρου. Όλα τα παραπάνω ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα και τονώνουν τον οργανισμό. Κατανάλωσε φρούτα, χυμούς και λαχανικά για βιταμίνη C.

  1. Βιταμίνη D

Ήξερες ότι η χρόνια έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, υπνηλίας και ατονία;

  1. Βιταμίνη Ε

Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, η βιταμίνη Ε ανατρέπει τη φθορά των κυττάρων. Σε συνδυασμό με τη συνεισφορά της στο υγιές ανοσοποιητικό, συμβάλλει κι αυτή στην τόνωση της ενέργειας.

  1. Gingko Biloba

Το φυσικό βότανο που είναι άμεσα συνυφασμένο με την τόνωση της ενέργειας και την πνευματική διαύγεια. Αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα κι έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

  1. Ψευδάργυρος

Είναι το 2ο σημαντικότερο μέταλλο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Μία από τις σημαντικότερες απόρριες της έλλειψής του είναι η πνευματική και η σωματική κόπωση. Άρα, ο οργανισμός μας τον χρειάζεται για να είναι τονωμένος.

  1. Μαγνήσιο

Επίσης, η έλλειψή του προκαλεί ατονία. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με έντονη κόπωση και μειωμένη ενέργεια είχαν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

  1. Q10

Εκτός από την κούραση, αντιμετωπίζει και τη μειωμένη όρεξη και διάθεση. Ένας σημαντικός σύμμαχος για την αίσθηση κόπωσης και την τόνωση της ενέργειας.

  1. Σίδηρος

Η συνηθέστερη αιτία αδυναμίας και κόπωσης είναι η έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό. Όταν ο οργανισμός μας δεν οξυγονώνεται σωστά, είναι φυσικό επόμενο να νιώθει κανείς κουρασμένος και χωρίς ενέργεια.

Άλλα χρήσιμα tips για την αντιμετώπιση της κόπωσης

Ενυδατώσου

Ο αφυδατωμένος οργανισμός δεν μπορεί να είναι γεμάτος ενέργεια. Φρόντισε να πίνεις την απαραίτητη ποσότητα νερού μέσα στην ημέρα. Είναι σημαντικό!

Φάε σωστά

Απόφυγε τις εξαντλητικές δίαιτες, καθώς αυτές σου στερούν πολλά θρεπτικά συστατικά. Ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όλα αυτά που χρειάζεσαι!

Ασκήσου

Όσο παράδοξο κι αν σου φαίνεται η τακτική άσκηση είναι πηγή ενέργειας για το σώμα μας! Κάν’ το και θα μας θυμηθείς! Ένα ήπιο περπάτημα ή λίγες ασκήσεις yoga είναι αρκετές για να σε γεμίσουν ενδορφίνες, καλή διάθεση & ενέργεια.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::