6 χρήσιμες συμβουλές υγείας για το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ανεμελιάς. Και οι διακοπές είναι αυτό που περιμένουμε όλο τον χρόνο. Ωστόσο, καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, έχοντας υπόψη μας 6 βασικές συμβουλές υγείας.

Διατροφή

Η διατροφή μας είναι πολύ σημαντική για να μπορούμε να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας γεμάτο ενέργεια και καλά ενυδατωμένο. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικές πηγές νερού και βιταμινών.
Παράλληλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την επιδερμίδα μας από τη φωτογήρανση, διατηρώντας την υγιή και τονωμενή.

Επιπλέον πολλές βιταμίνες, όπως η β-καροτίνη,η B12 και γενικότερα το σύμπλεγμα βιταμινών B αλλά και αρκετές άλλες, συμβάλλουν στην απόκτηση και διατήρηση ενός φυσικού και ομοιόμορφου μαυρίσματος χωρίς να απαιτείται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο.

Τέλος, η σωστή διατροφή θα σου δώσει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, διατηρώντας το σάκχαρο και την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Προστασία από τον ήλιο

Η προστασία από τον ήλιο περιλαμβάνει ένα σύνολο παραγόντων.
Αφορά την προστασία τόσο της επιδερμίδας μας όσο και ολόκληρου του σώματος μας (εσωτερικά και εξωτερικά) από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Στα καλά νέα είναι ότι πλέον ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν καθιερώσει την καθημερινή χρήση αντηλιακού σε πρόσωπο και σώμα, το οποίο προφυλάσσει την επιδερμίδα μας από την UVA και UVB ακτινοβολία.
Βασικό είναι όμως να επιλέγουμε αντηλιακά κατάλληλα για τις ανάγκες μας.

Εάν δηλαδή κάποιος έχει φωτοευαισθησία θα προτιμήσει αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και με φυσικά φίλτρα. Εάν πάλι κάνουμε εύκολα παναδες θα βρούμε τα αντηλιακά εκείνα που χαρακτηρίζονται ως antispot. Αντιστοίχως υπάρχουν και εκείνα που απευθύνονται σε όσους έχουν ακμη.

Στο σώμα από την άλλη, αποφεύγουμε τους πολύ χαμηλούς δείκτες και τα λάδια εάν δεν έχουμε εκτεθεί πρώτα κάποιες φορές στον ήλιο.
Αφού λοιπόν φορέσουμε το αντηλιακό μας περίπου 20 με 30 λεπτά νωρίτερα από την ώρα έκθεσης στον ήλιο φροντίζουμε να το ανανεώνουμε όσο πιο τακτικά γίνεται. Ο spf50 σημαίνει περίπου κάθε 2-2.30 ώρες ενώ ο spf30 κάθε 1.30-2 ώρες και ούτω καθεξής.

Δεν παραλείπουμε να εφαρμόζουμε αντηλιακό στα πιο δύσκολα σημεία μύτη, γύρω από τα μάτια και αυτιά. Υπάρχουν μάλιστα και τα αντηλιακα stick που είναι ειδικά σχεδιασμένα και εξειδικεύονται στις ανάγκες των ευαίσθητων ζωνών.

Η προστασία από τον ήλιο περιλαμβάνει και το να φοράμε καπέλο και να έχουμε μαζί μας ομπρέλα εάν παραμείνουμε ώρες στην παραλία και δη το μεσημέρι. Τόσο το καπέλο όσο και η ομπρέλα μπορει να είναι σωτήρια για τον οργανισμό μας.

Ηλίαση

Η ηλίαση είναι μία μορφή θερμοπληξίας και προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Στην περίπτωση της ηλίασης ο οργανισμός μας δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της έντονης ζέστης και των υψηλών θερμοκρασιών. Καθώς οι μηχανισμοί του έχουν “καταρρεύσει” μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα από ήπια έως βαριά. Πυρετό, ρίγος, ζαλάδα, παραλήρημα και διανοητική σύγχυση (σε ακραίες περιπτώσεις), τάσεις λιποθυμίας και τάσεις προς έμετο.

Τι πρέπει να κάνουμε για να την αποφύγουμε;

Να παραμένουμε σε σκιερό και δροσερό μερος, να πίνουμε νερό, να μην φοράμε βαριά ρούχα, να μην καταναλώνουμε ποσότητες αλκοόλ όταν είμαστε κάτω από τον ήλιο και εάν βρισκόμαστε στην θάλασσα αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο σε αυτή εφόσον αισθανόμαστε αδύναμοι και ζαλισμένοι.

Αφυδάτωση

Παρόλο που μπορεί να θεωρούμε ότι πίνουμε αρκετό νερό ή γενικότερα υγρά όπως καφέδες, τσάι και άλλα ροφήματα, συχνά ο οργανισμός παραμένει αφυδατωμένος. Αυτό συμβαίνει γιατί όλα αυτά τα ροφήματα αυξάνουν τη διούρηση όποτε το νερό λαμβάνουμε στην ουσία αποβάλλεται σχετικά γρήγορα από τον οργανισμό μας.

Παράλληλα το αλκοόλ και ο καπνός αφυδατώνουν το σώμα μας, ενώ και η χρήση κλιματιστικών ενισχύει την αφυδάτωση.

Στην χώρα μας που έχει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ειδικά το καλοκαίρι και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν τα κατάλληλα επίπεδα νερού στον οργανισμό τους.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες 2 στα 3 ατομα ειναι μερικώς αφυδατωμένα.
Η αφυδάτωση εμφανίζεται με συμπτώματα όπως ζαλάδα, κόπωση, έλλειψη ενέργειας ακόμη και δυσκοιλιότητα.

Τι πρέπει να κάνω για να μην αφυδατωθω;

Να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά,να πίνουμε νερό (βοηθά πολύ να έχουμε πάντα στη τσαντα μας αλλά και στο χώρο εργασίας μας δίπλα μας ένα μπουκαλάκι νερό έτσι δεν το ξεχναμε). Σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες του μεσημεριού. Μπορούμε επίσης να λάβουμε και ηλεκτρολύτες.

Ενυδατωση

Στον αντίποδα της αφυδατωσης, η ενυδάτωση αποτελεί απόλυτα βασική προϋπόθεση για έναν λειτουργικό οργανισμό αλλά και για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα.

Τι πρέπει να κάνω για να διατηρούμε ενυδατωμενη;

Αρχικά να πίνω όσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός μου. Περίπου 8 ποτήρια είναι ο μέσος όρος του νερού που πρέπει να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του σώματος μας.

Βασικό είναι να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρούτα κ λαχανικά τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού, εκτός βέβαια από όλα τα υπόλοιπα συστατικά.

Εάν ιδρώνουμε πολύ ή αθλούμαστε μπορούμε να λάβουμε ηλεκτρολύτες οι οποίοι συμβάλλουν στη ρύθμιση της κατανοµής του νερού στο σώµα μας, επηρεάζουν το pH του αίµατος και βοηθούν στη νευροµυϊκή διέγερση.

Γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια νόσος κατά την οποία το έντερο κ το στομάχι φλεγμαινουν.

Εμφανίζει συμπτώματα διάρροιας και εμετού και συνήθως οφείλεται σε ιογενείς παράγοντες.

Παρόλο που η περίοδος έξαρσης είναι από το Νοέμβρη έως και τον Απρίλιο, γαστρεντερίτιδα μπορεί να πάθει κάποιος οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 24-48 ώρες ωστόσο αρκετές φορές χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να επανέλθει πλήρως ο οργανισμός μας.

Εκτός από διάρροιες και εμετούς ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό, ναυτία,πόνο στο στομάχι και απώλεια όρεξης.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της είναι η ξεκούραση, η χορήγηση αντιπυρετικών σε περίπτωση πυρετου, χορήγηση ηλεκτρολυτών, καλή ενυδάτωση του οργανισμού (αυτή όμως θέλει προσοχή καθώς λόγω των εμετών και της διάρροιας ο οργανισμός αφυδατώνεται όποτε χρειάζεται να αναπληρώσει το νερό που χάνει διαρκώς αλλά με μικρές ποσότητες) και ήπια γεύματα χωρίς καρυκεύματα και σάλτσες.
Το χαμομήλι και το τσάι βοηθούν αρκετά στην αντιμετώπιση της διάρροιας

Εάν η λοίμωξη έχει προκληθεί από βακτήριο ο γιατρός χορηγεί αντιβίωση για την αντιμετώπιση της.

Εάν κάποιος πάθει γαστρεντερίτιδα τοτε καλο είναι αποφευχθεί η επαφή γιατί είναι εύκολη η μετάδοση της. Εάν μοιραζόμαστε το μπάνιο καθαρίζουμε καλά μετά από κάθε επίσκεψη του νοσουντα στην τουαλέτα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::