Έγινε 117 ετών και έτρωγε κάθε μέρα αυτή την ίδια τροφή

Έχει χυθεί πολύ μελάνι κι έχουν αφιερωθεί αμέτρητες ώρες ερευνών προκειμένου να βρεθεί το μυστικό της μακροζωίας. η υπεραιωνόβια Emma Morano όταν ρωτήθηκε πώς έφτασε στην ηλικία των 117 ετών, έδωσε μια απίστευτη απάντηση για την μακροζωία της.  Εκτίμησε ότι το μυστικό της ήταν να αποφεύγει τους άνδρες και το γεγονός ότι ακολούθησε μια αυστηρή διατροφή σε όλη της τη ζωή.

Η Emma, ένας από τους γηραιότερους ανθρώπους που έζησε ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη, καταγόταν από την περιοχή του Πιεμόντε της Ιταλίας και γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1899. Πριν πεθάνει το 2017, ήταν ο τελευταίος άνθρωπος στη γη, που είχε γεννηθεί πριν από το 1900.

Παρά το γεγονός ότι ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ αδέλφια της, πέθανε τελευταία, στις 15 Απριλίου 2017.

Ξεπέρασε επίσης πολλές δυσκολίες στη μακρά ζωή της,  όπως έναν καταχρηστικό γάμο και τον θάνατο του μοναδικού παιδιού της. Έζησε 90 διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ιταλία και δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Οι δυσκολίες στον γάμο

Εργαζόταν σε εργοστάσιο και πίστευε ότι η απόφασή της να μείνει ανύπαντρη, αφού έδιωξε τον σύζυγό της από το σπίτι, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να φτάσει σε μια τόσο μεγάλη ηλικία.

Η Emma εξήγησε ότι ο γάμος δεν ήταν σχεδόν ποτέ παράδεισος – καθώς στην πραγματικότητα ήταν ερωτευμένη με έναν άντρα που πέθανε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν ενδιαφερόταν πολύ να βρει κανέναν άλλο. Ούτως ή άλλως, δεν είχε λόγο για το θέμα όταν της είπαν ότι θα παντρευτεί.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα La Stampa το 2011,  εξήγησε ότι ένα παλικάρι που γνώριζε από τη γειτονιά της, της έκανε ωμά την πρόταση γάμου μια τυχαία μέρα.

«Ήταν κάποιος από εδώ, από τη λίμνη. Δεν ήθελα να τον παντρευτώ, αλλά με ανάγκασε. Μέναμε στην ίδια γειτονιά και μια μέρα έστειλε τη μητέρα του να με πάρει τηλέφωνο. Πήγα εκεί και μου είπε: “Αν σε βολεύει, μπορείς να με παντρευτείς, αν όχι θα σε σκοτώσω”. Ήμουν 26 ετών. Παντρεύτηκα».

Η Emma αποφάσισε να χωρίσει με τον σύζυγό της το 1938, ένα χρόνο αφότου το μοναχοπαίδι της πέθανε σε ηλικία μόλις έξι μηνών. Δεν παντρεύτηκε ποτέ ξανά καθώς «δεν ήθελε να κυριαρχείται από κανέναν στη ζωή της».

Η Emma δούλευε μέχρι τα 75 της και ήταν «ευτυχισμένη με τη ζωή» που είχε κάνει – ειδικά επειδή δεν έπαιρνε φάρμακα και ήταν ακόμα αρκετά δραστήρια κατά τα χρόνια της συνταξιοδότησής της.

Παρά τις δυσκολίες στη ζωή της, παρέμενε πάντα συνεπής, σκεφτόταν θετικά για το μέλλον και ποτέ δεν ξέφυγε από την καθημερινή της διατροφή, στην οποία όπως λέει οφείλεται το γεγονός ότι διατηρήθηκε σε τόσο καλή φόρμα.

Λοιπόν, τι έτρωγε καθημερινά; Ποιο ήταν το μυστικό για τη μακροζωία της;

Αυγά. Επίσης, έπινε ένα παραδοσιακό ιταλικό αλκοολούχο ποτό, τη γκράπα. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι έτρωγε τρία αυγά -δύο ωμά- κάθε μέρα για περισσότερα από 90 χρόνια, μια συνήθεια που είχε ξεκινήσει αφού διαγνώστηκε με αναιμία στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Emma προηγουμένως καυχιόταν: «Τρώω τρία αυγά τη μέρα και για να χωνέψω πίνω τη γκράπα που ετοιμάζω μόνη μου: τη βάζω σε ένα βάζο με επτά φύλλα φασκόμηλου, ένα μάτσο χόρτο και λίγα σταφύλια. Μετά την πίνω με ένα κουτάλι»

Παραδέχτηκε επίσης ότι το DNA της μπορεί να είχε κάποια σχέση με το να φτάσει μέχρι τα 117, καθώς η μητέρα της πέθανε σε ηλικία 91 ετών και μερικές από τις αδελφές της είχαν συμπληρώσει τα 100α γενέθλιά τους.

Λίγο καιρό πριν από τον θάνατό της το 2017, η Emma έτρωγε την ημέρα μόλις δύο αυγά και μερικά μπισκότα, αλλά ήταν σχετικά καλά αφού είχε ζητήσει τη βοήθεια ενός φροντιστή πλήρους απασχόλησης μόλις δύο χρόνια πριν.

Ο επί σχεδόν τρεις δεκαετίες γιατρός της, Κάρλο Μπάβα, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Emma σπάνια έτρωγε λαχανικά ή φρούτα.  «Όταν τη γνώρισα, έτρωγε τρία αυγά την ημέρα, δύο ωμά το πρωί και μετά μια ομελέτα το μεσημέρι και κοτόπουλο για βραδινό», ανέφερε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::