Αδύναμα νύχια και πώς να τα δυναμώσετε

Αδύναμα νύχια που είναι εύθραυστα, λεπτά, μαλακά, παρουσιάζουν αποχρωματισμό και δυσχρωμίες ή έχουν ραβδώσεις, είναι κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να έχουμε στα νύχια μας και τις περισσότερες φορές είναι παρωδικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις επιμένουν και είναι δύσκολο να τα λύσετε οριστικά, ειδικά αν οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε αναλυτικά τις παραπάνω περιπτώσεις προβλημάτων και θα σας προτείνουμε τρόπους περιποίησης νυχιών, ώστε να τα ενδυναμώσετε και να βελτιώσετε την όψη και την υγεία τους.

Εύθραυστα νύχια

Το πιο κοινό σύμπτωμα των αδύναμων νυχιών είναι τα νύχια που σπάνε. Τα εύθραυστα νύχια οφείλονται σε πολλούς λόγους, όπως:

  • η έλλειψη βιταμινών, σιδήρου, βιοτίνης και ψευδαργύρου
  • η κακή διατροφή
  • η έκθεση σε ισχυρά καθαριστικά
  • τα κακής ποιότητας μανό
  • η λάθος αφαίρεση ημιμόνιμων μανικιούρ που τραυματίζει τα νύχια
  • η αναιμία
  • τα προβλήματα με τον θυρεοειδή
  • η γενετική προδιάθεση

Πολλές φορές δύναται να συντρέχουν και περισσότεροι από ένας λόγοι που οδηγούν στο σπάσιμο και ξεφλούδισμα των νυχιών. Τι μπορείτε να κάνετε για να τα προστατέψετε και να τα θεραπεύσετε;

Η λύση για τα εύθραυστα νύχια

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα εύθραυστα νύχια σας να ενδυναμωθούν. Αρχικά, ένας τρόπος αντιμετώπισης των αδύναμων νυχιών είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας (ξέρουμε πως είναι η συμβουλή που βλέπετε παντού, αλλά είναι η πιο σημαντική)! Λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε αποκτάτε καλύτερο δέρμα, νύχια και μαλλιά, αλλά και συνολική υγεία και ευεξία.

Αν σας λείπουν βιταμίνες, μπορείτε να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για νύχια ή να συμβουλευτείτε διατροφολόγο, ώστε να σας φτιάξει πλάνο διατροφής που να περιλαμβάνει τα συστατικά που σας υπολείπονται.

Επίσης, μπορείτε για ένα διάστημα να αφήσετε τα νύχια σας άβαφα, ώστε να δυναμώσουν και να αποφεύγετε τη χρήση καθαριστικών χώρου χωρίς γάντια, ειδικά αν έχετε αδύναμα νύχια και ευαίσθητο δέρμα.

Τέλος, αν δε μπορείτε να μείνετε με άβαφα νύχια, δοκιμάστε ένα μανό που τα προστατεύει.

Λεπτά, μαλακά νύχια

Τα λεπτά και μαλακά νύχια είναι αποτέλεσμα όλων όσων ήδη αναφέραμε, αλλά, συνήθως, είναι και αποτέλεσμα χρόνιας ταλαιπωρίας των νυχιών από μανό και τεχνικές μανικιούρ που τα βλάπτουν. Επίσης, όσο περνούν τα χρόνια, τα νύχια μας γίνονται πιο αδύναμα και χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα και λιγότερη ταλαιπωρία.

Ειδικά κατά την εμμηνόπαυση ή σε διαστήματα με μεγάλες ορμονικές διαταραχές, όπως η εγκυμοσύνη, ένα φυσιολογικό σύμπτωμα είναι τα αδύναμα νύχια. Είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το πρόβλημα.

Η λύση για τα λεπτά, μαλακά νύχια

Η λύση για τα λεπτά νύχια είναι η ίδια με αυτή για τα εύθραυστα νύχια, καθώς τα δύο αυτά προβλήματα τείνουν να συνυπάρχουν. Η αποχή από σκληρές τεχνικές μανικιούρ και η αποφυγή επαφής με χημικά καθαριστικά, σταδιακά, θα βελτιώσουν την εικόνα των νυχιών σας.

Επίσης, είναι καλό να αποφεύγετε να τα τρώτε ή να τα σπάτε με τα χέρια σας, καθώς συμβάλλετε στην περαιτέρω αποδυνάμωση των νυχιών σας. Τέλος, προϊόντα ενδυνάμωσης νυχιών μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρείτε τα νύχια σας υγιή.

Νύχια με αποχρωματισμό ή δυσχρωμίες

Τα αδύναμα νύχια με αποχρωματισμό ή δυσχρωμίες μπορεί να είναι ένδειξη ονυχομυκητίασης, η οποία κάνει τα νύχια πυκνά, αλλά εύθραυστα, με αλλοιώσεις στον χρωματισμό τους. Επίσης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα φαρμακευτικών αγωγών ή ασθενειών, όπως ο διαβήτης, αλλά και χρήσης σκουρόχρωμου μανό κακής ποιότητας.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το κάπνισμα, που οδηγεί σε κιτρίνισμα των νυχιών και ο τραυματισμός τους, που μπορεί να τα κάνει να έχουν μωβ ή μαύρο χρώμα. Τέλος, υπάρχει και η λευκονυχία (αυτά τα λευκά στίγματα στα νύχια), που μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο ψευδάργυρος.

Η λύση για τα νύχια με αποχρωματισμό ή δυσχρωμίες

Για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα, θα πρέπει να εντοπίσετε την αιτία του. Για παράδειγμα, αν τα νύχια σας είναι κίτρινα από το κάπνισμα, αρχικά θα πρέπει να σκεφτείτε τη διακοπή του ή τη χρήση ειδικής πιπέτας που προστατεύει τα χέρια σας και, συχνά, περιέχει και φίλτρα που μειώνουν κάπως την εισπνοή επικίνδυνων ουσιών.

Αν πάσχετε από ονυχομυκητίαση μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή να προμηθευτείτε κάποιο προϊόν της αγοράς που βοηθά στα προβήματα που προκαλούνται από μύκητες.

Πρήξιμο στις παρωνυχίδες

Το πρήξιμο στις παρωνυχίδες οφείλεται σε φλεγμονή που ακολουθεί κάποια μόλυνση. Το πρόβλημα ξεκινά με την αφυδάτωση του δέρματος στη γύρω περιοχή και για αυτό συνίσταται η τακτική χρήση κρέμας χεριών.

Επίσης, όλα όσα ήδη αναφέραμε για τα αδύναμα νύχια, αφορούν και στις παρωνυχίδες μας. Δηλαδή, το δάγκωμα των νυχιών, τα σκληρά καθαριστικά και οι κακές τεχνικές μανικιούρ, δεν οδηγούν μόνο σε προβλήματα στα νύχια, αλλά και στις πρησμένες παρωνυχίδες.

Η λύση για το πρήξιμο στις παρωνυχίδες

Αν και ορισμένες φορές το πρόβλημα οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, η σωστή ενυδάτωση των χεριών, η αποφυγή επαφής με καθαριστικά και η χρήση αποστειρωμένων εργαλείων μανικιούρ είναι τα πρώτα σας βήματα για να βελτιώσετε την εικόνα τους.

Επίσης, πρέπει να σταματήσετε να τις δαγκώνετε ή να τις τραβάτε, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσετε μεγάλη πληγή και να μολυνθεί. Αν υποφέρετε, επιλέξτε ένα ψαλιδάκι παρωνυχίδων και αφαιρέστε τες προσεκτικά για να μη σας ενοχλούν.

Νύχια με ραβδώσεις

Οι κάθετες γραμμές στην επιφάνεια των νυχιών, συνήθως, οφείλονται στην πάροδο του χρόνου και στην εκτεταμένη χρήση ασετόν. Επίσης, το φαινόμενο παρατηρείται συχνά στις περιπτώσεις της έλλειψης σιδήρου, αλλά και κάποιων παθήσεων, όπως η αναιμία. Τέλος, όλα όσα ήδη αναφέραμε ως παράγοντες που οδηγούν σε αδύναμα νύχια ισχύουν και για τα νύχια με ραβδώσεις, όπως το κακό μανικιούρ και η επαφή με ισχυρά χημικά καθαριστικά.

Η λύση για τα νύχια με ραβδώσεις

Προστατέψτε τα νύχια σας συνολικά, με όλα όσα ήδη αναφέραμε και θα απαλλαγείτε σταδιακά και από τις ραβδώσεις. Αν το πρόβλημα δε βελτιώνεται και δεν υποχωρεί, μπορείτε να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις σιδήρου και να λάβετε το αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής.

Αν ό, τι κι αν κάνετε δεν αποδίδει και τα προβλήματα επιμένουν, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, καθώς η εικόνα των νυχιών μας μπορεί να είναι σημάδι άλλων παθήσεων, τις οποίες μπορεί να αγνοούμε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::