Αλόη Βέρα: ένας θησαυρός για την επιδερμίδα σας

Η αλόη είναι ένα φυτό, το οποίο έχει χυμώδη φύλλα και ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και μάλιστα είναι συγγενικά είδη με το κρεμμύδι. Εντοπίζεται κυρίως στην Αμερική και την Ασία. Αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό έως και 96% και είναι εξαιρετικά ανθεκτική σε ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης. Αυτή όμως που χρησιμοποιείται για καλλυντικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς είναι η αλόη βέρα. Αυτό το είδος φυτού θεωρείται εξαιρετικά θεραπευτικό. Βέβαια η ονομασία της προέρχεται από το αραβικό «alloeh», που στην κυριολεξία σημαίνει πικρό και γυαλιστερό.

Τα φύλλα της αλόης αποτελούνται από τέσσερα στρώματα. Αυτά είναι ο φλοιός, ο υποφλοιώδης χιτώνας, η κόλλα και το παρέγχυμα, το σημείο δηλαδή όπου βρίσκεται η γέλη της αλόης. Προκειμένου να αποκομίσει κανείς αυτήν την πολύτιμη γέλη, αρκεί να πιέσει τα φύλλα της.

Η αλόη βέρα έχει μοναδικές ιδιότητες και πολλά οφέλη για τον οργανισμό και το σώμα. Μάλιστα, η χρήση της ανακαλύφθηκε πολύ πίσω στην ιστορία και αυτή χρησιμοποιήθηκε από διάφορους πολιτισμούς. Μία από τις σημαντικότερες δράσεις αφορά την επιδερμίδα.

Αλόη Βέρα: Τα οφέλη της για την επιδερμίδα σας

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της αλόης είναι η δράση της για την επιδερμίδα. Διακρίνεται για τις αναπλαστικές, μαλακτικές, επουλωτικές, καθαρτικές και ενυδατικές της ιδιότητες.

Η γέλη της αλόης βέρα είναι πλούσια σε πολλά συστατικά, τα οποία είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την επιδερμίδα, όπως είναι τα μέταλλα, τα βασικά αμινοξέα, τα ένζυμα και οι βιταμίνες. Πιο συγκεκριμένα αυτή περιέχει:

· Βιταμίνη A

Η βιταμίνη Α έχει εξαιρετικά αναπλαστικές ιδιότητες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χρησιμοποιείται κατά κόρον στον κλάδο της κοσμητολογίας κυρίως ως αντιγηραντικό και αντιρυτιδικό συστατικό.

· Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Έτσι συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του δέρματος.

· Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη E διαθέτει αντιοξειδωτικές, αναπλαστικές και προστατευτικές ιδιότητες για το δέρμα. Επίσης, συμμετέχει στην πρόληψη βλαβών στην κυτταρική μεμβράνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 150 θεραπευτικά συστατικά και ο αριθμός αυτός φαίνεται να αυξάνεται όσο εκείνοι συνεχίζουν να ερευνούν το gel της αλόης βέρα.

Τα πιο σημαντικά οφέλη της αλόης βέρα

Γενικά, η αλόη έχει διάφορα οφέλη. Αρχικά δρα καταπραϋντικά για την επιδερμίδα και είναι κατάλληλη για τις περισσότερες δερματικές παθήσεις. Έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες με εξαιρετική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αδιαμφισβήτητες είναι επίσης οι αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις της, χάρη στις οποίες καταπολεμά βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια. Επίσης, συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουρίας των κυττάρων κι ενισχύει την παραγωγή κι απελευθέρωση κολλαγόνου. Τέλος, συμμετέχει ενεργά στη διαστολή των αγγείων, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερα μεταφορά θρεπτικών συστατικών στην επιδερμίδα.

Άλλα οφέλη της αλόης βέρα είναι τα εξής:

· Αφήνει την επιδερμίδα απαλή και λεία, καταπολεμώντας ραγάδες και άλλα σημάδια
· Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών
· Ανακουφίζει άμεσα από τσιμπήματα εντόμων ή από αλλεργικές αντιδράσεις
· Ανακουφίζει και καταπραΰνει το δέρμα από το ηλιακό έγκαυμα
· Ενισχύει την ανάπλαση των κυττάρων
· Ρυθμίζει τα επίπεδα εργασίας στο δέρμα
· Μειώνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές επαναφέροντας την ελαστικότητα του δέρματος
· Ανακουφίζει από την ξηροδερμία
· Θωρακίζει και ενισχύει τον επιδερμικό φραγμό

Μοιραστείτε την ανάρτηση::