Αυξήθηκαν τα ψυχικά νοσήματα στην Ουκρανία λόγω του πολέμου

Την υγεία περίπου 10 εκατομμυρίων Ουκρανών έχει επηρεάσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, αφού έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των ψυχικών νοσημάτων. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν κυρίως την ιπποθεραπεία και την εικαστική ψυχοθεραπεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά.

Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στις ζωές πολλών Ουκρανών, με πρώτους τους στρατιώτες.

Πολλοί βρίσκουν ανακούφιση σε ένα κέντρο θεραπευτικής ιππασίας στα περίχωρα του Λβιβ.

«Έρχονται στρατιωτικοί σε μόνιμη βάση, γιατί είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να επικοινωνούν με άλογα παρά με ανθρώπους. Κατ’αρχάς, το περιβάλλον είναι ήρεμο και κάποιοι έρχονται εδώ με διάσειση, άλλοι από τραυματισμό. Όταν επικοινωνούν με ένα άλογο, είναι πολύ πιο στενή η επαφή από ό,τι με τους ανθρώπους», εξηγεί η Μαριάνα Κόνικ, διευθύντρια του Ιππικού Ομίλου Sribna Pidkova.

Όμως τα τραύματα του πολέμου επηρεάζουν όλη την κοινωνία. Δεν γνωρίζουν όλοι πώς να τα επεξεργαστούν. Σε πολλά παιδιά χρησιμοποιείται η εικαστική ψυχοθεραπεία.

«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τα παιδιά. Μια μητέρα που βρέθηκε στο νοσοκομείο με το παιδί της, μας είπε ‘είστε φάρμακο για εμάς, αλλά φάρμακο για την ψυχή’», σημειώνει η καλλιτέχνης Νατάλια Πάβλιουκ.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::